Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Hirutkowy raj:)) 23:12, 13 kwi 2015

Do góry
Krys napisał(a)

Basiu mnie tez tak sie kojarzy, mama miała w ogrodku, a dostałam sadzoki od Bogdzi i tak sobie rozmnazam Basiu a popatrz na zdjecie szalwi chyba omszonej ciachac ja nisko?

Krysiu, a to na pewno szałwia jest? Jeśli tak, to tnij. Ja swoją jesienią przycięłam, ale moja jakieś inne liście ma.
Ta Twoja jest piękna, nie spotkałam wcześniej tej odmiany.

Edit: Twoja szałwia to pewnie taka jest: https://zojalitwin.wordpress.com/2013/04/04/szalwia-jurisicii/
I jeszcze raz dopisuję: te ścinki mogłabyś ukorzenić, albo kilka podesłać bo spodobała mi się
To tu... 20:36, 13 kwi 2015

Do góry
Moja szałwia w ogrodzie w takim samym stadium ale z dnia na dzien jej przybywa
Horetnsja cudowna, wiem ze zdjęcie jej uroku wpełni nie oddaje
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 18:38, 13 kwi 2015

Do góry
wodzyn napisał(a)

Z tym to będzie największy problem, ale damy radę. Powoli, byle do przodu.

Na zdjęciach nie widać ale mam tam rabatę, a'la Ana z hortensjami, rozchodnikiem i dojdą żurawki (myślałam o rozplenicy liitle boy lub little bunny, ale zimą byłoby za smutno a poza tym znalazłam dla nich inne miejsce), potem będą żurawki, które połączą się z bergeniami. Są tam też cztery róże, do których dołączy rozplenica hamlen, bukszpanowe kulki, szałwia i rozplenica little bunny (lub boy).

Trochę za blisko hortensji wsadziłam róże i średnio mi się to widzi, ale spróbuję je miskantami jakoś oddzielić a jak nie będzie mi to zestawienie przez sezon odpowiadoło to za rok mus poprzesadzać.

Na łączenie Żurawek z bergeniami raczej uważaj, bergenia potrafi być ogromna na szerokość, żeby nie "zjadła" Żurawek. Rabata a'la Ana? Też zaplanowałam ją już jesienią, też horcie, rozchodnik i żurawki. Okazało się że z tych ostatnich będę musiała zrezygnować bo na mojej patelni żadna z nich chyba nie da rady.
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 17:36, 13 kwi 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Mnie też się podoba linia i piesio też
Zmęczenia nie zazdroszczę, choć praca w ogrodzie to ponoć czysta przyjemność. Jeszcze tylko dobór roślinek i będzie pięknie.

Z tym to będzie największy problem, ale damy radę. Powoli, byle do przodu.

Na zdjęciach nie widać ale mam tam rabatę, a'la Ana z hortensjami, rozchodnikiem i dojdą żurawki (myślałam o rozplenicy liitle boy lub little bunny, ale zimą byłoby za smutno a poza tym znalazłam dla nich inne miejsce), potem będą żurawki, które połączą się z bergeniami. Są tam też cztery róże, do których dołączy rozplenica hamlen, bukszpanowe kulki, szałwia i rozplenica little bunny (lub boy).

Trochę za blisko hortensji wsadziłam róże i średnio mi się to widzi, ale spróbuję je miskantami jakoś oddzielić a jak nie będzie mi to zestawienie przez sezon odpowiadoło to za rok mus poprzesadzać.
To tu... 09:33, 13 kwi 2015

Do góry
Zielona napisał(a)

Aaaaa... ta szałwia jest cuuudna! Widziałaś ją na forum u "Ani z Zielonego Wzgórza?" Przepięknie wygląda w kępach. Skoro to ta odmiana, to sadzonki masz wypasione!

Tak, widziałam. Mam nawet zdjęcie zapisane gdzieś w ulubionych. Powiem szczerze, że nawet nie wiedziałam, że to ta odmiana. Wiedziałam tylko, że niska. I dlatego tak mi zalezało na tym żeby taka właśnie kupić.
To tu... 09:12, 13 kwi 2015

Do góry
MAD napisał(a)

Nie, to szałwia "marcus". Chciałam jak najniższą.

Aaaaa... ta szałwia jest cuuudna! Widziałaś ją na forum u "Ani z Zielonego Wzgórza?" Przepięknie wygląda w kępach. Skoro to ta odmiana, to sadzonki masz wypasione!
To tu... 07:41, 13 kwi 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Szałwia - czy aby "sensation deep blue"?

Nie, to szałwia "marcus". Chciałam jak najniższą.
To tu... 00:03, 13 kwi 2015

Do góry
Szałwia - czy aby "sensation deep blue"?
Kosolkowa Pasja 14:13, 12 kwi 2015

Do góry

Tez czekam. Póki co listtki można przez lupę oglądać
Kosolkowa Pasja 13:07, 12 kwi 2015

Do góry
Szafirki się rozrosna, a może na następny sezon dokupie więcej. Teraz jest tyle ile mogłam. Za chwilę porosnie szałwia, przetaczniki i inne. Pozdrawiam!
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:59, 11 kwi 2015

Do góry
I jeszcze troszkę widoczków:

Kiku-shidare

Wiąz camperdownii też kwitnie:

Ruszył Morning Light:

Cała w liściach już Pashmina:

Carex oshimensis Evergold i jego "pędzelki"-kwiatki

Hakone wyciąga ku słoneczku swoje pierwsze listki:

Szałwia i Carex buchananii Red rooster:
Ogród z widokiem na jezioro 17:15, 10 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Tulipki cieszą sie z wiosny Moje też japy do słoneczka wystawiły.

Też śmigam po ikonkach.. prawie jak Ty tylko w innej branży, ale podobnie śmigamy

Niebieska Twoja też mi się bardzo podoba.

A kto każe Ci sadzić lawendę??

Po ikonach śmigam jak średnio inteligentny szympans, samouk i murzyn, który nie może ramki wypełnić coby zaś bardziej etycznie wyglądało

Lawendy nie bedzie i już
Chyba bedzie juka z trawami a zamiast przywrotnika hakonechloa - to z inspiracji przez Ciebie podesłanej. W w środku rabaty chyba jednak różowe hortensje, szałwia, cienkie trawy i może przywrotnik przy szałwi. Hortensje w zimie będą dekoracyjne, a róże i perovska nie i byłoby pusto, co o tym myslisz?

Ogródki ziołowe - zioła 14:52, 10 kwi 2015

Do góry
Jeśli mamy w ogrodzie trochę wolnego miejsca, warto założyć tam ogród ziołowy. Szałwia, tymianek, bazylia, oregano, melisa, majeranek oraz mięta to ziołowy niezbędnik każdego ogrodnika amatora i dobrego kucharza jednocześnie. Są łatwe w uprawie, a także bardzo dekoracyjne – wypełnią ogród aromatem, a co więcej przydadzą się w kuchni.

Kosolkowa Pasja 09:22, 10 kwi 2015

Do góry
Irga, klon Ginnala, zawilce i startująca szałwia Marcus.

Pod Laskiem 10:46, 09 kwi 2015

Do góry
Na tej fotce jest i szałwia i kocimiętka Przywrotnik na pv
Na jesień znany nam szkółkarz będzie miał doktorka tanio,więc zostaw miejsce jeszcze dla niego
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:04, 08 kwi 2015

Do góry
Podnoszę, może ktoś doradzi
Witam
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty wzdłuż południowej ściany domu. Reszta ogrodu powoli będzie się zmieniać w kierunku "ogrodowiskowym", mam już trawy, hortensje, żurawki, trzmielinę, szałwię, świerki serbskie... i powoli będę poprawiać błędy początkującej ogrodniczki czyli swoje
Tę rabatę chciałabym zrobić trochę na zachętę i dobry początek zmian w moim ogrodzie. Liczę, że z Waszą i Pani Danuty pomocą uda mi się stworzyć coś, co chociaż trochę będzie podobne do cudów, które widziałam tutaj na forum.
Długość planowanej rabaty to ok 12 metrów, szeroka może być na 1m, maksymalnie do 1,5m. W tym miejscu jest bardzo sucho i gorąco, latem nie ma tam trawy bo usycha.
Działka jest skrajna i ten fragment jest cały czas na widoku- żywopłot ma dopiero metr wysokości. Dodatkowo pod opaską z kamyczków jest drenaż. Gleba- twarda, bardzo twarda glina, na którą nawieziono nam kilkanaście cm ziemi. Trawa rośnie ładnie, pod wszystko inne muszę kopać duże dołki.
Ogród jest niewielki, od ściany domu do ogrodzenia jest 8 metrów, wzdłuż płotu jest szeroka na 2 metry rabata.
Chciałabym aby posadzone rośliny sięgały najwyżej do wysokości parapetu, z prawej strony może jakiś topiar z bukszpanu albo coś na pniu. Sądzę, że powinny przeważać rośliny zimozielone, ponieważ rabata jest cały czas "na widoku".
Podobają mi się trawy ozdobne, hortensje, lubię jak coś kwitnie i zmienia się wraz z porami roku.

Do dyspozycji mam torchę roślin, które rosną już w moim ogródku ale muszą zmienić miejsce.
5x szałwia omszona
3x liliowiec stella de oro
4x jałowiec blue star
3x filifera nana
5x filifera aurea nana
czerwony perukowiec
mogdałek ma pniu
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:33, 08 kwi 2015

Do góry
Siewki werbeny ruszyły po pikowaniu.

Szałwia

kosaciec bródkowy

petunia

U mnie, na wsi 12:02, 08 kwi 2015

Do góry
No to wrzucam to co wymyśliłam, czekam na krytykę

1. tuje szmaragdowe
2. hortensje ogrodowe niebieskie
3. trojeść rozesłana lub runianka japońska (nie mogę się zdecydować)
4. jakiś w miarę niski iglak (niższy od hortensji)
5. 3 kulki bukszpanowe
6. lawenda
7. róże okrywowe białe
8. 3 hortensje białe a dookoła nich ostróżki niebieskie lub fioletowe
9. żurawki key lime lub lemon chiffon, jak będzie łyso to trawkę kostrzewę dodam do żurawek, tą niską
10. trzmielina
11. na wiosne cebulowe potem jednoroczne zwieszające się: wilec, nasturcja zółta, groszek pachnący i to samo na tej konstrukcji pośrodku długiego boku.
12. trzmielina europejska - krzew
13. parzydło leśne
14. tawuły japońskie wzdłuż schodów
15. berberysy wzdłuż schodów

Na dole schodów - pnąca się po pergoli róża żółto - różowa, a u jej stóp może szałwia omszona lub kocimiętka.

Biała plama to rogownica kutnerowata
Fioletowa plama to floks szydlasty

Po prawej stronie na białym tle to kłoda drzewa porośnięta rojnikami i trojęścią rozesłaną (schody też będą tym porośnięte - pomiędzy kamieniami).

Po lewej stronie to dzban z którego "wylewają się" filoetowe kwiaty (floks).

Ta czarna kreska wzdłuż całej rabaty to wąska ścieżka a wzdłuż niej na całej długości mają być wsadzone trawy z z kwiatami, chce uzyskać taki efekt, żeby ktoś kto stoi na drodze nie widział do końca co tam jest wsadzone wyżej (oprócz fragmentu z białymi hortensjami ) Pozatym jak te trawy i kwiaty będą kwitły to te niskie zadarniające już nie będą atrakcyjne, będzie widać tylko niebieskie hotensje.

Przed białymi hortensjami myślałam, żeby wsadzić irysy bródkowe - fioletowe, jak hortensja i ostróżki zaczną kwitnąć to irysy prawie przekwitną.

Co do kwiatów i traw to bardzo podoba mi się taki efekt, aby wzajemnie się przerastały, aby kwiatostany wysawały nad trawę, ja chciałabym rozplenice japońska 'Hameln' - a do niej bodziszek łąkowy, liliowce żółte, jarzmianka fioletowa, chabry, kocimiętka... i nie wiem co jeszcze, żeby nie było za dużo, może margaretki białe, nie wiem wogóle czy te kwiaty będą dobrze wyglądły z trawą?
Możecie pomóc w tym temacie?

No i został mi mały fragmencik ze znakiem zapytani, nie wiem co tam dać? Może już te trawy z kwiatami wrzucić?

No i proszę oczywiście o ocenę mojego "projektu" ( projektu w cudzysłowiu bo nie wiem czy to można tak nazwać).

Co i jak? Nowicjuszka 23:37, 07 kwi 2015

Do góry
Ja miodunkę i jakieś inne kwiatki (sama jeszcze nie wiem co) dostałam od mamy, która dostała je od znajomej z ogródka działkowego. Dziś wygooglowałam nazwę, bo sama nie wiedziałam co to jest Pojechałam dziś do lidla po róże - normalnie głupota nie boli Na dodatek byłam w 2 lidlach, bo w 1 pani stwierdziła, że nie dowieźli natomiast dopiero w 2 lidlu pani uświadomiła mnie że róże będą dopiero od czwartku. Więc pojechałam do obi, po ziemię, bo muszę posadzić mój biały łubin (na razie do doniczek) i w obi dziś przywieźli różne lawendy, no nie mogłam musiałam kupić chociaż 1 będzie przy brzozie posadzona razem z trawami. Kurcze jak mogły Ci lawendy paść? Ja mam je posadzone na skarpie, gdzie mają mało wody, podłoże zrobiłam im ziemia+piasek w marcu podsypałam je obornikiem, bo kilka lawend moja sunia wykopała- nawet nie wiem kiedy. Szałwia mi fajnie zaczyna rosnąć - na pewno ją rozsadzę na kilka sadzonek i trawy też z nasion fajnie już są. Aga, a nie myślałaś o wrzoścu jest bardziej malowniczy. Pozdrawiam i dobranoc
Jeszcze będzie przepięknie... 14:51, 07 kwi 2015

Do góry

Witajcie,

no to teraz sobie narobiłam bałaganu. Nie dość że skopałam (nie mylić z "przekopałam" największą rabatę, to ugrzęzłam na rabacie przed domem.
Latem nawet znośnie wyglądała, bo i szałwia kwitła, krzewuszki nana purpurea dawały kolor, a tawuła golden princess żołte plamy. No, ale donica wciąż nie wymurowana (zaczynam się wahać, czy powinna być) i patrząc na miejsce gdzie miało byc drzewo widzę tylko rynnę (jakoś wcześniej mi nie przeszkadzała. Miała być śliwa dziecięca, ostatnio zastanawiałam się nad grujecznikiem (ale podobają mi się te wielopniowe, a tam nie ma miejsca na takie wielki chaszcz. Ze szczepionych brałam pod uwagę wiąza Camperdownii (PA na ok. 2 m, wiśnie Kanzan i ew. grujecznika) Potrzebuję świeżego spojrzenia...
1. może te tawuły zamienic na Golden Gem (na wiosne nie byłoby tak pusto)?
2. co z donicą murowaną, dawać? Jeśli nie, co w zamian?
3. Drzewo, krzew? Co pod nim.

Poratujcie...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies