Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 22:23, 03 lut 2025

Do góry
Basiu, Jolu tak już nie ma odwrotu wiosna

Zacisze Alicji 21:14, 03 lut 2025

Do góry
Alija napisał(a)
Melduję, że u mnie połowa stawu zapełniona, bardzo by mi się przydał śnieg albo solidy deszcz, bo wiosna tuż, tuż.

Alicja już działasz. Oj przydałby się solidny śnieg lub deszcz u mnie na oczku nie ma lodu ale mało wody. eM mówi aby dolać trochę aby w razie mrozu lód nie sięgał dna. Wtedy poduszka się ryby.
Jest ogromna susza zaledwie 8 cm ziemią wilgotna reszta popiół. Nigdy tak nie było. Suche oczka z kamieniami były o tej porze zapełnione.

Już tniesz ja może w przyszłym tygodniu coś podzialam. Jestem przeziębiona więc siedzę pod kołdrą.

Masz brzeg stawu dobrze umocniony. Jak zamarznięty to można się ślizgać.
Ogródek Gosi 21:11, 03 lut 2025

Do góry
Na razie będą kwitły tylko te cyklameny

Przez kilka lat ciemiernik cuchnący nie chciał się zadomowić. Oto przykład, że czasem trzeba próbować kilka razy

Ogródek Gosi 21:10, 03 lut 2025

Do góry

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Niezły urobek miałaś z tego sprzątania. Zachwyciły mnie frędzelki oczara. U mnie rosną tylko oczary wirginijskie, a one kwitną późną jesienią. Wtedy ich kwiecie nie jest aż tak wyeksponowane jak u tych kwitnących pod koniec zimy.

Haniu, zachwyciłam się oczarami u koleżanki. Ma przepiękny ponad 10-letni egzemplarz. Spodobał mi się przede wszystkim pokrój. W dalszej kolejności kwiaty. Ale one dla mnie też mimo wszystko sa ważne, ponieważ zwracam uwagę na rośliny kwitnące na przedwiośniu. Uwielbiam wszystkie maleństwa, które teraz zaczynają, albo zaczną kwitnąć. Wzrusza mnie ta ich delikatność.

Rumianka napisał(a)
na wiosnę zawsze jest tego cięcia ...od groma i ciut, ciut...ale za to od razu efekt widoczny...tylko czekać ciepełka.

Elisko, no właśnie ja juz nie mogłam sie doczekać. I chyba jak tylko będę miała okazję mimo że teraz ma być chłodniej zabiorę się za czyszczenie tuj. Na pewno nie zaszkodzę. A mam tego od groma, bo nigdy nie czyściłam tak porządnie, Tylko co co spadło. A na gałązkach pozostaje zawsze cała masa suszu. Trochę się z tym namęczę, ale przynajmniej rozłożę pracę.
Alija napisał(a)

Gosia, u niektórych kwitną, a u mnie podobne do Twoich, pąki chyba nawet mniejsze.
Na razie wspomagam się ciemiernikami biedronkowymi.

Ja nie kupuję na razie ciemierników. One jednak chyba nie lubią mojej ziemi. Chyba jest zbyt kwaśna. Powinnam zrobić test

ElzbietaFranka napisał(a)
Nie ma się co przejmować przyjdzie ciepły czas to zaczna rosnąć i kwitnąć. Lepiej w pakach niż rozwinięte kwiaty. Jeszcze może przyjść mróz i kwiaty po brązowieją. Tak miałam w zeszłym roku.
Guzik prawda, że nie marzną.

Masz rację. Cieszymy się z jednej strony, że w styczniu mogłyśmy popracować, ale to nie jest normalne. Tylko, że człowiek taki wyrywny, spragniony już pracy w ogrodzie.

ElzbietaFranka napisał(a)
Ten większy kuzyn mowa o owczarze to oczar Diana. Mam takiego u mnie jeszcze nie kwitnie.

Elu, chyba raczej to nie Diane. Ona jest bardziej czerwona.

Wczoraj wyszłam tylko na chwilkę do ogrodu. Zrobiłam kilka zdjęć.
Nic spektularnego

Tak wygląda moja różowa gaura

Uwielbiam ranniki

Glina i zielsko 20:27, 03 lut 2025

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
O tak

Ja też w tym roku przycinam 10-15 cm od ziemi. Mam za wysokie pędy i mnóstwo cieniasów bocznych. Może wyrosną grubsze pędy.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:05, 03 lut 2025

Do góry
Mało czasu, ale trzeba wykorzystać każdy moment jeśli pogoda jest ładna.

Wkopałam 8 cisów, które parę miesiecy leżały z bryłą korzeniową na wierzchu, lekko osypaną ziemią. Głupio zrobiłam, ale może mi wybaczą?!

pozatym zaczęłam robić rabatę pod 4 borówki. Poszło sporo torfu, ale jeszcze poszerzę i jeszcze raz przekopię żeby lepiej kompost wymieszac z rodziną gliną oraz nawiezionym kompostem.

a pod donicą z magnolią spotkałam życie na głębokości łopaty sporo tego wszystkiego jest więc się cieszę

i też widać efekty wczorajszej pracy wzdłuż żywopłotu sąsiada [karton+kompost]

Ogrod nad bajorkiem 16:02, 03 lut 2025

Do góry
TAR napisał(a)

Przepiękne wspominki, miło się ogląda i tęskni za latem.
Grzebiuszka ziemna 15:55, 03 lut 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Wiosna zadomowiła się już u Ciebie całkiem solidnie, tyle masz kwitnących, a te cyklamenki mnie po prostu zachwyciły.
U Joli cyklameny, u Ciebie cyklameny, robicie im reklamę.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 15:31, 03 lut 2025

Do góry
Chyba czas obudzić się z zimowego snu
Na razie niewiele podziałałam w ogrodzie, jedynie wycięłam trochę bylin i małych traw na tyłach. W kolejce czekają seslerie jesienne na froncie. Jeszcze nie spieszę się z wycinaniem dużych traw, bo trochę szkoda mi tego widoku:
Ogrod nad bajorkiem 14:44, 03 lut 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 14:40, 03 lut 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 14:38, 03 lut 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 14:36, 03 lut 2025

Do góry
Ogród w malinówkach 12:51, 03 lut 2025

Do góry
W sumie to nic nie narysowałem, ale byłem na dworze. Bożenka poprawiła mi humor z rana, a słońce dopełniło tylko

Po usunięciu dekoracji "choinkowych" nie może być pusto:

Boso przez ogródek 12:22, 03 lut 2025

Do góry
Nie ciągnie mnie do ogrodu, ale powoli ruszyłam z wysiewami Winter Sowing. W butelkach 1,5l mam wysiane groszki cukrowe, które przesadzę na grządki.

W domu myślę wysiać rozsady, które pójdą do szklarni.
W butelkach 5l będę miała kwiaty, na razie są tylko przygotowane i podpisane. W maju chcę wykorzystać butelki jako osłonę dla pomidorów przed przymrozkami.

W ramach eksperymentu, do skrzynek balkonowych wysiałam goździki, dziwaczki, kosmosy, lewkonie, naparstnice czarnuszkę i przykryłam agrowłókniną.

April podbija las... 11:55, 03 lut 2025

Do góry
I zdjęcia trzeciego oczara na mojej plantacji, to Westerstede. Jest najpóźniejszy więc dopiero rusza.

April podbija las... 11:33, 03 lut 2025

Do góry
malgol napisał(a)

No oczy wytrzaszczam jak to czytam Już sezon ogrodowy? Serio ? w styczniu? U mnie jeszcze mrozy i wszystko śpi. Najgłębiej ja choć w weekend na 20 min wyszło słońce i zgrabiłam igły z trawnika. I resztki szyszek po biesiadowaniu chyba stada wiewiórek Pół taczki tych obierek wygrabiłam
Z resztą jeszcze się wstrzymuję

Cześć Malgolku
Tak, już dwa weekendy prac ogrodowych zaliczyłam. Ale mazowieckie piaski szybko się osuszają i zimna tak nie trzymają. Teraz jednak przerwa bo w nocy -3.
Ja już ze 30-40 koszy igieł wywiozłam do dzikiej części działki. Na rabatach lecę po kolei bo nie mam czasu się rozdrabniać. I tak -10 to już raczej nie będzie. A takie małe przymrozki nie straszne.
Ja witki brzozowe kruszę i też wynoszę do lasu, tyle że swojego

To jeszcze kilka zdjęć oczar Jelena
Bardzo go polecam, bo liście jesienią też ma piękne

April podbija las... 11:24, 03 lut 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)

Moja ma chyba robienie zdjeć głęboko w tym miejscu z ogonem ale w związku z tym, że nie boi się nikogo i niczego to daje się łaskawie fotografować.
Jej brak strachu jest trochę przerażający.
Dwa lata temu wymyśliłam sobie ścianę na klatce schodowej pokrytą gresem.
Podczas prac mój majster przyszedł i poprosił żebym kota gdzieś schowała bo…włazi mu pod pachę i patrzy kiedy on tnie flexem ten gres.
Okazało się, że drzwi do garażu nie domykał i ciekawska kocica właziła robić kontrolę jakości. To cięcie było słychać pewnie ze 200m od domu.
Zresztą uważam, że maine coon to nie jest taki 100% kot.
Przynajmniej moja nie jest.

Zgadzam się że maine coon ma mnóstwo psich cech. Ale akurat moje bardzo boją się głośnych dźwięków. Za to miałam kiedyś golden retrivera i on się dokładnie tak zachowywał przy głośnych pracach budowlanych jak twoja kocica. Obserwowanie spawania, cięcia i inne takie to było jego hobby.

Dla Ciebie kolejny oczar wmoim ogrodzie, Jelena.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:13, 03 lut 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

To jeszcze kilka cyklamenków dla Ciebie Bożenko
A i kilka fotek ze szlaku prowadzącego do wąwozu Avakas dla Ciebie

Dziękuję, zadziwiająca jest siła natury, jak w takiej szczelinie mogą się rozrastać bulwy cyklamenków? Nie wiem...
Wąwóz cudny trochę można go porównać z naszym Szczelińcem, nie wiem czemu ale strasznie lubię wąwozy
Ferrula communis wygląda bardzo podobnie jak mój rubrum, tylko bardziej z odcieniem brązu
April podbija las... 11:09, 03 lut 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Jola, kuruj się i siły zbieraj

A przy okazji podpowiedz kiedy swoje brachycośtam ścinasz.

Te moje od Ciebie ładnie się pobudowały, ale teraz z oczywistych względów są zdemolowane. Optycznie - są pierwsze pod sekator, ale bojam się

Magarku, jestem po tygodniowej kuracji antybiotykiem i siłki brak, zdrowie jeszcze nie wróciło ale jestem optymistką Szkoda tylko że do roboty już musiałam wrócić.

A brachytrychę tnę już. Niektóre kępki mają zielone młode ale bez szaleństw. Głównie mi chodzi o to by się już nie siała bo potem nie ogarnę tematu. Szkoda mi było wcześniej bo ładnie, sztywno stała. W tym roku u mnie śnieg nie zdemolował traw. Czasem aż żal ciąć.
U ciebie śnieg zabawił się na całego. Ale może nie będzie tak źle z bylinami. Choć sosen szkoda.

Przy okazji pochwalę się moimi oczarami. Zdecydowanie lepiej wyglądaj na fotach niż w realu. Kwiaty są dość niepozorne. Ale o tej porze roku cieszy wszystko.
Feuerzauber, donica przy tarasie.

Zdjęcia telefonem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies