Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Wszystkiego po trochu 17:30, 14 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Moja hortensja ogrodowa ma jednego kwiatka tylko. A taką piękną rok temu dostałam. Też chyba zbyt długo była nawożona i podpędzona . Mimo to ładny krzaczek z niej jest.
Twoje są śliczne, ale to już pisałam

Lawenda lubi faktycznie dolomit wiosną. Toszka pisała, że dolomitu nie da się przedawkować, bo to naturalny substrat

Róże Kimono są w Ogrodzie z tatarakiem w tle. A tu znalazłam kilka fotek tej rabaty:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3928-ogrodowe-przygody?page=379#post_9

O właśnie o te kimono mi chodziło. Och one piękne są
Ogródek Iwony II 16:51, 14 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Iwonko, jak po drodze do Ciebie są te ogrody Frank-raj, to ja chętnie bym tam zajechała Ostatnio Jola (Joku) pisała o nich i bardzo mnie zainteresowały. Może jak ktoś jest chętny, to spotkamy się o 12.30 w tej szkółce na zwiedzanie, a potem zajedziemy do Ciebie? Skoro znasz te ogrody, to poradź - ile czasu trzeba przeznaczyć na oglądanie? Ale się cieszę

Ewa, jest to jakaś koncepcja. Przyznam się, że zawsze we Franku robiłam w szkółce zakupy, a w ogrodach obok nie byłam. Byłaby okazja zobaczyć. Tylko może szybciej...
Fajna jest też szkółka w Zblewie, ale słabo oznakowana z drogi i jakby ktoś jechał pierwszy raz, może nie trafić. Gdyby ktoś chciał odwiedzić tą szkółkę, to od Starogardu najpierw jest Zblewo, potem Frank, dopiero ja...

Ewa, ty deklarujesz Frank...

Czy ktoś jeszcze ma ochotę coś zobaczyć?
Bo wtedy zaplanujemy kolejność. Ja mogę do Franka albo Zblewa wyjechać.
Ale pisałam wszystkim, że u mnie między 13-14. Nie chciałabym, by ktoś pod furtką stał. Czekam więc na sugestie reszty

Ogródek Iwony II 15:28, 14 lip 2016

Do góry
Margo napisał(a)

W zeszłym roku krwawnik po Mniszku poskręcał się, a potem wrócił do formy
Mam nadzieję, że teraz tak nie będzie...

ciekawa jestem, jak zadziała na krwawnik i na mniszka. Dzięki Gosiu za relację
Będziemy czekać na następstwa. Szkoda, ze deszcz spowalnia skutki i rozmywa wszystko ...
Ogródek Iwony II 15:24, 14 lip 2016

Do góry
blyxa napisał(a)

A jeśli chodzi i korę na rabacie to u mnie rewelacyjnie trzyma wilgoć. Ściółkuję wszystko. W tym roku z uwagi na koszt - eksperymentalnie dałam skoszoną trawę [podobno ludzie to robią i żyją pod maliny i już się złoszczę, że kupowałam korę, gdy za darmo miałam tak rewelacyjną ściółkę. Wiadomo - pięknie to nie wygląda, ale jak nie widać, to spokojnie tą skoszoną trawę można kłaść. Polecam.

Dochodzisz do takich samych wniosków ze ściółkowaniem trawą.
Na dodatek, kiedy odwiedziła mnie bratowa, skrytykowała korę na rabatach, że niby wprowadza wg niej bałagan ... Hm... Każdy inaczej postrzega ogród... Ma do tego prawo. Przyznam się, ze w drobnej korze dobrze mi się pieli, ale ta większa jakoś tak ...
A niektórzy właśnie tą większą korę zachwalają.

Podobno o gustach się nie dyskutuje.

A trawa jest dobrą darmową ściółką, to niezaprzeczalny fakt
Blyxa i elipsa 14:46, 14 lip 2016

Do góry
blyxa napisał(a)
I moja miłość - lawenda

Piękna ta twoja miłość lawendowa Do tego trzmielina i berberysy. Fajne zestawienie.
Zapomniałam dopisać, ze te dwa kolory lawendowe fajne połączenie dają
Ogródek Iwony II 14:41, 14 lip 2016

Do góry
Limki dość leniwe.

U sąsiadki kwitnie już pięknie NN. Ale jej zazdroszczę. Ma taką wypasioną hortensje I już kwitnącą
U mnie NN wyglądają tak:

Ogródek Iwony II 14:40, 14 lip 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Limki u mnie jeszcze nie maja kwiatów, Anabelka za to w swoim żywiole
Vanilki swieżo kupione maja male kwiaty, a zadomowiona 2 letnia - jeszcze sie zastanawia, kwitnąć już czy poczekać
Iwonko, wakacje a Ty pracujesz zamiast na leżaku lenić się

Jolu, u mnie podobnie. Najszybsze są Anabelki,

potem Vanilki, jeden kwiat położył się na ziemi i rozkwitł

Ogródek Iwony II 14:17, 14 lip 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwonka wtedy z anabelkami (6szt.) kupiłam 5 dorenbosów po 8zł. Jak przyszła paczka z Allegro to aż się przestraszyłem jak w takiej małej paczuszce może się zmieścić 5 drzew i 6 hortensji. Po pierwszym roku 2 Dorenbosy mi padły (gość miejsce szczepienia związał zwykłą gumką ) , więc dokupiłam 1 szt. Za 90 zł.!!!.

A pamiętasz moje tuje kupione na all w zeszłym roku? Tu się zmieściło 15 szmaragdów. Naprawdę nie wiem, jak, ale tyle było Sprzedawcy potrafią nas zaskoczyć

Ogródek Iwony II 14:00, 14 lip 2016

Do góry
Dziewczynki, zanim odpowiem na resztę postów, napiszę o sobocie.

Spotykamy się u mnie w ogrodzie na grillu.
W programie cięcie niwaki przez Krzysia.
Oglądanie ogródka i pielenie ostatniej rabaty, (hi,hi ), bo dziś leje niemiłosiernie. Cały czas ma dziś padać, wiec jedna rabata została do wypielenia
No i zapomniałam napisać, że będzie jeszcze wykopywanie roślinek dla gości.

Na początku miałam stresa, czy poradzę, Zbyszek zapowiedział, ze nawet w sobotę będzie w pracy, a zrobić zakupy bez auta - to jakaś masakra.
Ale wczoraj przyjechał i przywiózł zakupy, więc już spokojniejsza jestem, a dziś zadzwonił, ze zjedzie w piątek wieczorem, wiec w sobotę będzie miał kto obsługiwać grilla.

Pogoda na sobotę u mnie będzie super.
Dziś i jutro ma jeszcze padać, a w sobotę: Ma być słonecznie przez cały dzień, prawdopodobieństwo opadów - 2%, czyli nie będzie padać, temperatura w ciągu dnia 21-22 stopnie.
Więc spokojnie, pogoda nam dopisze, zamówienie złożone

Na ten moment zapowiedzieli się:
Ewa777 - Ewa z mężem Krzysiem i Dorotką,
LyraBea - Beatka z córką,
Mirkaka - Mirka z mężem
Joku - Jola
Ewa Bacowa

No i Ja z mężem i dwójką dzieci

Czy ktoś ma ochotę jeszcze na spotkanie ?

Ewa bacowa pytała się o szkółki po drodze. Polecam szkółkę w Zblewie i we Franku. Gdyby ktoś chciał odwiedzić szkółkę w Zblewie, proszę o kontakt. Bo szkółka czynna do 14.00 w sobotę. Tam lubię robić zakupy. I wtedy mogłybyśmy umówić się wcześniej najpierw w Zblewie, a potem zjedziemy do mnie

Ewa, ja nie mam takich włości, jak ty. Szybko zwiedzisz mój ogródek.
Ale też liczę na doradzenie w kilku kwestiach
Będą jeszcze zmiany i szlifowanie tego, co jest. Teraz pora na smaczki
No prawie.

Ogródek Iwony II 13:35, 14 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ale fajna konewka - o kolor mi chodzi. Ja mam zielone

Iwonka hortki masz dorodne. Pamiętam Twój hortkowy zakup i przymiarki do cięcia (to zdjęcie pamiętam).

U mnie limka posadzona miesiąc temu nie ma kwiatów, a vanilka ma jeden drobniutki kwiatuszek. Ładne duże krzewy, a kwiaty nic

Pozostałe są ok.Najładniejsze są Annabell z Castoramy po 12,00 zł

Mirelko, ja też mam zieloną konewkę, tylko sitko zapodziałam, jak to ja, ciągle coś gubię ... Wiec kupiłam jeszcze jedną i w Obi były tylko pomarańczowe. Najpierw nie kupiłam, myśląc sobie, kto to wymyślił pomarańczowe konewki?
Za drugim razem kupiłam, bo pokrzywa czekała do lania. I teraz ją doceniam, bo z daleka ją widzę i nie muszę szukać, gdzie ją zostawiłam I nawet mi się podoba.

Kiedyś marzyłam o konewce ocynkowanej, ale one są cięższe, jak jeszcze wody wlać, to ja tyle dźwigać nie powinnam ... Więc są plastikowe

Mirelka, limki mogą jeszcze nie kwitnąć. Niektóre u mnie już mają nierozwinięte kwiatki, inne jeszcze nie. Poczekaj, będzie dobrze. Prawdopodobnie najpierw postawiły na ukorzenienie się
Ogródek Iwony II 13:28, 14 lip 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Moje to 3 latki,kupiłam przez net , takie bidule przysłali, że myślałam że nic z nich nie będzie. Ale czego można wymagać ,jak kosztowały 5 zł.

Jak można kupić anabelki za 5 zł? Oskubałaś tego sprzedawcę
Widziałam, jakie masz ładne.
Pamiętam, jak przyszłam na Ogrodowisko, wsadziłam pierwszą anabelkę i potem napisałam, ze mnie nie zachwyca, bo limonkowy kolor, jaki później łapie gryzł mi się z różem floksów. Teraz już mi się podobają i to bardzo. Inne hortensje jeszcze nie kwitną, albo zaczynają, a te już pięknie wyglądają na rabatach.
w czerwcu dokupiłam dwie mniejsza na tylną rabatę. Szkoda, ze nie trzy ...Tam patyczki ładnie się przyjęły i mają listki, ale nie chciało mi się czekać na efekt ... Były po 12 zł.
Tydzień temu byłam w tej samej szkółce i już ich nie było. Ale były wypasione po 35 zł. Kupiłam jedną, bo nie były tanie. I dziś przy tej ulewie (ma padać cały dzień) ładnie sterczą do góry, nic im nie jest. Może to ten lepszy gatunek? Tylko opisu nie było.
Coś jeszcze, coś więcej... 13:23, 14 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Widoki super. Fajnie, że masz możliwość zwiedzania
Ale fotka twojej osoby za krótko była i sie zmyła

Dużo nie straciłas
Moje małe królestwo 09:38, 14 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tereniu, pięknie masz na tej rabacie. Te niebieskie- to przetaczniki?
Powinnaś zrobić porównanie przed i po

Iwonka dziękuję Te niebieskie przy róży to przetaczniki a dalej to szałwia. Zrobię porównanie ale zimą bo zmiana jest ogromna. Teraz zajmuję się rabatą po lewej stronie tarasu wzdłuż tuj. Prace posuwają się wolno ze względu na stan mojego zdrowia.
Ogródek Iwony II 09:32, 14 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Gosia, koniecznie napisz mi potem o efektach twoich działań. Ja jeszcze nie będę kupować, poczekam, co u ciebie będzie
Tego Starane jest niewiele. I wcale nie jest tani. Tylko 10 litrów można zrobić...

Z pierwszych obserwacji:
Po 2 dniach liscie mniszków i gwiazdnicy pięknie poskręcane, czyli efekt widoczny duzo szybciej niż po Mniszku.
Niestety od wczorajszego popołudnia ciągle pada, mam nadzieję że nie zniweczy skutków oprysku i że doba wystarczyła na wchłoniecie trucizny...
Ogródek Iwony II 09:27, 14 lip 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Iwonko, jeżówki mam albo z Bylinowego R., albo kupowane w szkółkach. Część dopiero zaczyna, a jedne białe są tak zmaltretowane po deszczach, że nawet im zdjęć nie robię.

Na tamtych zdjęciach u mnie są Blackberry Truffle, Butterfly Kisses i Secret Romance.

Łucjo, dziękuję za namiary. Twoje jeżówki śliczne są.
Ogród pewnej ogrodniczki 09:10, 14 lip 2016

Do góry
Cześć. Widzę, że się pojawiłaś na forum, to przyszłam się przywitać. O fotki proszę. Zwłaszcza tych nowych rabat. Jak to w końcu wyszło pięknie?
Ela, pytałaś u mnie o jabłoń ozdobną?
Chcesz zielone czy bordowe listki? Kiedyś u mnie bypa dyskusja o tych rajskich jabłonkach... Ale nie wiem, czy teraz znajdę. Trzeba jeszcze raz ...

Co ty dziewczyno porabiapaś, że cię tu nie było? Stęskniłam się.
Ogródek Iwony II 09:01, 14 lip 2016

Do góry
Dobrze Kasia, że czuwasz, jak inni śpią
Tak, czy siak wygląda na grzyba. Więc oprysk trzeba zrobić. Ewa działaj. I ratuj bukszpany.

Kasia, zalinkuj może skąd wzięłaś i o który odcinek Maji chodzi? Wiesz może?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 05:22, 14 lip 2016

Do góry
Cudnego wypoczynku życzę. Choć raz na bieżąco jestem
Coś jeszcze, coś więcej... 23:21, 13 lip 2016

Do góry
Widoki super. Fajnie, że masz możliwość zwiedzania
Ale fotka twojej osoby za krótko była i sie zmyła
Ogródek Iwony II 23:17, 13 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A i jedna werbena wzeszła z siewki. Reszty nie widziałam. A stipę siewkę najpierw wyrwałam przez pomyłkę, a potem wyciągałam z zielska i na nowo sadziłam

Ja tak się regularnie pozbywam siewek powojnika kamczackiego - a zależy mi aby sadzonki zrobić, to zła jestem jak sobie przypomnę, że miałam patrzeć

A jeśli chodzi i korę na rabacie to u mnie rewelacyjnie trzyma wilgoć. Ściółkuję wszystko. W tym roku z uwagi na koszt - eksperymentalnie dałam skoszoną trawę [podobno ludzie to robią i żyją ] pod maliny i już się złoszczę, że kupowałam korę, gdy za darmo miałam tak rewelacyjną ściółkę. Wiadomo - pięknie to nie wygląda, ale jak nie widać, to spokojnie tą skoszoną trawę można kłaść. Polecam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies