Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 18:40, 09 paź 2025

Ulina napisał(a)
Rzeczywiście, nigdy z domu nie przyglądałam się na Twój ogród
Hortensje i trawy też robią robotę, szczególnie w tworzeniu przestrzeni. A wiosną lubię, jak się je ścina, bo ogród staje się inny, zmienny na jakiś czas.
Dlatego zdecydowałam się mieć ich więcej, ale w tym roku jakoś sezon moim sadzonkom nie sprzyjał w kwitnieniu. Za to mam nadzieję że się dobrze ukorzenia i zadomowią,wiec będę mieć radocha z nimi w przyszłym sezonie.
Z dodatków niestety hakonki i zawilce u mnie nie bardzo rosną, ale jest szansa że na nasłonecznionyvh miejscach gaura sprawdzi się jako kwitnący wypełniacz kombinuję też z bodziszkami. Ciągle szukam kwitnących i małowymagających roślin.
Pogoda nam sprzyjała to w ogrodzie sobie posiedziałyśmy
Ja też lubię zmienność jaką dają trawy. I coraz bardziej wiem, które warto mieć aby się zbytnio z nimi nie narobić

Mnie Ula zachwycił twój ogród, fotki nie oddają świetnej organizacji przestrzeni.
Trawy potrzebują kilku lat żeby pokazać swoją moc.
Podobają mi się u ciebie molinie, mają tam fajną ekspozycję.
Bodziszki super się zadomowiły, trzymamy kciuki za gaurę
Iwonka 18:40, 09 paź 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
U nas w weekend do południa było paskudnie dopiero po 14.00 troszkę słonka. Przymroziło 3 nocki z rzędu.
Tak niewiele nas dzieli a tak różna ta pogoda. Teraz słoneczka brakuje, deszczu to już mamy w sam raz
Iwonka 18:41, 09 paź 2025

Wafel napisał(a)
Wpadam i zawsze się czymś pozachwycam naprawdę jesteś mistrzynią kompozycji, ta rabata z hortensjami i hakone wygląda mega! A te różowe hortki, pięknie, sztywno się trzymają, co to za odmiana?
Asiu hortensje na rabacie wjazdowej to Vanille Fraise, pierwsze trzy sztuki sadziłam od strony garażu w 2016 roku.
Później przesadziłam tu pozostałe z innych części ogrodu.
Tak powstał zakątek vanilkowy
Z sztywnością bywa różnie, w tym sezonie mają po kilka mocnych pędów i one robią robotę, resztę podtrzymują hakonki
Nie wiążę hortensji, lenia mam na taką robotę.
Iwonka 18:42, 09 paź 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Bardzo mi wpadł w oko układ tej rabaty i dobór roślin. Ta strzelista trawa z hakone to jakaś odmiana molinii?
Tak to odmiana molini Heidebraut, baaaardzo polecam.
Trawa ma strzelisty pokrój, kłosy są bardzo sprężyste, nawet pod naporem śniegu tak szybko się nie niszczą.
Patrycja_KG_Lu 08:31, 10 paź 2025

To świetne wieści, bo akurat tą molinie kupiłam na front. Dawno temu wpadła mi w oko u Wioli w jej brzozach jak się przebarwiała jesienią.
Wafel 09:26, 10 paź 2025

Vanilki mówisz,ładnie się przebarwiają

Ja mam molinie Edith Dudszus i Heidebraut, bo kiedyś dokupiłam jak nie było Edith i nie mogę ich rozróżnić, przesadziłam i kompletnie zapomniałam, gdzie która jest Wydaje mi się, że Edith tworzy nieco niższą i mniejszą kępę.
Wiolka5_7 16:48, 10 paź 2025

Wafel napisał(a)

Ja mam molinie Edith Dudszus i Heidebraut, bo kiedyś dokupiłam jak nie było Edith i nie mogę ich rozróżnić, przesadziłam i kompletnie zapomniałam, gdzie która jest Wydaje mi się, że Edith tworzy nieco niższą i mniejszą kępę.

Tak ED jest niższa i ma mniejszą kępę. No i kwiatostan ED jest bardzo ciemny na początku kwitnienia.
Iwonka 16:58, 10 paź 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
To świetne wieści, bo akurat tą molinie kupiłam na front. Dawno temu wpadła mi w oko u Wioli w jej brzozach jak się przebarwiała jesienią.
Będziesz zadowolona, daj jej przestrzeń pamiętam jak Wiola swoje sadziła, cudnie wśród brzóz.
Iwonka 16:59, 10 paź 2025

Wiolka5_7 napisał(a)
Tak ED jest niższa i ma mniejszą kępę. No i kwiatostan ED jest bardzo ciemny na początku kwitnienia.
Niezastąpiona Wiola Dziękuję za pomoc w identyfikacji. Piękne te twoje molinie
Iwonka 17:00, 10 paź 2025

Wafel napisał(a)

Fotka z dzisiaj, obłędna fuksja. Zupełnie bezobsługowe.
Przycięłam wiosną i tyle. Zero nawozu, podlewania.
Nie związane, nie za gęste. Lubię je w takim naturalistycznej formie.

Ja mam tylko Heidebraut i małą Variegatę.
Twoja historia z podobieńtwem molinii przypomnina mi moje zawilce.
Gdzieś wśród Honorine Jobert mam jedną Andreę Atkinson.
I też nie wiem która to