Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 21:27, 24 paź 2016

anbu napisał(a)
Sylwia a może ten jarząb o którym Toszka ostatnio pisała - chyba Jarząb AUTUMN SPIRE
Jak coś pokręciłam to mam nadzieję, że Toszka skoryguje

Ale burza mózgów!strasznie sie cieszę!wszystko sprawdzę i poczytam,czy na moje piaski i słoneczko się nadajączy on ma tylko żółte owoce?bo ja nie bardzo lubię ten kolor i z białymi hortensjami nie bardzo go widzę
Nett 21:39, 24 paź 2016

Czytaj, czytaj. Bo drzewa później trudno wymienić. Faktycznie musisz miec coś kolumnowego, bo sąsiad już się z tujami rozpanoszył i cokolwiek z koroną byś posadziła, to mu tuje zasłonią. A i u Ciebie mało miejsca..
Na tej stronie są rzeczowe informacje o drzewach i fajna wyszukiwarka. Może jeszcze coś znajdziesz. Ale powiem Ci, że i tak najlepiej kupowac jak się zobaczy.

http://www.zszp.pl

A gdzie Sylwia te kwadraty? Wstawisz zdjęcia i zaznaczysz na planie? Bo ja się gubię troszku.
Mixtoorka 09:37, 25 paź 2016

Hej!

Dzięki za odwiedziny. Widzę burzę mózgów u Ciebie Bardzo marzył mi się Ambrowiec Slender sholiuette, jednak jak na rozmiary mojej jednej rabatki był po prostu za duży. Za wysoki u mnie. No ale to drzewo kolumnowe . Amanogawa, Buk Dawick w odmianach są częściej występujące w sprzedaży.

Znajdziesz coś co będzie dla Ciebie naj.

Powodzenia!

sylwik69 13:29, 25 paź 2016

Nett napisał(a)
Czytaj, czytaj. Bo drzewa później trudno wymienić. Faktycznie musisz miec coś kolumnowego, bo sąsiad już się z tujami rozpanoszył i cokolwiek z koroną byś posadziła, to mu tuje zasłonią. A i u Ciebie mało miejsca..
Na tej stronie są rzeczowe informacje o drzewach i fajna wyszukiwarka. Może jeszcze coś znajdziesz. Ale powiem Ci, że i tak najlepiej kupowac jak się zobaczy.

http://www.zszp.pl

A gdzie Sylwia te kwadraty? Wstawisz zdjęcia i zaznaczysz na planie? Bo ja się gubię troszku.

Dokładnie!ambrowca nie ma w tej szkółce,którą mi podałaś/byc może na wiosnę/jest najwęższy z wszystkich kolumnowych!,jeszcze te amonagawy sprawdzę,ich różowe kwiaty bardziej mi pasują do hortensji,kocimiętek i szałwii i pewnie są bardziej dostępne.Dwie rabaty w kwadratach są na str.47 mają 2mx2m od środka jednego do drugiego są ok 3 m oraz na str.38
To widok z tarasu i jednocześnie z salonu,a wiec bardzo ważne miejsce!
MirellaB 14:35, 25 paź 2016

Witaj Przychodzę od Karolki z Maluśkiewicza. Do dzisiaj rana też myślałam, że nie ma dla mnie i do mojego ogrodu drzew. Zobaczyłam u Reni graby fastigiata i bardzo mi się spodobał ich kolumnowy pokrój. Jeszcze brzozy chodzą mi po głowie.
Ciekawa jestem co Ty wybierzesz. Będę zaglądała
sylwik69 14:39, 25 paź 2016

Wracam do tematu miłorzębów,czy da się je podkrzesać na wys. ok 2,20m i w miarę kolumnowo prowadzić?czy ktoś wie?
sylwik69 14:43, 25 paź 2016

MirellaB napisał(a)
Witaj Przychodzę od Karolki z Maluśkiewicza. Do dzisiaj rana też myślałam, że nie ma dla mnie i do mojego ogrodu drzew. Zobaczyłam u Reni graby fastigiata i bardzo mi się spodobał ich kolumnowy pokrój. Jeszcze brzozy chodzą mi po głowie.
Ciekawa jestem co Ty wybierzesz. Będę zaglądała

Witajja mam problem tego rodzaju ,ze podobają mi sie wszystkie kolumnowe,ale miejsca dla nich zbyt mało
Nett 14:53, 25 paź 2016

sylwik69 napisał(a)
Wracam do tematu miłorzębów,czy da się je podkrzesać na wys. ok 2,20m i w miarę kolumnowo prowadzić?czy ktoś wie?

Sylwia można podcinać, ale jeśli myślisz o miłorzębie na rabatę przy płocie, to odradzam. Miłorząb rośnie wysoki i z natury nie jest kolumnowy- chyba, że znajdziesz taka odmianę, to nie czytaj dalej .

Będziesz musiała go regularnie podcinać żeby utrzymac kolumnowy pokrój. Ok, do wysokości 3-4 metrów jestes w stanie to zrobić. Ale co potem? Będziesz zamawiac podnośnik? A wierz mi, że miłorząb potrafi wypuścić "baty" szeroko, nawet na 2 metry.
No i tuje sąsiada. Nie wiem jak wysoko zamierza je prowadzić, ale jesli Twoje drzewo zacznie je przerastać i wchodzić do sąsiada, a nie cięte będzie, to masz murowaną wojnę z sąsiadem.
To już chyba lepiej te buki posadź, to tylko trochę będziesz je podcinać, ale pokrój będziesz miała zachowany.
Nett 14:57, 25 paź 2016

sylwik69 napisał(a)

Dokładnie!ambrowca nie ma w tej szkółce,którą mi podałaś/byc może na wiosnę/jest najwęższy z wszystkich kolumnowych!,jeszcze te amonagawy sprawdzę,ich różowe kwiaty bardziej mi pasują do hortensji,kocimiętek i szałwii i pewnie są bardziej dostępne.Dwie rabaty w kwadratach są na str.47 mają 2mx2m od środka jednego do drugiego są ok 3 m oraz na str.38
To widok z tarasu i jednocześnie z salonu,a wiec bardzo ważne miejsce!

Tak, tam buki pokrojem pasują. A słońce od której strony świeci?
Bo ja to bym tam widziała coś z dużą koroną co się pięknie na zimę przebarwia. Ambrowiec, klon Red Sunset, grujeczniki, albo nawet miłorząb
nie zasłonią na warzywnik.
W sumie w tych kwadratach to mogłoby być wszystko co ci się podoba. I Nigry pasują, i kule na pniu i korony
sylwik69 15:02, 25 paź 2016

Aneto,no to miłorzęba skreślam ,faktycznie będzie póżniej problem!wojny z sąsiadem też nie chcę,bo ugodowa i spokojna kobitka ze mnie
Wiesz,te amonagawy też fajne,przynajmniej na zdjęciach!
Gdzie Toszka przepadła?brakuje jej rad
Oj niezły mętlik mam w głowie...