Fantin Latour - róża historyczna, przemarzła do kopczyka, ale pięknie obiła, ma mnóstwo pąków, przepięknie pachnie, by ją powąchać muszę uklęknąć warto!
Iwonko nie znam się za bardzo ale coś mi mówi, że to dość duży okaz hosty ... obawiam się, że je może chcieć zdominować ... a jak je znam to tego nie cierpią ... samo nasadzenie ładne
Irenko ... ja tylko przy niecierpkach szaleję za pojedynczym kwiatem ... te kilka płatków tak prostych a jednocześnie eleganckich ... ten pokrój ... lubię te wyprostowane i unoszące się jakby z pełną piersią ... to kwiat subtelny a jednocześnie dumny ... to chyba jest to ...
Marzenko przeczytałam kiedyś o niecierpkach, że zawdzięczają swe imię swej rozkapryszonej naturze ... co w połączeniu z naszym mało łagodnym klimatem stwarza jakby problemik ... więc z góry założyłam, że trudno ... nie będziemy się skazywać na porażkę ... ale to co mówi kobieta to jedno a to co robi to drugie ... zwłaszcza gdy coś się jej podoba ... zobaczyłam i przytargałam ...
rok pierwszy ...
pamiętam, że nie cierpią tak cienia jak ostrego słońca w nadmiarze ... wiatru ... zbyt mokro nie ale i nie za sucho ... obsadzam za "przysłowiowym winklem" sosnę ... powinno odpowiadać ... ALE NIIIE ... nie pasuje może i racja bo sosna torpeduje je tysiącem igiełek ... wkurzone nie powalały urodą ...
rok drugi
pakuje do donicy i umieszczam przed domem co spełnia kryteria ... jest rewelacyjne ... pod warunkiem, że w czasie ulewy stawiam parasol ... deszcz ... ja pedałuje i moknąc montuje parasol (donica zadołowana w ziemi) ... nie sąsiadów to nie dziwi ... ja tu mieszkam 30 lat
rok trzeci
ja kcem mieć niecierpka na tarasie ... tarasie patelni ... i tu z przytupem odrestaurowana ściana tarasu przychodzi z pomocą ... stawiam je w okienkach ... mają słoneczko czasami ... nie wieje ... ja nie uprawiam mokrego fitnessu ... niecierpki tona w kwiatach ...
tak się siebie uczyliśmy ... one są jak nie sprawiająca kłopotu niezapowiedziana koleżanka ... och nie rób sobie nami kłopotu ... podlewanie to nic trudnego ... tylko nie za mało i nie za dużo ... pogoda och nie rób sobie kłopotu tylko nie skwar i nie wiatr ... no i nie deszcz ... ale jak już to się ogarnie robi się przyjemnie ...
teraz robię tak ... donica nie za ciężka ... taras pod ścianą garażu bo tam od 14 cień ... w czasie deszczu chowam w okno lub pod balkon ... dlatego nie za ciężka ...