Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza - Betula 09:06, 08 paź 2016

Do góry
Te brzozy mają swoją piękna naturalna koronę, po takim cięciu jak planujesz ładne nie będą..
Podwórkowa rehabilitacja 22:22, 07 paź 2016

Do góry
Dziękuję Kobietki za uznanie. Bardzo to miłe
Renatko u mojej studentki wszystko dobrze, oswoiła się z warunkami w akademiku, choć na początku była w szoku
Brzozy czy małe czy duże zachwycają.
Nowych fotek nie mam ale tego chyba nie było. Temat aktualny, bo kosmosy miewają się jeszcze świetnie
Miłej nocki.
Księżycowy... 22:14, 07 paź 2016

Do góry
Zakupiliśmy dzisiaj brakujące brzozy. Opisane były jako Doorenbos, ale jak zapytaliśmy, dlaczego mają większe liście od tych naszych posadzonych, pani odpowiedziała nam, że to brzoza Jackmani (nawet nie wiem jak to się pisze). Ponoć różnią się tylko wielkością. Ktoś zna, słyszał?

Brzoza - Betula 18:23, 07 paź 2016

Do góry
No wiec Danusiu, pokazuję moje brzozy.2 z boku domu i jedna przy piwniczce. Niestety swiatło juz nie pozwoliło na lepsze zdjęcia dzisiaj,ale może dostrzeżesz co trzeba

Te dwa ostatnie to sama korona,ale sciana domu nie powoliła się bardziej oddalić i tylko tyle sie udało uchwycić drzewa

Jesli te są złe,to jutro może uda zrobić się lepsze ,ale ma deszcz padać więc nie sądzę
Brzoza - Betula 18:13, 07 paź 2016

Do góry
Dzisiaj poszłam w okolice poczty w Komorowie, pod linią elektryczną firma dawno temu przycięła wiele brzóz, bo właziły w druty. Jak wiemy i widzimy, elektrownia z drzewami się nie patyczkuje i często robi z nich kaleki.

Te brzozy nawet nieźle wyglądały, kikuty zarosły gałęziami. Cięcie było bardzo mocne, pień gruby. Ale cięcie poziome. Widać że próchnieje, woda wnika wgłąb drzewa. Brzoza to drzewo o niezbyt mocnym drewnie, kruche jest, brzoza łatwo może się łamać, jak zapałka.

Ważne jest, aby cięcie wykonać pod skosem, aby woda spływała po pniu, a nie wnikała w drzewo.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:08, 07 paź 2016

Do góry
Też wolę brzozy

Wiele sięnie zmienia....ale chyba rośnie?

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:49, 07 paź 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
mnie się tam brzoza idealnie widzi, pięknie zasłoni widok na szopkę tak mi się przynajmniej wydaje poza tym brzozy już masz i będzie super nawiązanie i rozchodniki masz boskie, to są tez zwykłe czy jakas inna odmiana ... bo róż piękny zupełnie inny niż u mnie

Rozchodniki takie zwykłe.Bardzo je lubię.
Mi też brzoza tam się widzi.Zadzwonię do ulubionego Pana za tydzień, ma mieć ładne doorenbosy
Ogród w remoncie 17:42, 07 paź 2016

Do góry
Pokażę Wam moje brzozy na dzisiaj . Udało mi się wsadzić tujowe kulki ale tak do końca nie jestem zadowolona . Plan był trochę inny ale nie dało się ich wsadzić według niego przez korzenie brzóz . Dobrze że sąsiedzi mieszkają w dalszej odległości bo jakby mnie dzisiaj słyszeli to chyba bym się spaliła ze wstydu ,takie niecenzuralne słowa mi się wyrywały . No bo jak tu zachować spokój gdy co już wybrałam miejsce to akurat nie można kopać bo te korzeniska . Masakra jakaś .

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:39, 07 paź 2016

Do góry
mnie się tam brzoza idealnie widzi, pięknie zasłoni widok na szopkę tak mi się przynajmniej wydaje poza tym brzozy już masz i będzie super nawiązanie i rozchodniki masz boskie, to są tez zwykłe czy jakas inna odmiana ... bo róż piękny zupełnie inny niż u mnie
Ogród z uśmiechem 17:01, 07 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Potwierdzam, moja bylinówka w plecach ma lasek brzozowy więc nawadnianie konieczne, bo zaraz wszystko leży, schnie, żółknie

Myślałam aby posadzić kilka brzóz w ogrodzie ale ponieważ mam ich dużo za ogrodzeniem, to chyba sobie daruję - piach i brzozy to i linie kroplujące mogą nie nadążyć z podlewaniem. Obserwuję ziemię wokół jednej brzozy, która mi została - niewiele tam urośnie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:45, 07 paź 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
Myszko no właśnie dobrze pamiętałam piękny wyraźny róż rozchodników na brzozowej a gdzie kolejną brzózkę planujesz?
I czym walczysz z robalami?

Z robalami walczę tym...

Zobaczymy jaki będzie efekt.
Lałam preparat z dwa tygodnie temu.

Jakieś drzewko muszę posadzić w miejsce uschniętego klona.
To jest przy szopce, na prawo od tarasu.
Myślałam o brzozie doorenbos lub wielopiennej.A może myślicie, że mogłoby być coś innego??Choć lubię szum brzozy

To jest to miejsce przed zebrinusem, pomiędzy trzema berberysami bagatella.

Dzisiaj u nas nie padało i posadziła wszystkie cebulowe.Ufff...udało się.
Hortensjada 16:24, 07 paź 2016

Do góry
omelka1 napisał(a)
Witam.Podziwiam twój piękny ogród po cichu od jakiegoś czasu ale w sprawie dławisza muszę zabrać głos.Faktycznie to piękne pnącze ale bardzo... powiedziałabym kłopotliwe.Odrosty korzeniowe ma tak jak Bez więc w obrębie 2-3metrów co chwila pojawiają się nowe sadzonki.Jeżeli ma służyć jako zadaszenie to musisz się liczyć z ciągłym sprzątaniem.Wiosną białe kwiatki potem owoce które nie sprzątnięte wiosną kiełkują i bardzo wcześnie po trochu oblatujące liście. W gałęziach uwielbiają przesiadywać ptaki i po nich też trzeba sprzątać.Jeżeli chcesz sadzić między hortensjami to wody trzeba będzie podwójną ilość.Na 17 str. u mnie jest zdjęcie.Dławisz moim zdaniem bardziej nadaje się na ścianę.
Pozdrawiam.

Dzięki za cenną opinię To śmiecenie to mi nie przeszkadza, bo robią to też klony i brzozy ( z uwagi na przewagę liściastych w moim ogrodzie traktuję to zjawisko jako nieodzowny element krajobrazu ) ale nie byłabym w stanie zaakceptować odrostów korzeniowych,muszę więc zmienić koncepcję zielonego zadaszenia, czyli pozostaną tylko wisterie. Nie ma to jak dzielić się swoimi doświadczeniami
Rododendronowy ogród II. 15:59, 07 paź 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)

Och twoje brzozy to moi ulubieńcy szkoda że pogoda im nie sprzyja. Dziękuję za wizytę u mnie jakoś goście szczególnie tak jak ty mnie peszą krzesełko masz zarezerwowane i czeka.

Ta trzmielina oskrzydlona to jak się prezentuje w sezonie? Zawsze widzę ją w wersji lady in red

Magda peszę Cię jak wchodzę na wątek?No to może nie bede do Ciebie wchodzic ? , no przynajmniej niezbyt często.
Trzmielina oskrzydlona latem ma jasno zielone listki , wygląda całkiem ładnie ale niestety to tylko zieleń.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:06, 07 paź 2016

Do góry
ah to Ty koncepcje juz masz to o jakie natchnienie Ci chodziło?
seledynowe to brzozy?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:58, 07 paź 2016

Do góry
Koncepcja jest na razie taka:

Na froncie graby pod nogami ze skośna B ukszpany w różnych formach: mam i kulę i stożki. Pomiędzy nie białe tulipany snauper parrot na wiosnę potem czosnki ivory queen. Jako wypelnienie bukszpanow trawa- jeszcze do przemyslenia... puste miejsce wypelni prawdopodobnie runianka a sm róg wysypie szarym zwirkiem i posadze bonsaja.... (nie chce aby deszcz wyplukiwal mi z tego miejsca ziemie na kostke)
Boki to już gorszy problem, bo już rosną brzozy, myślę o takim połączeniu po obu stronach symetrycznie
Z tyłu za brzozami trawy ML, dalej stipa lub miskanty pomiędzy to czosnki Purple Sebastian i tulipany Queen, jako wypełnienie trawa jak na froncie....

Zgrać to razem to zadanie☺☺☺☺
Brzoza - Betula 11:42, 07 paź 2016

Do góry
A czy o tej porze można jeszcze brzozy przesadzać (w nocy przymrozki), czy lepiej poczekać z tym do wiosny?
Z miłości do brzozy ... 11:13, 07 paź 2016

Do góry
Aggaa napisał(a)

Witaj Ursa
Byłam w Twoim ogrodzie

Piękny jest i basta! Będzie moją inspiracją
Jakoś nie kojarzę zdjęcia najbliższego otoczenia tarasu możesz zdradzić swoje rozwiązanie?

Brzozy... tak tak wiem co masz na myśli ale i tak je uwielbiam.

Byłaś i nie dałaś znaku życia? No wiesz?;D
W najbliższym otoczeniu tarasu jest granitowa opaska i niedokończona (a to niespodzianka hehe) rabata z cisami, klonem i tawułkami Vision in Red. Brakuje tam jeszcze źródełka, więc nie chwaliłam się nią do tej pory.
Brzoza - Betula 10:54, 07 paź 2016

Do góry
Danusiu , cieszę się ,że jeszcze pochyliłas się nad moim problemem
Nie wiem jak własne zdjęcie zacytować więc podsyłam link do strony w moim wątku. Ostatnie zdjęcie z dalszym planem -widać dwie brzozy na mojej działce (za ogrodzeniem też sa ,ale na te nie mam wpływu na razie)...

Brzoza - Betula 09:47, 07 paź 2016

Do góry
Pokaż wreszcie te brzozy jak chcesz je przyciąć, jeśli grube konary to odradzam a jeśli jakieś gałązki to nie ma znaczenia.
Z Pszenicznej ... 08:42, 07 paź 2016

Do góry
Reszta roślin się trzyma, choć na bylinówce widać że to koniec sezonu
W tamtym roku mnie irytowały pokładające się byliny, trawy...
w tym roku odnajduję w tym piękno i naturalność... Zachwyca mnie mgła która przeciska się przez brzozy do mojego ogrodu, mogłabym tak z kawą siedzieć i patrzeć...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies