Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

LyraBea 10:12, 14 lip 2016

Margo napisał(a)

Z pierwszych obserwacji:
Po 2 dniach liscie mniszków i gwiazdnicy pięknie poskręcane, czyli efekt widoczny duzo szybciej niż po Mniszku.
Niestety od wczorajszego popołudnia ciągle pada, mam nadzieję że nie zniweczy skutków oprysku i że doba wystarczyła na wchłoniecie trucizny...
A na krwawnik nie wiesz czy tak ładnie zadziała? Pewnie nie masz u siebie. Mnie krwawnik najbardziej denerwuje, bo po koszeniu robi się twardy i nieprzyjemnie na bosaka po trawniku się chodzi (A tak luuuubię...)

I co, leje i pada i leje. Wczoraj chwilka wytchnienia. Dzisiaj na nowo.
Ale w sobotę ma być w większości Polski ładnie
bacowa 10:57, 14 lip 2016

Makkasia dzięki ,to jest właśnie to. Intuicyjnie opryskałam Topsinem, ale wygląda na to, że muszę jeszcze inny środek kupić i popryskać jak tu napisano "dwutorowo". Koniecznie muszę pozbierać te chore liście!!!

Bukszpany na wiosnę miały niesamowitą ilość miodunki i podejrzewam że to spowodowało osłabienie roślin. A roślina słaba jest bardziej podatna na choroby.
Margo 12:25, 14 lip 2016

LyraBea napisał(a)
A na krwawnik nie wiesz czy tak ładnie zadziała? Pewnie nie masz u siebie. Mnie krwawnik najbardziej denerwuje, bo po koszeniu robi się twardy i nieprzyjemnie na bosaka po trawniku się chodzi (A tak luuuubię...)

I co, leje i pada i leje. Wczoraj chwilka wytchnienia. Dzisiaj na nowo.
Ale w sobotę ma być w większości Polski ładnie

W przerwie między deszczami wyskoczyłam na ogród
Krwawnik też poskręcany trochę, koniczyna miejscami tez jakby, ale część trzyma sie dobrze . Mam nadzieję że jednak ją ukatrupię, zobaczymy za kilka dni co będzie.
W zeszłym roku krwawnik po Mniszku poskręcał się, a potem wrócił do formy
Mam nadzieję, że teraz tak nie będzie...
Iwk4 13:28, 14 lip 2016

bacowa napisał(a)
Moje to 3 latki,kupiłam przez net , takie bidule przysłali, że myślałam że nic z nich nie będzie. Ale czego można wymagać ,jak kosztowały 5 zł.

Jak można kupić anabelki za 5 zł? Oskubałaś tego sprzedawcę
Widziałam, jakie masz ładne.
Pamiętam, jak przyszłam na Ogrodowisko, wsadziłam pierwszą anabelkę i potem napisałam, ze mnie nie zachwyca, bo limonkowy kolor, jaki później łapie gryzł mi się z różem floksów. Teraz już mi się podobają i to bardzo. Inne hortensje jeszcze nie kwitną, albo zaczynają, a te już pięknie wyglądają na rabatach.
w czerwcu dokupiłam dwie mniejsza na tylną rabatę. Szkoda, ze nie trzy ...Tam patyczki ładnie się przyjęły i mają listki, ale nie chciało mi się czekać na efekt ... Były po 12 zł.
Tydzień temu byłam w tej samej szkółce i już ich nie było. Ale były wypasione po 35 zł. Kupiłam jedną, bo nie były tanie. I dziś przy tej ulewie (ma padać cały dzień) ładnie sterczą do góry, nic im nie jest. Może to ten lepszy gatunek? Tylko opisu nie było.
Iwk4 13:35, 14 lip 2016

MirellaB napisał(a)
Ale fajna konewka - o kolor mi chodzi. Ja mam zielone

Iwonka hortki masz dorodne. Pamiętam Twój hortkowy zakup i przymiarki do cięcia (to zdjęcie pamiętam).

U mnie limka posadzona miesiąc temu nie ma kwiatów, a vanilka ma jeden drobniutki kwiatuszek. Ładne duże krzewy, a kwiaty nic

Pozostałe są ok.Najładniejsze są Annabell z Castoramy po 12,00 zł

Mirelko, ja też mam zieloną konewkę, tylko sitko zapodziałam, jak to ja, ciągle coś gubię ... Wiec kupiłam jeszcze jedną i w Obi były tylko pomarańczowe. Najpierw nie kupiłam, myśląc sobie, kto to wymyślił pomarańczowe konewki?
Za drugim razem kupiłam, bo pokrzywa czekała do lania. I teraz ją doceniam, bo z daleka ją widzę i nie muszę szukać, gdzie ją zostawiłam I nawet mi się podoba.

Kiedyś marzyłam o konewce ocynkowanej, ale one są cięższe, jak jeszcze wody wlać, to ja tyle dźwigać nie powinnam ... Więc są plastikowe

Mirelka, limki mogą jeszcze nie kwitnąć. Niektóre u mnie już mają nierozwinięte kwiatki, inne jeszcze nie. Poczekaj, będzie dobrze. Prawdopodobnie najpierw postawiły na ukorzenienie się
Iwk4 14:00, 14 lip 2016

Dziewczynki, zanim odpowiem na resztę postów, napiszę o sobocie.

Spotykamy się u mnie w ogrodzie na grillu.
W programie cięcie niwaki przez Krzysia.
Oglądanie ogródka i pielenie ostatniej rabaty, (hi,hi ), bo dziś leje niemiłosiernie. Cały czas ma dziś padać, wiec jedna rabata została do wypielenia
No i zapomniałam napisać, że będzie jeszcze wykopywanie roślinek dla gości.

Na początku miałam stresa, czy poradzę, Zbyszek zapowiedział, ze nawet w sobotę będzie w pracy, a zrobić zakupy bez auta - to jakaś masakra.
Ale wczoraj przyjechał i przywiózł zakupy, więc już spokojniejsza jestem, a dziś zadzwonił, ze zjedzie w piątek wieczorem, wiec w sobotę będzie miał kto obsługiwać grilla.

Pogoda na sobotę u mnie będzie super.
Dziś i jutro ma jeszcze padać, a w sobotę: Ma być słonecznie przez cały dzień, prawdopodobieństwo opadów - 2%, czyli nie będzie padać, temperatura w ciągu dnia 21-22 stopnie.
Więc spokojnie, pogoda nam dopisze, zamówienie złożone

Na ten moment zapowiedzieli się:
Ewa777 - Ewa z mężem Krzysiem i Dorotką,
LyraBea - Beatka z córką,
Mirkaka - Mirka z mężem
Joku - Jola
Ewa Bacowa

No i Ja z mężem i dwójką dzieci

Czy ktoś ma ochotę jeszcze na spotkanie ?

Ewa bacowa pytała się o szkółki po drodze. Polecam szkółkę w Zblewie i we Franku. Gdyby ktoś chciał odwiedzić szkółkę w Zblewie, proszę o kontakt. Bo szkółka czynna do 14.00 w sobotę. Tam lubię robić zakupy. I wtedy mogłybyśmy umówić się wcześniej najpierw w Zblewie, a potem zjedziemy do mnie

Ewa, ja nie mam takich włości, jak ty. Szybko zwiedzisz mój ogródek.
Ale też liczę na doradzenie w kilku kwestiach
Będą jeszcze zmiany i szlifowanie tego, co jest. Teraz pora na smaczki
No prawie.

bacowa 14:03, 14 lip 2016

Iwonka wtedy z anabelkami (6szt.) kupiłam 5 dorenbosów po 8zł. Jak przyszła paczka z Allegro to aż się przestraszyłem jak w takiej małej paczuszce może się zmieścić 5 drzew i 6 hortensji. Po pierwszym roku 2 Dorenbosy mi padły (gość miejsce szczepienia związał zwykłą gumką ) , więc dokupiłam 1 szt. Za 90 zł.!!!.
Iwk4 14:17, 14 lip 2016

bacowa napisał(a)
Iwonka wtedy z anabelkami (6szt.) kupiłam 5 dorenbosów po 8zł. Jak przyszła paczka z Allegro to aż się przestraszyłem jak w takiej małej paczuszce może się zmieścić 5 drzew i 6 hortensji. Po pierwszym roku 2 Dorenbosy mi padły (gość miejsce szczepienia związał zwykłą gumką ) , więc dokupiłam 1 szt. Za 90 zł.!!!.

A pamiętasz moje tuje kupione na all w zeszłym roku? Tu się zmieściło 15 szmaragdów. Naprawdę nie wiem, jak, ale tyle było Sprzedawcy potrafią nas zaskoczyć

Iwk4 14:40, 14 lip 2016

jolanka napisał(a)
Limki u mnie jeszcze nie maja kwiatów, Anabelka za to w swoim żywiole
Vanilki swieżo kupione maja male kwiaty, a zadomowiona 2 letnia - jeszcze sie zastanawia, kwitnąć już czy poczekać
Iwonko, wakacje a Ty pracujesz zamiast na leżaku lenić się

Jolu, u mnie podobnie. Najszybsze są Anabelki,

potem Vanilki, jeden kwiat położył się na ziemi i rozkwitł

Iwk4 14:41, 14 lip 2016

Limki dość leniwe.

U sąsiadki kwitnie już pięknie NN. Ale jej zazdroszczę. Ma taką wypasioną hortensje I już kwitnącą
U mnie NN wyglądają tak: