Bogusiu - wprawdzie jestem dość spźniona, ale gratuluje 600!!!
Ten narcyz to mój ulubiony I ten jego zapach......
Piękne ujęcia niezpominajek - skromne, a jakie śliczne
Dziękuję Irenko za pamięć,zapach narcyzów -niesamowity...a niezapominajki...no cóż, nic dodać,nic ująć -zawsze nas czarowały.
Bogusiu - wprawdzie jestem dość spźniona, ale gratuluje 600!!!
Ten narcyz to mój ulubiony I ten jego zapach......
Piękne ujęcia niezpominajek - skromne, a jakie śliczne
Ania, lo matko, Orient Express to przy Tobie zolw
Gratuluje 500 Chyba nie ma takiej drugiej energicznej i tak pozytywnie zakreconej kobialki jak Ty
Spelnienia wszystkich chciejstw i goryczkowych lanow
Bożenko,ogród w kwiatach,ogród w pąkach! Nie martw się już kwitnieniem roślin.
Ważne ,żeby wszyscy zapowiedziani dotarli do Ciebie bez przygód po drodze.
A sytuacje na spotkaniu,,,,,będą żywiołowe,i nie do przewidzenia. Będzie dobrze!Wszystkie twoje roślinki j uż wystrojone,nawet te podmrożone.
Nie jest tak dobrze Haniu, wiele roślin w tym roku nie zakwitnie np Percy Wisseman, azalie japońskie lichutko, jeszcze Balalaika, Baden Baden,Purple splendour, Simona i jeszcze inne,. zobacz sama.
Percy Wisseman w tamtym roku i w tym
Innym nie robiłam zdjęc bo i po co? Masz rację najwazniejsze żeby wszyscy szczęsliwie objechali i by było miło.
prosze o radę bo jestem nowiciujszem a już wiem że nie mam reki do roślin bo przenawoziłam tuje i teraz schną więc może z Waszą pomocą choć bukszpany uratuję
To samo co u Abiko.
To może być zamieranie pędów i liści uszkodzonych przez niską temperaturę i porażanych wiosną przez grzyb Macrophoma candollei. Źródło infekcji stanowią zarodniki, które wraz z kroplami wody przenoszone są na sąsiednie rośliny. Zdrowe krzewy, w dobrej kondycji bardzo rzadko chorują.
Co robić? - Wycinać chore pędy, a rośliny opryskiwać preparatami grzybobójczymi (jednym z nich) Sarfun 500 SC, Sportak Alpha 380 EC, Topsin M 70 WP.
A to na moim stożku zrobiło się w 3 dni, od środka stożka....tyle byłam w delegacji, wracam i niespodzianka...
Mam w domu Topsin, Aliette, jakąś malutką paczkę Previcur i Mospilan
Czy jeśli będę pryskać i podlewać Topsinem w stężeniu 10ml na 10litrów wody raz na 7-10 dni, 3-4 razy i Mospilan powiedzmy raz i za 2 tyg raz (2g (nieczubata mała żyżeczka) na 10l wody to będzie dobrze. Ten stożek Mospilenem był podobno tydzień temu psikany, jemu chyba grzyb bardziej dolega?
Jeśli mam w domu opryskiwacz 10 litrów który tydzień temu był użyty do Roudupu (ale podobno) myty, to ile go muszę płukać, żeby móc użyć do oprysków?
Spóbuj z Topisnem, jest często używany w chorobach grzybowych bukszpanów, podlej i opryskaj.
Mi też by się przydał Mój właśnie bukszpan Ikeowy wygląda tak, właściwie wszystkie Nie wiem czy je można uratować:
Danusiu można je jakoś uratować?
To może być zamieranie pędów i liści uszkodzonych przez niską temperaturę i porażanych wiosną przez grzyb Macrophoma candollei. Źródło infekcji stanowią zarodniki, które wraz z kroplami wody przenoszone są na sąsiednie rośliny. Zdrowe krzewy, w dobrej kondycji bardzo rzadko chorują.
Co robić? - Wycinać chore pędy, a rośliny opryskiwać preparatami grzybobójczymi (jednym z nich) Sarfun 500 SC, Sportak Alpha 380 EC, Topsin M 70 WP.
Gratulacje 800 stron Bogdziu!
Czy wiesz może co to za odmiana azalii, kwiaty pachną i są lekko ecri, nie takie białe jak 'Schneegold'?
Sylwia , dzięki za gratulacje. Żeby Ci pokazac jak trudno jest określic nazwę pokażę sześc zdjęc dwóch róznych roślin. Wybierz które należą do jednej odmiany.
Mozna poszukac w katalogach jaka azalia jest bardzo podobna ale całkowitej pewnosci raczej nie bedzie. Tylko ktos bardzo wprawiony w hodowli moze rozpoznac.