Celinko, twoje hosty to nie są te same odmiany. Pierwsza to na pewno "Grat Expectations" Mam taką samą, nie zrobiłam jej zdjęcia w tym roku, ale mam z zeszłego. Czytałam gdzieś, że ona powoli rośnie. U mnie jest ładniejsza jak w tamtym roku, kwiaty ma prawie białe. A to zdjęcie z zeszłego roku.
Witam wszystkich serdecznie, Dzisiaj przyjechaliśmy do domu. Pogoda była lipcowa, wszystko pięknie rośnie. Powojniki niestety te co zmarzły nie wyłażą z ziemi. Jest już późno, ale musiałam wejść na forum. Jutro poodwiedzam moje znajome ogrody. A dzisiaj wkleję kilka zdjęć. Najwięcej czasu spędziłam na warzywniaku. Mam nadzieję, że za tydzień, będę jadła własną rzodkiewkę, szczypior. Sałata rośnie też pięknie.
Moje ostatnie z przed wyjazdem zdjęcia z działki.
Karagana syberyjska, co roku łatwiejsza. Nie podlewam jej nawet w suszę.
Jaskier ostry na skarpie, nie ma tam odpowiednich warunków, więc za bardzo się nie rozrasta.
Ostatnie tulipany, kwitną długo
Na skarpie prawie ścisk ogrodowy.
A za domkiem kolorowo, widać tylko puste miejsce po macierzance cytrynowej, która zmarzła, ale odrasta.
Fajnie Was zobaczyć dziewczyny, widać, że bogata oferta Targów a Justi fajnie w tych bzach
dzięki Kasiu za relację, fajnie było pooglądać, ale ceny raczej dość wysokie, np. lawenda a Mariusz miał ładne kępki traw czy po 2 ździebełka w doniczce?
A mnie euro kręci, bo mam w domu fana piłki nożnej. Zawsze jakaś liga sie do oglądania znajdzie. Teraz jesteśmy na bieżąco z niemiecką.... Borussia mistrzem...
My kibicujemy tylko Kowalczyk i Radwańskiej
Sport lubię uprawiać sama, a nie gapić się na innych...a nasza piłka nożna jest jaka jest...... szkoda czasu.
Tak wyglądała lewizja końcem lutego, przykryta byle jak, rośnie na lekkiej skarpie. Listki z powodu nadmiaru wilgoci niektóre przegniły, opuncja ją przygniotła......
A to foto sprzed kilku dni..teraz jest piękniejsza....
Acha w zeszłym roku kwitły mi już pod agro zimą Jak znajdę foto to pokażę
Znalazłam i kwitły w 2010 roku i to wszystkie.... foto z 19 marca.. Było dużo śniegu i to chyba z tego powodu..... bo w zeszłym i w tym kwitną normalnie Na foto jest ta dalsza lewizja... widać jej kawałek..
Justi obłędne zdjęcie.Bardzo,bardzo dziękuję za przesympatyczną niespodziankę i za naprawdę miłe spotkanie
Cieszę się,że cała,chociaż zmarznięta dotarłaś do domu W takich chwilach docenia się domową herbatę z wkładką ))))))
Jeszcze nie wiem czy udały się moje foty.
Twoje ostre ?
Pomóżcie, co to może być? Obawiam się, że to choroba grzybowa nabyta w szkółce. Tylko z tej szkółki cisy chorują. To cis o żółtych końcówkach, taka odmiana. Czym opryskać?
A mnie się zdaje że to przemrożenie, wysuszenie wiosną palącym słońcem. Ja bym mu poprawiła warunki glebowe, dbała o wilgotność gleby, odżywiła, poskubała te zmienione igły, albo lekko przycięła.
Bogusławie witaj,
tulipany wymarzły ?
Może prędzej coś je zjadło ?
Marto, cudne te tulipany. Wykopujesz cebulki latem? Bogusławie, najprędzej Twoje cebulki zostały tak jak pisze Marta zjedzone Mi pani poradziła, żeby razem z w tym cebulkami zakopać w woreczku foliowym granulki na nornice - te posadzone w ubiegłym roku w ten sposób zakwitły, z ubiegłych lat niestety ostało sie tylko kilka.
Jadę chronologiczne kochane
Tak wykopuję Ponieważ z reguły tulipany pochodzenia holenderskiego lepiej wykopać,ale nie wszystkie odmiany,te akurat zaryzykowałabym zostawieniem tylko ,że ja staram się urządzić już to miejsce bylinami więc nie będzie tu tych tulipanów
Tobie pani świetnie poradziła - pomysł do kupienia !!!
Dziękuję za odwiedziny i "echy"))))
Przyczyny złego stanu są różne - mała doniczka i w związku z tym słabe warunki glebowe, na pewno za mało wody i niezbyt systematycznie, może jeszcze świerk stał pod dachem albo jakimś gzymsem i dodatkowo to przyspieszyło atak przędziorków.
Nie czekaj do sierpnia bo to świerka całkiem zabije, koniecznie większa doniczka, dobra ziemia do iglaków i systematyczne podlewanie, od razu mu się zrobi lepiej. Możesz za jakiś czas po oprysku (tydzień) zastosować zasilanie dolistne (oprysk) Pinivitem albo Magiczną siła Substrala dla iglaków.
Ale najpierw oprysk na przędziorki na przełomie maja i czerwca preparatem Apollo 500 SC, lub Nissorun 050 EC i po 10 dniach powtórka.
Inne preparaty Karate 025 EC, Polysect 003EC lub Talstar 100 E
Bywa że ładnie się odbudowują.
Jednak generalnie nie polecam i nie sadzę tego świerka już od co najmniej 10 lat, właśnie dlatego.