na jakim odcinku dać obwódkę? po całości? czy od rododendronów (trzy kulki po prawej stronie)zakończając ją przy ostaniej hortensji a na końcu dwie kulki z bukszpanu. Czy to już za dużo? A tam gdzie znak zapytania dałabym drzewko kolejne... no i gdzie te carexy dać? mam hosty białoobrzeżone może by się nadały zamiast carexów?
mieszam?
Dziękuję dziewczyny Agata, za brzozami jest pusto. Może chodzi ci o inne miejsce z brzozami pospolitymi?
Z innej beczki. Może ktoś podpowie mi co może być mojemu Cisowi Hicksii. Albo zmarzł, albo chwyciał jakąś chorobę. Niby wypuszcza, ale w wielu miejscach robi się brązowy.
a ja chciałam się poskarżyć na moją kalinę angielską co pięknie rośnie i kwitła a w tym roku mi nie zakwitła - dla mnie duże zaskoczenie,
Przyznam się , że i mnie ta informacja zaskoczyła.
Zdarza się, że przemarzają pąki kwiatowe kalinie bodnantense 'Dawn' . Tak było w tym roku.
Słabo kwitła w listopadzie , a w styczniu i lutym prawie wcale.
Gosia, narazie taka jest i nie wiem dlaczego, mam tu ją na zdjęciu z ubiegłego roku ) pokłada się
ten kolor to być może kwestia gleby
Wy o bukszpanach, a ja o perowskii. Im gleba bardziej zasadowa /wapienna/ tym ciemniejsze wybarwienie kwiatów!
Podsyp wokół trochę potłuczonych i namoczonych skorupek od jaj i wymieszaj z ziemią. Za jakiś czas kwiatki powinny ściemnieć
Witam wszystkich. Od wczoraj kiedy odkryłam forum podziwiam ogród "Matki założycielki" i zastanawiam się jak wcześniej bez tego żyłam
Wybrałam do pokazania ogródek zrobiony z zapuszczonej działeczki pracowniczej dziadków. A że jestem zakręcona na pynkcie host będę Was nimi zanudzać
Witam serdecznie! Piękne zacisze z hostami w roli głównej.Ja też jestem na ich punkcie zakręcona.
Bogusiu, czy tego białego wilczomlecza na rabacie masz z własnego siewu? Siałaś może tytoń ozdobny? Mi w ogóle nie chce rosnąć.
Te są kupione.Wysiałam wilczomlecze biaałobrzegie ale są jeszcze malutkie.Tytoń mam już duży. Zrobiłam zbliżenie ale jest nieostre,zdjęcie zrobię w weekend.
Pszczółko pokaże białą serduszkę z mojego starego ogrodu zdjęcie z tamtego roku miała jakieś 5 lat hodowana w warunkach ostrych często bez podlewania tyle tylko co deszcz popadał., bo mnie tam często nie ma.Jest duża rozkłada się ja bym czekała, no i zależy jak mocno ją ma być widać?
No.. aż się uśliniłam
Ja też!
U Ani Monte wszystko samo rośnie, glebę ma żyzną, w wodę zasobną to i efekt jest!!!
przesadzane paprocie wystrzeliły
pierwsze pąki lilii
Pulmonaria wreszcie zaczęła wypuszczać liście. Przez część zimy i całe przedwiośnie była biedna zakopana po uszy ziemią przez naszą sunię
A to właśnie główna szkodniczka. Ostatnio złamała mi 2 pąki białego irysa
chyba wywalę tego żółtego przemrożonego iglaka bo strasznie mnie drażni taki brzydki
Pszczółko pokaże białą serduszkę z mojego starego ogrodu zdjęcie z tamtego roku miała jakieś 5 lat hodowana w warunkach ostrych często bez podlewania tyle tylko co deszcz popadał., bo mnie tam często nie ma.Jest duża rozkłada się ja bym czekała, no i zależy jak mocno ją ma być widać?