Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 21:26, 06 cze 2015

Acha, to nie wiedziałam. Mój wężownik jest jak najbardziej do opanowania. Wybija w pewnych miejscach, ale wyrywa się bardzo łatwo. Myślę, że nie trzeba się bać. O innych gatunkach się nie wypowiem. Kupiłam tylko wężownika.
Pszczelarnia 13:42, 08 cze 2015

Borbetko, wyczytałam, że teraz będziesz cięła irgi? Można dla okiełzania?
Borbetka 15:50, 08 cze 2015

Pszczółko, poczekałam aż przekwitnie. Tak pięknie pachniała i jutro już zamierzam ciąć w równe dywany. Pokażę przy okazji.
waldek727 18:35, 08 cze 2015

Monisiu.
Widzę, że jesteś w innym wątku zainteresowana preparatem sporządzonym z sody i z oleju.
Moja uwaga jest taka, że preparaty olejowe stosuje się wyłącznie w stanie bezlistnym a najpóźniej do fazy pękającego pąka. Obecnie użycie środka sporządzonego na bazie oleju może doprowadzić do fitotoksyczności która spowoduje ciężkie uszkodzenie liści.
Pozdrawiam.
Borbetka 13:41, 09 cze 2015

Waldku zapisuję wiedzę do złotego zeszytu. Bardzo dziękuję .

Trochę migawek z ogrodu przesyłam.

Mam wreszcie warzywnik, który mi się podoba. Jest na początku sadu, w największym słońcu, jakie u mnie możliwe.

Czosnki spróbuję do wazonu w domu ulokować, jak przekwitną.

A tutaj to nie wiem, co ciąć pierwsze. Ogromny busz i nie wiem czy się wyrobię. Dziś miałam plany, to deszcz pada od rana.

Borbetka 13:44, 09 cze 2015

Busz cd.

Carex The Beatles, wydawał mi się jakiś nijaki, ale w drugim roku od posadzenia bardzo się rozrósł i chyba jednak polecam. Raczej do półcienia.

Czy szałwia zakwitnie jeszcze raz jak ta przekwitnie? Czytałam, że słabiej, ale da radę.

Borbetka 13:51, 09 cze 2015

Wygląda na to, że bukszpany, które były chore odbijają. Ciekawe kiedy znowu je złapie grzyb. Zastanawiam się nad podniesieniem tej rabaty, żeby woda tak nie spływała. Madzia i Wieloszka radziły tatarak, ale widziałam go na giełdzie i Pan miał starsze okazy z dziurą w środku. Ta trawa się chyba trochę rozłazi i nie będę miała czasu jej wykopywać i okręcać do środka.

Rabatę, która wystaje z prawej strony pogłębiłam i nawiozłam ziemi. Teraz jest prosto i woda nie spływa. Napiszę, czy bukszpan będzie miał grzyba.

Robi się źródełko, a końca nie widać. Szukam teraz pompki najmniejszej, jaka jest na rynku. Będę wdzięczna za podpowiedzi. W ziemi jest taki pojemnik o głębokości 40cm. Mam nadzieję, że zanurzę pompkę na takiej płyciźnie.

Któraś z dziewczyn prosiła o zdjęcie tojeści, to wrzucam. Jeszcze 3 tygodnie temu były łyse placki. Teraz wszystko zarośnięte.

bdan 13:52, 09 cze 2015

Ślicznie i bardzo elegancko. Cięcia, fakt- trochę masz
Borbetka 13:54, 09 cze 2015

Moja różanka. Codziennie zaglądam i mszyca nie odpuszcza, ale ostatnio lałam octan wapnia i wyzdychały bestie. Wszystkie zrobiły się brązowe.

IzaK 13:57, 09 cze 2015

cudnie... jak zawsze...

Borbetko powiadasz, że carexy The Beatles do półcienia, czyli na południowej wystawie nie dadzą rady? mialam zamiar takie posadzić na frontowej rabacie...