Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ania z zielonego wzgórza :-) 21:27, 18 maj 2011

Do góry
Iglak, który rośnie między dwiema brzozami trzeba teraz przesadzić. Brzozy mu zaszkodzą, daj go na wolną przestrzeń. A do brzóz dodaj trzecią brzozę, koniecznie w trójkącie nierównoramiennym, aby ta grupa nie była pod sznurek tylko tak jakby naturalnie.
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:24, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Za kamieniem są posadzone truskaweczki i poziomeczki, więc nie bardzo chcę włączać w rabatę kamień, fajnie się na nim siedzi jakby się tak wyrobić z rabatą żeby z tej strony kończyła się za brzozami przed kamieniem i pociągnąć ją do ostatniego cisa przy ogrodzeniu ? Co Wy na to?

Kamień jest za duży na takie rozwiązanie, wielki głaz powinien mieć odpowiednią oprawę.
Rabata koniecznie musi wchłonąć głaz.
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:21, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)

Włącz wszystko w jedną rabatę, posadź potem wysokie hosty "Sum and Substance" co najmniej 10-15 szt, one są wysokie. Przed nimi niebieskie np. "Halcyon" albo białe w dużych ilościach, a po brzegu całe łany pozomek. No i jeszcze jakieś punkty mocne, tuje wschodnie "Aurea Nana". Efekt murowany. Sadzenie 30 cszt każda inna to ile myślenia a efekt żaden, bo na pewno coś nie wyjdzie. Najlepsze są proste rozwiązania.

Przykład ogrodu brzozowego jest tutaj

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-moniki
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:17, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Oj tak dziewczyny, ja właśnie po naoglądaniu się tutaj tych piękności powstrzymuję się jak mogę ale znowu nie wytrzymałam i właśnie zakupiłam piękny prusznik i zastanawiam się gdzie by go tu posadzić, podobno jest wrażliwy na mrozy ale nie mogłam się oprzeć

Raczej nie licz na przezimowanie, chyba że masz chłodną oranżerię. MOje klientki miały i żadnej się nie uchowała. Fuksje tak, oleandry też, datury, ale prusznik żaden. Trzeba kupowac co roku. Ja miałam w zeszłym roku pienny, stał w garażu jak wszystkie inne rosliny nie zimujące i usechł, choć dbałam tak samo jak o inne. Coś w tym jest
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:13, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Już daje zdjęcia kamyczka kurcze, nie pomyślałam o żwirku , baaardzo mi się podoba ten pomysł Sebek a co wtedy na rabatę i gdzie ten żwirek , tylko wokół kamienia ?

Tutaj musisz zrobić jedną wyspę włączającą wszystko w jedną rabatę. I wtedy można nawet zastosować dwa rodzaje kamyczków, drobne i grube albo nieco kolor się różniący.
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:11, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Piękny ogród to sztuka wyboru, musisz z czegoś zrezygnować, zrób listę roślin i kolorów pożadanych i tego się trzymaj. Ograniczaj ilość gatunków bo zrobi się zbiór roslin a nie kompozycja.
To rady doświadczonej projektantki. Wiem, że to trudne ale spróbuj

o to to-dopiero dzisiaj to do mnie dotarło
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:10, 18 maj 2011

Do góry
Piękny ogród to sztuka wyboru, musisz z czegoś zrezygnować, zrób listę roślin i kolorów pożadanych i tego się trzymaj. Ograniczaj ilość gatunków bo zrobi się zbiór roslin a nie kompozycja.
To rady doświadczonej projektantki. Wiem, że to trudne ale spróbuj
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:08, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Tak, już teraz to naprawdę nie wiem co wybrać podobają mi się i bukszpany i kwitnące kolorowe i rabaty żwirowe takie ascetyczne i lawenda i z tego wszystkiego mam już oczopląsy
Dzięki Linka za chęci , może ktoś się zlituje i da jaką fachową radę, a póki co to zostało oglądać

Bukszpany to rośliny wymagające cięcia i pilnowania, polecam Ci lawendę, widać że masz słoneczne stanowisko. Pienne formy do tego. Lawenda stworzy niebiesko-srebrny wałek i posadzona (koniecznie dużo) da spektakularny efekt.

To wszystko można wyżwirować kamyczkami.
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:03, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Właśnie myślałam bardziej o rabatkach gdyż posadzone pojedyncze egzemplarze w trawie niezbyt dobrze potem obkaszać, a że kosi mój syn więc praktycznie kosi jak leci a potem pookaleczane te roślinki, tak mam przy tarasie posadzone np świerki i ciągle albo z nich wystają wąsy z trawy albo po obcinane powiem szczerze że myślałam o różanecznikach, hortensjach, azaliach ale nie mam kompletnie pomysłu jak je dobrać, ani kolorystycznie ani gatunkowo , żeby kwitły cały rok i żeby jeszcze nie wyrosły ogromne. A jak zrobić rabatkę to gdzie np czy może być przy tarasie czy tam nie zabierać miejsca?

Tu gdzie masz pienną sosnę, poszerz rabatkę jakąś ćwiatrtkę koła albo coś podobnego i dosadź tam coś kulistego, rozłożystego no i tę powierzchnię trzeba wypełnić jednym kolorem i czymś niskim, zadarniającym np. wrzoścami o żółtych igiełkach. Stworzy się dywan a w nim punkty przyciągające uwagę.
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:00, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)

Tutaj gdzie szersze rabaty, aż się prosi o coś piennego, trzmielina na kilu szczepiona, tuja żólta kula na pniu, małe drzewko (śliwa dziecięca) o bordwoych listcah dla urozmaicenia kolorystyki i nadania trówymiarowości.
Ogród jest płaski, brakuje tych elementów nieco wyższych i kolorów innych.
A całość, piękna i zadbana - wielki szacunek dla ogrodnika w tym ogrodzie
Ogród w Tarnowie 20:47, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jak to mówię: Każdy listeczek na swoim miejscu

Cały rok w ogrodzie 20:44, 18 maj 2011

Do góry
Stopowiec mnie zachwycił
To będzie zaczarowany ogród 20:42, 18 maj 2011

Do góry
Dobra, jesteś do soboty w domu? Będę dzwonić jak się uwolnię z kieratu
To będzie zaczarowany ogród 19:55, 18 maj 2011

Do góry
Kasiu chcę się umówić na cięcie kancika u Ciebie, bo mam zaległy instruktaż, będziesz robić zdjęcia moich stóp i noża?

Widzę drzewa w ramach więc pomysł chwycił?
Ogród zmyślony 19:49, 18 maj 2011

Do góry
Ale sie rozpisałam Uff.
Ogród zmyślony 19:47, 18 maj 2011

Do góry
Viki napisał(a)
Kochani, czy ktoś stosował już BOFIX na te paskudne "chwaściory"?
Chcę dzisiaj to kupić, ale wyczytałam, że jest on toksyczny dla zwierząt, a u mnie biegają psy po ogrodzie i bardzo lubią zajadać trawę Nie wiem, czy im to zaszkodzi... Poradźcie, proszę

Stosuję wyłącznie Bofix, On wyschnie i psy można wypuścić, Nigdy nikomu on nie zaszkodził, a jest skuteczny.
Ogród zmyślony 19:45, 18 maj 2011

Do góry
greglis napisał(a)
aha, będę ciąć

Kochani za mało artykułów- gotowców oglądacie. Oto nasz kancik

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje
Ogród zmyślony 19:43, 18 maj 2011

Do góry
greglis napisał(a)

Kasiu -wyznaczanie ostrych granic między trawnikiem, a rabatą, zeby trawa nie właziła na grządki, ale Ciebie to nie dotyczy, bo masz na podwyższeniu wszystko albo ograniczone płytami.

A to ja też mam takie miejce, za pergolą ta częśc trawnika kolo domu. Mam zostawione miejsce pod plotem , rosną tam samotne róże i peonie a teraz chce obsadzic kwitnącymi bylinami.
Więc sie zapytują jak owy kancik robić

Własnoręcznie Ci zrobię ten kancik a Ty musisz zrobić fotki instruktażowe, zaległe... bo się upominają wszyscy, a to bardzo prosta robota jest
Ogród zmyślony 19:39, 18 maj 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
to jak dowody w ogrodzie to proszę o foty, liczę do trzech i nie wymiguj się, ze Danusia miała aparat, dawaj swoją zieleninę

Zielenina jest w moim watku i u Myszy.
Ogród zmyślony 19:38, 18 maj 2011

Do góry
Michael napisał(a)

a może takie coś ...

Jałowiec 3x
Berberys 2x kulki różnej wielkości
Zebrinus 1x
Trzmielina 2x

Świetne, ale jeszcze trzmielinkę też trzeba wyokrąglić
No i cisy zamiast jałowców
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies