Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:05, 16 maj 2012

Do góry
Mam kilka zajawek na zmiany w ogrodzie

Ogród do poprawki :) 00:00, 16 maj 2012

Do góry
Ta rabata do zmainy i połączenia z placykiem, powiem tak, zamysł jest na hortensje, trawy, te bukszpany w kulkach i żurawki na przód, od klona do katalpy

Bukszpan (Buxus) - uprawa 23:58, 15 maj 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Już, natychmiast Szefowo!
To jest żywopłot bukszpanowy, który przesadzam do siebie od sąsiada. Ma być obwódką wokół róż pnących, ale musi być stanowczo niższy.

A tu taki rozwichrzony, który ma być kiedyś w przyszłości kulą.

Wszystkie chciałabym jak najszybciej przyciąć, no ale właśnie...czy można?

Tego żywopłotu nie tnij, już za późno. Poczekaj aż zakończy rosnąć i ściemnieje z końcem czerwca, wtedy przytnij dość radykalnie.

A z tego drugiego to raczej wyjdzie kula na pniu, zwykłej nie da się zrobić bo nóżka jest wyraźna.
Przedogródek Iny 23:56, 15 maj 2012

Do góry
Mam pytanie, czy te dwie azalie, które rosną na froncie "obronią się " w projekcie zaproponowanym przez ewalm, czy należy je bezwględnie przesadzić? Będę wdzięczna za wskazówki, bo wrodzony perfekcjonizm nie pozwala mi ruszyć z pracami, dopóki nie dopracuję ostatniego szczegółu.

Kubusiowo 23:54, 15 maj 2012

Do góry
Gosiu i jeszcze ja gratuluję 400 stron.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:52, 15 maj 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Danusiu, poniżej zamieszczam Twoje zdj. z ogrodu Bressingham. Jest na nim piękna wierzba płacząca. Podpowiedz proszę jak dokładnie nazywa się to drzewo. Chciałabym posadzić wierzbę w miejscu, gdzie kiedyś planuję staw na swoim terenie, niech już rośnie. Tylko nie wiem o co pytać w sklepach, bo teraz raczej pełno jest wierzb karłowych szczepionych do małych ogródków.

To wierzba płacząca (Salix x sepulcralis (syn. S. alba var. vitellina pendula, S. chrysocoma, S. alba'Tristis'))
Rododendronowy ogród. 23:52, 15 maj 2012

Do góry
O rany ale gnasz - ja już dawno nie nadążam - ale za to wkleję zdjęcie na 800

Po spotkaniu to będę chyba najszybszego tysiąca gratulować
Mój kawałek raju 23:50, 15 maj 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

serduszka

Ania (Monteverde), jak rozrasta się serduszka? Kupiłam białej 3 szt. nie wiem, czy nie dokupić jeszcze 4, żeby było widać? Czy czekać? U Ciebie łan!
Pszczółko pokaże białą serduszkę z mojego starego ogrodu zdjęcie z tamtego roku miała jakieś 5 lat hodowana w warunkach ostrych często bez podlewania tyle tylko co deszcz popadał., bo mnie tam często nie ma.Jest duża rozkłada się ja bym czekała, no i zależy jak mocno ją ma być widać?
Ogród dla Agusi 23:48, 15 maj 2012

Do góry
c.d.róż
Ogród do poprawki :) 23:45, 15 maj 2012

Do góry
Nie myślcie sobie , że próżnuję i tylko buka szukam........ otóż kombinuję z prawie głównym (zaraz po trawniku) zamysłem ogrodowym na ten sezon. Nie pamietam czy już wcześniej pisałam ale chcemy utwardzić placyk pod kącik wypoczynkowy. Ponieważ taras mam małoustawny - rozdzielony dwoma filarami, postanowiliśmy zejśc niżej ze stołem i ławkami. Powstał plan ( jeszcze w naszych glowach) na utwardzenie kostką miejsca pod katalpą. Żeby bylo trudniej, ubzdurzyłam sobie ten plac z cegieł odzyskanych
Teraz pozostaje problem wrysowania tego placyku w linię rabat.
Założenia sa takie:
- wymiary ok 3x3 m, ewntualnie dodatkowo opaska żwirowa
- mozliwie blisko żywoplotu i katalpy, ponieważ im blizej narożnika tym większy przeciąg na działce

Problemy:
- w jaki sposób połaczyć linie rabat z placem
- kontynuacja obsadzenia - do likwidacji rabata z kulami bukszpanu, kule chciałabym jakoś wykorzystać
- marzą mi sie trawy i ewentualne zasłonięcie nimi od poludnia-

To tu ma się rozgrywać, od katalpy po wrzosowisko

Znowu na wsi 23:33, 15 maj 2012

Do góry
Na dobranoc widoczek z parapetu

i tulipany od Finki

Mój ogród 23:31, 15 maj 2012

Do góry
Już niedługo wiosenne kwiaty będą wspomnieniem i będziemy czekać znowu na nie z utęsknieniem. Konwalie na skarpie kwitną coraz lepiej.

Trawa Sesleria pierwszy raz zakwitła i jest co roku większa i bujniejsza.

Floks szydlasty, niezawodna roślina wiosenna.

Zmoknięty kwiat tulipana, pochylił się pod wpływem ciężaru.

Znowu na wsi 23:30, 15 maj 2012

Do góry
Andziulka, dziękuję że do mnie luknęłaś . Nie wiem czy mi się uda stworzyć taki ładny ogród...
Bardzo lubię twój awatarek. Masz taką miłą radosną buzię.

A to nasz domek ogrodowy. M. planuje pomalować go na biało, z szarymi dodatkami. Zielsko jak widać, ma się dobrze

Kiedyś będzie tu pięknie ... 23:27, 15 maj 2012

Do góry
ircia napisał(a)

Ulubiony obiek zdjęć mojego M - żywopłot grabowy. Rośnie jak szalony a strzyżenie dopiero pod koniec czerwca

Marzenko - żywopłot rzeczywiście jest cudny!!!
Widzę, że masz nasadzenia przed nim. Powiedz mi - w jakiej odległości od posadzonego żywopłotu sadzisz rośliny?
Ja mam żywopłot z buka i chciałaby posadzić coś przed nim. Zastanawiam się jaka powinna być odległość - rośliny rozrastają się, a i do żywopłotu trzeba jakoś dojść, żeby go przyciąć....

Irciu żywopłot będzie mocno cięty, teraz sie rozrasta a docelowo ma mieć szerokość max 50 cm, mam przerwe między płotem i roslinami po ok 40 cm przed przycieciem, po cieciu będzie miejsce na swobone przejście.
Wiśnie pissardi (pnie) są poszadzone ok 1 m od środka żywopłotu docelowo korony wisni mają być ponad żywopłotem ... jest ich 6 szt sadzone po 2 razem będą stanowiły ekran z grabami zabepieczajacy przed wiatrem.... Za kilka lat...
Ogród do poprawki :) 23:27, 15 maj 2012

Do góry
A wiecie, że buka brak naprawdę go szukam i szukam, są albo małe albo 4 metrowe, albo w gruncie i do wykopania na jesieni............ gdzie ten mój akuratny????
Ale znajdę GO

W nawiązaniu do tej rabaty dosadziłam kostrzewy na świerkowej w dwóch miejscach ......... podoba mi się

Ewo - buziak

Ogród dla Agusi 23:26, 15 maj 2012

Do góry
[/img]
Mój ogród w cieniu drzew 23:22, 15 maj 2012

Do góry
Gosiu no inspiruję się i inspiruję ale jakoś marnie mi wychodzi podejmowanie ostatecznych decyzji ... to taka moja przypadłość

Jakby przypadkiem ktoś miał wenę twórczą i chciał się wyżyć, to wklejam zdjęcia pierwszej rabaty, którą postanowiłam zrobić pośród drzew ( cud, że na jakiś tam kształt się zdecydowałam )

tak wygląda z perpektywy tarasu

a tak bardziej z bliska

Stanowisko - cień ( minimalne ilości słońca rano ), po prawej wsadzone 2 funkie, rh czeka na swoje miejsce

Myślałam o : choinie kanadyjskiej Jeddeloh z przodu 3 sztuki, na tyłach cis Elegantissima 3 szt, w środku o dwóch azaliach, po lewej jeszcze funkie i czekający rh

coś w tym stylu ... ?

Rododendronowy ogród. 23:22, 15 maj 2012

Do góry
Znam Twój ogród od dawna,podziwiam pracowitość i pomysłowość,gratuluję kolejnej setki
Moje poletko 23:16, 15 maj 2012

Do góry
Dobrej nocki wszystkim

Rabaty do wymiany :) 23:06, 15 maj 2012

Do góry
mam jeszcze taki pomysł na tą rabatę

1 klon crimson centry
2. jałowiec kolumnowy
3 miskanty
4 hortensja Limelight lub vanilla fraise
5 wiąz camperdownii
6 choina kanadyjska jedelloh
7 rododendrony
8 magnolia Susan (chyba że bardziej pasuje pomiędzy 1 i 2)
zastanawiam się także czy nie zrobić przed wiązem i choinami żywopłocika z bukszpanu z zawijaskiem. No i co dać na wypełnienie? mam trochę host z bałymi obrzeżami, przywrotnik, miodunki, żurawki bordowe te najzwyklejsze, białe marcinki.

Co o tym myślicie, może być czy nie bardzo?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies