Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dębowe zakątki 21:01, 12 kwi 2022

Do góry
w tym roku na 8 marca zamiast kwiatków od męża zamówiłam sobie ...budki.
Wprawdzie z poślizgiem prawie miesięcznym ale w końcu mam prezent.
Własnoręcznie przez męza zrobione ptasie domki
I cieszy bardzo. Jutro będzie rozwieszanie
Ciekawe czy prędko znajdą się chętni na takie domki ?
I jakim ptaszkom się spodobają

Dębowe zakątki 20:57, 12 kwi 2022

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Śliczne brateczki Idziesz w kolory biało-żółte?

Ludzie bratki jasne.Wczesną wiosną niewiele jest kwitnących kwiatów w ogrodzie.
A jasne bratki białe czy też żółte z daleka są widoczne

Ogród w Klein Kottorz 20:39, 12 kwi 2022

Do góry
Do mnie też przyszła wiosna

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:33, 12 kwi 2022

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Twój wątek można czytać jak poradnik ogrodniczy i do tego szczypta mądrości życiowych i rozsądku. Jak dobrze, że regularnie tu piszesz Buziaki zostawiam.

Dziękuję za miłe słowa.
Wyczytałam, że od lipca odzyskasz wolność. Mnie ta odzyskana wolność bardzo wzmocniła.

Wiosenne kwiatki dla Ciebie.

Zawilce gajowe wsadzałam w dwóch miejscach, a teraz mam w kilkunastu. Co dziwne, oddalonych od siebie o kilkanaście metrów, czasem więcej.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:24, 12 kwi 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Też tak robię. Podlewam świeżo po posadzeniu, kilka razy. A później rośliny sobie same radzą. To chyba duża „zasługa” gleby, że jest z tych mokrzejszych .
Roślin wokół oczek przed domem i na rabatach wokół nie podlewałam już bardzo długo. Czasami coś im skapło, przy okazji podlewania innych rabat .

Wiosna u Ciebie śliczna. Nie ma „łysych” plam na rabatach, jak już dziewczyny zauważyły . To muszę u siebie poprawić .

Krzewy zgęstniały, drzewka podrosły, sporo nasadziłam tujowych i cisowych kulek, jest trochę kosodrzewin, cisowych wykrzykników i kilka drzewek iglastych. I rzeczywiście nie ma wrażenia, że ogród jest łysy.
Zdecydowanie wolę glinę niż uzdatnianie piaszczystej gleby, choć ta druga jest łatwiejsza w bieżącej pielęgnacji. Na glinę psioczę tylko wtedy, kiedy rzucają się chwasty, a jednocześnie jest susza. Trudno wtedy w glinę wbić jakiekolwiek narzędzie.

Muszę sprawdzić, czy korzenie roślin przytrzymają mi już ziemię na tej podwyższonej rabacie. Marzy mi się ściągnięcie tego łupka, bo pod nim grasują mrówki. Zżarły mi chyba korzenie dwóch pierisów, bo te nagle zaczęły zasychać.

Mirkowy ogród (początki) 20:23, 12 kwi 2022

Do góry
Tu po kwitnieniu wycięłam kwiatostany i same liście są fajną ozdobą.

Mira trochę się naszukałam ale znalazłam zdjęcie z 15 wrzesień 2018 rok tak urosły od wiosennego wysiania.
Mój ogrodowy pamiętnik 20:13, 12 kwi 2022

Do góry
Pissardi pierwsze kwitnienie u mnie niedługo rozpocznie.

Grujecznik jest moim mrozomierzem. Wiem czy był mróz czy nie bo wystarczy mały przymrozek i już liście ma czarne. Tym razem przymrozku nie było .

Część jeżówek już ruszyła.
Ogród z koniczynką 20:13, 12 kwi 2022

Do góry
Hiacynty pachną

Krokusy sadzone niedawno rozkwitły

część cebulek tulipanów posadzona w skrzynkach

posadziłam azalie obok rodka

W czeluściach piwnicy wynoralam kwietną dekorację w kuli wypełnionej wodą
W samym słońcu 20:10, 12 kwi 2022

Do góry
Juzia, tu mam taki kawałek którego należy jakoś ogarnąć. To żółte to rudbekie i będą przesadzane,a fiolet to perovskia.
Drzewa w tle to amanogawy.
Jak myślisz, coś by tu pasowało? Drzewko jakie? Myślałam o palibinie albo ewentualnie o bylinie kwitnącej.
Tylko czy perovskia powinna iść trochę do przodu, czy może być tak blisko cisów?
Tam jeszcze stipa rośnie.

Mój ogrodowy pamiętnik 20:09, 12 kwi 2022

Do góry
Oznaki wiosny ubogie. Ruszyło to co u wszystkich czyli brunnery, szałwie, przywrotniki, berberysy.

Mirkowy ogród (początki) 20:09, 12 kwi 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
A gdzieś czytałam że dopiero po 4 latach zakwitnie

Moja aptysja w drugim roku po wysianiu miały kwiaty co prawda nie wszystkie ale kwitły kilkoma kwiatami .
Tu kwitnienie w 3 roku.

A tu kwitnienie zeszłoroczne w 4 roku. Nie mogę się nadziwić że tak pięknie mi zakwitły .

W masie siła
Mój ogrodowy pamiętnik 20:06, 12 kwi 2022

Do góry
Dzisiaj Dzień Nawożenia . Prawie 3 godziny i raptem pół ogrodu nawiozłam.
Kwitnie na full na razie tylko wiśnia ozdobna więc wszystko co lata dzisiaj ją okupowało.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:05, 12 kwi 2022

Do góry
galgAsia napisał(a)
Ale że ta śś już kwitnie?!?
A może masz pomysła, dlaczego ta druga moja śś znów ma same liściowe pąki, ani jednego kwiatka... Kupowałam u Konieczki, byle czego raczej mi nie sprzedali...

Omiatania szczerze i bezinteresownie zazdraszczam

Śś jeszcze nie kwitną, ale mocno nabrzmiały. Moje sadzone rok temu śś mają pąki kwiatowe. Nie mam pojęcia, czemu te Twoje takie wybredne. Może susza ma na to wpływ? To jedyny sensowny pomysł jaki mi przychodzi do głowy.

Omiatania wiele nie było. Tylko w przerwach na oddanie się w szpony nałogu. Spieszyłam się z porządkami, bo końcówka tygodnia znowu ma być nieprzyjemna.
Wystarczyły dwa dni ciepła ze słońcem i wszystko ruszyło z kopyta.
Wczoraj oglądałam zdjęcia Twoich pomidorów. Siałyśmy w tym samym terminie, a moje jakieś były skromniejsze. Niewiele było słonecznych dni od momentu, kiedy wykiełkowały. Dzisiaj już przypominają Twoje.

Nawet trawnik mocniej pozieleniał.

Najbardziej zaawansowane w rozwoju są jagody kamczackie (odmładzałam je w tym roku)

i czarne porzeczki.

Gwiazdą ogrodu w tych dniach jest jednak magnolia gwiaździsta. Ma trochę pod górkę, bo noce są z przymrozkami.

Ogrodowe wariacje 19:52, 12 kwi 2022

Do góry
Pamiętajcie o ogrodach 19:51, 12 kwi 2022

Do góry

Dziś było ciepło to po robocie parę zdjęć budzącego sie ogrodu.
Pamiętajcie o ogrodach 19:47, 12 kwi 2022

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 19:45, 12 kwi 2022

Do góry

Ogrodowe wariacje 19:40, 12 kwi 2022

Do góry
Jesienią posadziłam seslerię ale jakoś mnie nie zachwyca, u Was juz tak ladnie wyglada dam jej oczywiście szansę się rozkręcić ale już myślę czy nie wymienię na molinię albo hakonechloa.

Blaski i cienie nowego życia 19:26, 12 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
To tylko czekamy na prawdziwe ciepło i potem pokaż

Pewnie że pokażę, piwonie już za 2 miesiące

A to dwa pierwiosnki na ten etap warto poczekać, a potem dzielić.

Blaski i cienie nowego życia 19:24, 12 kwi 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
To ja słuchając dziewczyn piwonie przesadzę, tylko już chyba po świętach. Zresztą u mnie mokro strasznie, a jeszcze wczoraj dolało. Nawet jak bym chciała, to nie ma jak.

Jasne
Wrzucam Ci mojego pierwiosnka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies