Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Marzenie o wiejskim ogródku 21:10, 08 maj 2012

Do góry
Po dłuuuugiej nieobecności jestem! Mam nadzieję że nie straciliście cierpliwości (niestety u mnie własnie tak jest z tym wolnym czasem )
ale przesyłam efekt mojej pracy: bukszpany przycięte i spryskane i podlane florowitem - obecnie wyglądają łyso, te które nie wytworzyły kwiatów są gęste i zielone, te z kwiatami są nieregularne, mają długie przyrosty i w dodatku żółte. Ale mam nadzieję że będą niebawem wyglądać lepiej!

A przy okazji pochwalę się jeszcze inną moją pracą: pierwsza donica warzywnika jest już gotowa

Mam do Was jeszcze małe pytanie: przy budowie domu zostało trochę gruzu i kamieni, które wysypałem w rogu działki z planem założenia tam skalniaka. Przysypałam to wszystko warstwą ziemi i posadziłam kosodrzewinę i wrzosy. Nie mam jednak pomysłu na dominanta który mógłby rosnąć w samym rogu działki, a musi mieć płytki system korzeniowy albo dobrze znosić takie warunki - kamienie w glebie. myślałam o brzozie, ale jednak wolałabym coś iglastego aby choć tego kąta nie sprzątać
Pozdrawiam wszystkich!

Osteospermum - stokrotka afrykańska 21:06, 08 maj 2012

Do góry
Kompletny brak pomysłu 21:01, 08 maj 2012

Do góry
Cyprysiki już posadzone i wygląda teraz to tak

ten rozryty pas ziemi powstał po skuciu wylewki betonowej, w to miejsce powstanie nowa ścieżka Obejżałam wczoraj watek na forum o ścieżkach ogrodowych i postanowiłam zmienić swoje
Ogród w Alei Lipowej... 21:00, 08 maj 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Witaj Justi,
pooglądałam sobie Twoje nocne zdjęcia - bardzo fajne. I poczytałam o Twojej walce o niebiską hortensję. Nie doczytałam niestety jaka jest sytuacja zastana - czy Ty walczysz o hortensję , która dopiero ma zakwitnąć czy o taką ze szklarni, która juz kwitnie? Bo w tym pierwszym przypadku masz spore szanse, natomiast w drugim niestety żadnych. Jeśli są już kwiaty to nie ma takiej siły, która zmieniłaby je z różowych na niebieskie. Podlewanie ałunem trzeba zacząć kilka tygodni przed kwitnieniem i wtedy są efekty. Przynajmniej ja nie słyszałam, ani nie widziałam, żeby komuś udało się zmienić kolor w trakcie kwitnienia, ale może się głeboko mylę i zaraz się dowiem, że jak najbardziej jest to możliwe. Człowiek uczy się całe życie.
A piesek cudnej urody

Witaj Agatko!
Co do hortensji to kupiłam w zeszłym sezonie niebieskie, przesadziłam do większych donic. Po kwitnieniu zabrałam na zimę do domu. Zgubiły listki, przeszły stan spoczynku. SZybko zaczęły wypuszczać nowe listki i pączki. Wtedy podlewałam już nawozem Niebieska hortensja. Teraz jak czytałaś robię różne koktajle nawozowe, a one ciągle różowe.
Widziałam w Belgii hortensje w gruncie, które rosną gdzieś tam zapuszczone i często są niebieskie lub pół na pół. Nikt o nie nie dba i dają radę. A tym bardziej nie podlewa ich żadnym nawozem.

Myślisz, że już się nie uda?

ewolucja moich upartych hortensji

dzisiejsze zdjęcie

Ogród Ewy :) 20:51, 08 maj 2012

Do góry
Ewo ... musiałabym nie spać żeby napatrzeć się do woli ... to piękny ... nie to bardzo piękny kawałek świata ... ja marzę o tajemniczym ogrodzie a Ty go już masz ... gratuluję
Osteospermum - stokrotka afrykańska 20:50, 08 maj 2012

Do góry
Borówcowy raj 20:45, 08 maj 2012

Do góry
Wklejam funkie, co je posadziłam. Przyjęły się, ale maciupkie takie:

Złotlin kwitnie, ale znowu 60% zmarznięte:

Moja nowa rabata taka malutka jeszcze:

Kocham wiosnę, na pierwszym planie mój ulubiony jałowiec "dziadek", w tle purpurowy klon:

Ogród Magdalenka 20:37, 08 maj 2012

Do góry
roczku gratuluję ... tarasik z donicą ... ogródeczek ... kwitnąca magnolia ... a to dopiero początek bo iluminacja ... hortensje ... kule ... Noemi jak to jest mieszkać w raju ? ...

przy zdaniu o precyzji i tempie robienia schodków tarasowych przez M miałam deja vu projekcję słowem znamy to ... absolutnie z szacunkiem dla eMów ...

zagubiłam się w tej setce stron (no prawie setce z bieganiem do linków nawet więcej ) ... gdzie kupiłaś świecące donice?
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 20:28, 08 maj 2012

Do góry
U mnie coś azalie kiepsko kwitną, jedynie ta dość pokryta kwiatem

w innym kąciku kwitnie ta, a reszta jednak przemarzła
Spróbuję...bo dla chącego- nic trudnego ;-) 20:21, 08 maj 2012

Do góry
Kochani zrobiłam plan nasadzeń- proszę oceńcie czy się nadaje swoim profesjonalnym okiem- dziękuję wszystkim za zaangażowanie.

1- owocowe
2-thuja "sunkist"
3- funkia
4- jednoroczne
5- tawuła jap. "anthony waterer"
6- gożdziki
7- dzwonki
8- liliowce
9-buddleja d. "white profusion"
10- buddleja d. "harleqin"
11- świerk "nidiformis"
12- buxus
13- dereń "elegantissima"
14- dereń "ivory halo"
15- miskant
16- thuja "golden globe"
17- jaśminowiec "Virginal"
18- thuja "danica"
19- powojnik+ bluszcz
20- piwonia
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:21, 08 maj 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Seba a cisy już posadziłeś ??? czy coś przegapiłam ????

Sylwia - jeszcze w kwietniu - 30

Wtedy

Zdjęcie sprzed chwili - dosadziłem jednoroczne mikrusy oraz przyciąłem dziś te nieszczęsne bukszpany.

Mój ogród to moje szczęście. 20:20, 08 maj 2012

Do góry
Postaram się
Bratki naszej hodowli za tulipanami czosnki!
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 20:14, 08 maj 2012

Do góry
I żeby nie przynudzać :

Kwitnąca pigwa z Drakulą w tle

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:14, 08 maj 2012

Do góry
gratulacje
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 20:10, 08 maj 2012

Do góry
I ciąg dalszy

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:02, 08 maj 2012

Do góry
Gratuluję Sebuś

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 19:57, 08 maj 2012

Do góry
Kochani, jestem !!!
Dobrze, że o mnie pamiętacie

Wróciłam z objazdówki, a tu wiosna rozbuchana , wszystko kwitnie, cudo !

Na początek kilka zdjęć :

To jedyna kwitnąca magnolia, jaka się ostała, pozostałe przekwitły jak mnie nie było

Kwitną czosnki

i tulipki

O....! 19:52, 08 maj 2012

Do góry
Ela, dzięki, kwiatki piękne

po spacerku po ogrodzie widzę, że sporo roślin kwitnie... , niektóre z nich

sosna - męskie kwiatostany ...

karagana

u mnie kasztanowce jeszcze nie kwitną ale liście tworzą ładną mozaikę

derenie białe

orliki, kostrzewa, a czyściec wełnisty już się przygotowuje

i jeszcze delikatne kwiaty lnu
A ja nie mam ogrodu....ale będę mieć ...grządkę! 19:51, 08 maj 2012

Do góry
Cebule i pietruszkę możesz wysadzić między kwiatkami.A Pomidory.....można wyhodować na worku ziemi ogrodniczej. A tu masz ziemię,możesz spróbować.Są w handu takie pomidory samo kończące do gruntu.Poszukaj rozsady,Nie rosną wysokie,i czasem nawet podpór nie muszą mieć,bo są sztywno łodygowe.
Pozdrawiam i życzę sukcesów
.Jeżeli nic nie rosło,a wyrośnie choć jeden kwiatek,to też będzie sukces..
Kwiatek dla Ciebie
...
Rododendronowy ogród. 19:26, 08 maj 2012

Do góry
Bożenko.gniazdko śliczne., a może to kos?On ma takie niebieskie jajeczka,i jak dobry rok ,to i 6 wysiedzi....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies