Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

jankosia 12:31, 25 paź 2016

A u mnie liście kompostowane w osobnym pojemniku są już ładną czarną ziemią, te z worków się nie rozłożyły i wyglądają jak u ciebie. Te worki to się jednak nie sprawdzają widzę. I jedne i drugie polewałam mocznikiem. Teraz mam obornik gołębi to zrobię próchnicę liściową w pełni naturalną I te worki wcale też tak mniej miejsca nie zajmują. Na niewielki kompostownik weszło mi około 30tu taczek suchych liści. Nie na raz oczywiście. Kilka taczek wysypałam i musiałam poczekać kilka dni aż opadną i fru nowa porcja. Po roku mam raptem 30 cm na dnie- ale ładnie przerobione. Tylko te na samym wierzchu to jeszcze widać że liście A na jeden worek wchodziły mi dwie taczki liści i te wory ile miejsca zajmowały tyle zajmują - a ładne to one nie są, beznadziejnie się miesza... Na worki skusiłam się tylko dlatego że Monty tak doradzał Nie sprawdziło się ale i tak go kocham
Takie nieprzerobione też można dać na rabaty tylko lepiej nie zakopywać a na wierzch. Ba! Na wierzch to nawet ledwo opadnięte można dać
Monika76 14:38, 25 paź 2016

ren133 napisał(a)

Dziękuję za mile słowa
A z jakiej okolicy łódzkiego jesteś? Niestety świdośliwa przyjechala do mnie z daleka

A Aleksandrowa Łódzkiego. Pozdrawiam
ren133 19:33, 25 paź 2016

Margarete napisał(a)

Brzozowa tl ta po prawo od wjazdu przez bramę?
A zmieniłaś tam nasadzenia tak jak planowałaś kiedy byłam u ciebie w sierpniu?
Pokazuj, ponazuj trawy i tam na pewno podrosły, brzozy się przebarwiają, jest na pewno ślicznie

Małgosiu Obecnie na brzozowej rosną dwa rzędy trzcinnika Karl Foerster, który nie urósł wiele ... i to jest właśnie ten mniej ciekawy zakątek w moim ogrodzie
ren133 19:35, 25 paź 2016

eee_taam napisał(a)

nie wiem
ja jej nie znienawidziłam ...nadal mi się podoba (będe podziwiać u innych) .....ale znienawidziłam plewienie jej! ...zwłaszcza że jest w każdej rozplenicy w każdej szałwii w każdej stipie w każdej bylinie w każdej szczelinie miedzy kostkami ....jest wszędzie!!! ...pożera mi ogród ...a nie tak miało być

Rozumiem ... ta piękność wyrzeczeń wymaga
ren133 19:38, 25 paź 2016

Makusia napisał(a)
No to już wiem jak wyglądają kompostowane liście No powiem, że wolę Twój ogród zdecydowanie niż widok worka z kompostowanymi liśćmi Ale w tym roku też zamierzam, choć wiejskie wieści z małopolski niosą, że dąb podwórkowy jeszcze liście trzyma- myślę, że wracać będę 01 listopada z worami dębiny w bagażniku

Wiadomo ... ale jakby nie było qpa, kompost, gnojówki sa na stale wpisane w nasze ogrodnicze życie ... piękne widoki dla gości
Dębowe głównie do kwasolubnych
ren133 19:38, 25 paź 2016

Malgosik napisał(a)
prostota i elegancja
bardzo mi się podoba w Twoim ogrodzie

Miło mi Malgosiu
ren133 19:39, 25 paź 2016

AgataP napisał(a)

Renia i ja w tym roku chcę zrobić ziemię liściową, zapakuję do worów i niech sobie leżą. Miejsca jest dużo i liści też Polewałaś je mocznikiem?
Ja zrobię kilka z mocznikiem zobaczymy czy przyspieszę proces gnicia
Dużo ich zrobiłaś?

Dodawałam mocznika i tak sobie leżaly przez rok ...
ren133 19:41, 25 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
U mnie jakoś te liście słabo się przerabiał nawet z rocznikiem. Przekopalam zatem na rabacie same liście w części tylko rozłożone

One moglyby jeszcze poleżeć bo do całkowitej ziemi to im jeszcze trochę brakuje ale juz je rozłożę na rabacie hortensjowej i pod rodkami
ren133 19:44, 25 paź 2016

frezja napisał(a)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Juglon

aaa widzisz ten internet to kopalnia wiedzy ...
ren133 19:46, 25 paź 2016

MirellaB napisał(a)

To zapisałam do zeszyciku grab Fastigiata. To są chyba takie same jak mijam w Swarzędzu przy hotelu, ale nie wiedziałam co to za piękności.

Renia wygooglowałam i różnie one wyglądają. Mi by zależało na takich kolumnowych. Czy to zależy od cięcia?

Werbenę miałam pierwszy raz i bardzo mi się podoba. Jak się nie wysieje to kupie w szkółce

Myslę, że chyba bardzo zależy od cięcia ale wiadomo, ze musisz szukać odmiany Fastigiata Jak sie nie wysieje a u mnie się wysieje to Ci wyślę