Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

ewalm 19:36, 19 lip 2012

agniecha973 napisał(a)
ewalm bardzo miłe to co piszesz, dzięki. Wiesz, że ostatnio przez 2 dni przypominało mi się o Tobie! Chyba Cię wywołałam telepatycznie. Myślałam sobie, że dawno się nie odzywałaś, bo przecież kiedyś w moim przedogródku często Cię można było spotkać. Kiedy wracasz do kraju?

Urszulo, zaglądnę niebawem do Ciebie i dzięki za odwiedziny i pochwały.

a, to bardzo miłe, że ktos o mnie pomyślał
do Polski na stałe wracamy w przyszłym roku, a teraz jesteśmy na chwilę w ramach wakacji
(ale cukinia czeka na mnie na niemieckiej glinie)
nie mam już tyle czasu co wczesniej - codziennie kilka godzin spędzam na kursie niemieckiego, zupełnie jakbym do pracy chodziła - więc i na Ogrodowisko zaglądam tylko czasami

pięknie Ci się ogród rozwija, gratulacje
EwaG 21:09, 19 lip 2012

Agniecho nie zaglądałam do Ciebie, a tu dyskusja o "moim" pasztecie. Aniu M. dzięki za słowa uznania. Przepis dam jak sobie go odgrzebie. Przeważnie są to wariacje na temat, ale chodzi o proporcje. Sklada sie głównie z fasoli, pieczarek, jajek, bo to wegetarianskie wytwór jest.
Magnolio, Wola Mrokowska niedaleko od Ciebie. Ja nawet nie wiem jaka to klasa, ale w ciemno mogę obstawić najsłabszą. Zioła czywiście są i nawet już się suszą, ale bazylia niestety tylko w donicy się udaje. Mój M. mało zdolny manualnie jest, więc nie mogę liczyć na podwyższone zagonki, ale za to lubi kopać, więc mam ciągle nowe rabaty.
Elfik 23:35, 19 lip 2012

Wygrażałam się, że wpadnę, no i wpadłam... jak śliwka w kompot - dobrze, że mam cukinię w lodówce, a jutro kupię słonecznik na Magnoliowe pesto...
Mnie się bazylia też lepiej udaje na parapecie - jest delikatniejsza niż ta z gruntu.
O tym pasztecie Ewy jeszcze szczegóły poproszę...
No, to by było na tyle o ogrodzie
agniecha973 23:57, 19 lip 2012

No my tu ostatnio trochę kulinarnie, trochę towarzysko, ale ogrodowo też zahaczamy, bo cukinia, bazylia, pomidory to przecież w naszych ogrodach rosną. Klasy ziemi sprawdzamy. A tak przy okazji klas ziemi to u mnie wcale nie ma jakiejś urodzajnej ziemi - ciężka dość tłusta a na polu tam gdzie warzywa i sadek z domieszką jakiegoś łupka. Po takich ulewach na wierzchu pełno kamyczków wypłukało. M podpowiada, że mamy klasę 3 lub 4. Trzeba by sprawdzić dokładniej. W tej chwili przechodzimy do etapu, gdzie marchewka i pietruszka zaczyna się urywać i już tak zostanie do jesieni. Trzeba z widłami po plony chodzić albo tylko natkę się przyniesie. Ogólnie trudna w uprawie taka ziemia, łatwo się zaskorupia. Ja nie mam czasu cały czas z motyką latać, więc warzywka na redlinach sieję i lepiej im się rośnie w ten sposób. Tylko pod ogórki rozgrabiam na płasko.
Mala_Mi 23:22, 21 lip 2012

Jeżyk u Bogdzi zajefajny Te oczka i łapki...supcio.....
agniecha973 17:30, 22 lip 2012

O tym jak nowoczesny jeżyk nasz ogród odwiedził

Dlaczego nowoczesny? Z kilku powodów. Po pierwsze spacerował w dzień, więc śmiem twierdzić, że przełamuje stereotypy starszego pokolenia jakoby jeże tylko w nocy były aktywne. Po drugie zrobił sobie piercing w obu uszach i pod okiem. Sami zobaczcie. A po trzecie... na razie nie powiem.

A było tak. Moje dwa psy zaczęły jazgotać po południu gdzieś pod płotem. Zazwyczaj ten jazgot nie daje nam spać tak w przedziale 1.00 - 3.00 nad ranem. My to nazywamy "działkaniem". Wtedy nie ma wyjścia, M wstaje, bierze szuflę i latarkę i rusza na poszukiwania jeża. Czasem jeż leży tuż przy drzwiach przyturlany lub przyniesiony w pysku w darze swojemu panu. I jeśli pan chce sobie jeszcze pospać tej nocy musi jeża przetransportować w odległe miejsce, oczywiście za płotem. Działkanie ustaje jak ręką odjął. Jeż jest najbardziej wkurzającym zwierzęciem dla moich psów, bo nie potrafią się do niego dobrać. Zostaje im działkanie na niego, noszenie w pysku, ale trochę kłuje, turlanie i ewentualnie, jak się im znudzi, leżenie obok i pilnowanie kiedy się zdecyduje odkryć i ruszyć.
Oczywiście pomimo tak wczesnej pory wiedzieliśmy, że taki jazgot wróży tylko jeża. M zaopatrzony w szuflę udał się w określonym kierunku. I oto co przyniósł:

Położony na ziemi przyjął postawę obronną. Najbardziej podoba mi się jego opadająca w dół grzywka w momencie zagrożenia.

Po chwili spokoju pozbierał siły, rozejrzał się...

i ruszył w drogę. Popatrzcie na jego rozbrajającą stopkę.

agniecha973 17:40, 22 lip 2012

Pospacerował trochę w okolicy

Coś tam sobie powęszył

I postanowił trochę odpocząć. Usiadł wygodnie w fotelu i ...

agniecha973 17:50, 22 lip 2012

... i włączył telewizor

Trochę oglądał, trochę pospał.

W tym czasie dał się dość dokładnie sfotografować. Tu przysnął na dobre.

Łapki z bliska

agniecha973 17:58, 22 lip 2012

Z profilu

No, paznokietki to mógłby sobie zrobić skoro taki nowoczesny

Tu widać elementy piercingu

A tu już przebudzony poważnie myśli co tu się dzieje!

eliza3 18:04, 22 lip 2012

Niesamowite, ale miał parcie na szkło... lepszy niż niejeden celebryta. Świetne ujęcia, gratuluję udanego spotkania w ogrodzie i pięknych zdjęć. Pozdrawiam