Ta rabata do zmainy i połączenia z placykiem, powiem tak, zamysł jest na hortensje, trawy, te bukszpany w kulkach i żurawki na przód, od klona do katalpy
Mam pytanie, czy te dwie azalie, które rosną na froncie "obronią się " w projekcie zaproponowanym przez ewalm, czy należy je bezwględnie przesadzić? Będę wdzięczna za wskazówki, bo wrodzony perfekcjonizm nie pozwala mi ruszyć z pracami, dopóki nie dopracuję ostatniego szczegółu.
Pszczółko pokaże białą serduszkę z mojego starego ogrodu zdjęcie z tamtego roku miała jakieś 5 lat hodowana w warunkach ostrych często bez podlewania tyle tylko co deszcz popadał., bo mnie tam często nie ma.Jest duża rozkłada się ja bym czekała, no i zależy jak mocno ją ma być widać?
Nie myślcie sobie , że próżnuję i tylko buka szukam........ otóż kombinuję z prawie głównym (zaraz po trawniku) zamysłem ogrodowym na ten sezon. Nie pamietam czy już wcześniej pisałam ale chcemy utwardzić placyk pod kącik wypoczynkowy. Ponieważ taras mam małoustawny - rozdzielony dwoma filarami, postanowiliśmy zejśc niżej ze stołem i ławkami. Powstał plan ( jeszcze w naszych glowach) na utwardzenie kostką miejsca pod katalpą. Żeby bylo trudniej, ubzdurzyłam sobie ten plac z cegieł odzyskanych
Teraz pozostaje problem wrysowania tego placyku w linię rabat.
Założenia sa takie:
- wymiary ok 3x3 m, ewntualnie dodatkowo opaska żwirowa
- mozliwie blisko żywoplotu i katalpy, ponieważ im blizej narożnika tym większy przeciąg na działce
Problemy:
- w jaki sposób połaczyć linie rabat z placem
- kontynuacja obsadzenia - do likwidacji rabata z kulami bukszpanu, kule chciałabym jakoś wykorzystać
- marzą mi sie trawy i ewentualne zasłonięcie nimi od poludnia-
Już niedługo wiosenne kwiaty będą wspomnieniem i będziemy czekać znowu na nie z utęsknieniem. Konwalie na skarpie kwitną coraz lepiej.
Trawa Sesleria pierwszy raz zakwitła i jest co roku większa i bujniejsza.
Floks szydlasty, niezawodna roślina wiosenna.
Zmoknięty kwiat tulipana, pochylił się pod wpływem ciężaru.
Andziulka, dziękuję że do mnie luknęłaś . Nie wiem czy mi się uda stworzyć taki ładny ogród...
Bardzo lubię twój awatarek. Masz taką miłą radosną buzię.
A to nasz domek ogrodowy. M. planuje pomalować go na biało, z szarymi dodatkami. Zielsko jak widać, ma się dobrze
Ulubiony obiek zdjęć mojego M - żywopłot grabowy. Rośnie jak szalony a strzyżenie dopiero pod koniec czerwca
Marzenko - żywopłot rzeczywiście jest cudny!!!
Widzę, że masz nasadzenia przed nim. Powiedz mi - w jakiej odległości od posadzonego żywopłotu sadzisz rośliny?
Ja mam żywopłot z buka i chciałaby posadzić coś przed nim. Zastanawiam się jaka powinna być odległość - rośliny rozrastają się, a i do żywopłotu trzeba jakoś dojść, żeby go przyciąć....
Irciu żywopłot będzie mocno cięty, teraz sie rozrasta a docelowo ma mieć szerokość max 50 cm, mam przerwe między płotem i roslinami po ok 40 cm przed przycieciem, po cieciu będzie miejsce na swobone przejście.
Wiśnie pissardi (pnie) są poszadzone ok 1 m od środka żywopłotu docelowo korony wisni mają być ponad żywopłotem ... jest ich 6 szt sadzone po 2 razem będą stanowiły ekran z grabami zabepieczajacy przed wiatrem.... Za kilka lat...
A wiecie, że buka brak naprawdę go szukam i szukam, są albo małe albo 4 metrowe, albo w gruncie i do wykopania na jesieni............ gdzie ten mój akuratny????
Ale znajdę GO
W nawiązaniu do tej rabaty dosadziłam kostrzewy na świerkowej w dwóch miejscach ......... podoba mi się
Gosiu no inspiruję się i inspiruję ale jakoś marnie mi wychodzi podejmowanie ostatecznych decyzji ... to taka moja przypadłość
Jakby przypadkiem ktoś miał wenę twórczą i chciał się wyżyć, to wklejam zdjęcia pierwszej rabaty, którą postanowiłam zrobić pośród drzew ( cud, że na jakiś tam kształt się zdecydowałam )
tak wygląda z perpektywy tarasu
a tak bardziej z bliska
Stanowisko - cień ( minimalne ilości słońca rano ), po prawej wsadzone 2 funkie, rh czeka na swoje miejsce
Myślałam o : choinie kanadyjskiej Jeddeloh z przodu 3 sztuki, na tyłach cis Elegantissima 3 szt, w środku o dwóch azaliach, po lewej jeszcze funkie i czekający rh
1 klon crimson centry
2. jałowiec kolumnowy
3 miskanty
4 hortensja Limelight lub vanilla fraise
5 wiąz camperdownii
6 choina kanadyjska jedelloh
7 rododendrony
8 magnolia Susan (chyba że bardziej pasuje pomiędzy 1 i 2)
zastanawiam się także czy nie zrobić przed wiązem i choinami żywopłocika z bukszpanu z zawijaskiem. No i co dać na wypełnienie? mam trochę host z bałymi obrzeżami, przywrotnik, miodunki, żurawki bordowe te najzwyklejsze, białe marcinki.