Rano niespodziewanie musiałam eMa podrzucić po samochód, który zostawił po imprezie świątecznej No i żeby tak bez sensu nie jeździć, wstąpiłam do ogrodniczego. Kupiłam trochę roślinek na taras.
Kocurek pilnuje zakupów i duma nad kompozycjami
Zdecydowanie za krótka wizyta na działce.
Na szybko podsypałam polifoską niektóre części ogrodu, np truskawki. Okryte spowrotem.
Trochę ruszyłam ziemię bo lebioda rozsiała się miliardami.
Urwałam rabarbaru.
Piwonie ładnie wyszły, miały ziemię obłożoną paro miesięcznym obornikiem jesienią. Fajnie widać jak różny etap rozwoju pokazują.
Kancik od sznureczka, niestety nie tak perfekcyjny jak u Judith ale na moim kępiastym trawniku chyba lepiej się nie da. Tym sposobem wyprostowałam łuk na tej części rabaty - ciekawe, kiedy mąż zauważy
Razem z laurowiśniami rabata ma ok. 3,8 m głębokości.
No ja właśnie u nas ciemierników wcale w biedronce nie widziałam
No raczej się nie przejaśniło więc i niewiele zrobione. Zaraz ziemia z Biedronki mi przyjedzie to hakone dosadzę na frocie, ale poza tym to wiele nie zrobiłam. Czekam na lepszy czas
A co do fotek to raczej nie są to ledwo je na fotce widać
Ale za to zauroczył mnie dziś w innej szkółce eukaliptus
Pojechałam do niej żeby w jeszcze jednym miejscu zobaczyć czy mają coś fajnego wielopniowego, nadającego się na nasze warunki. Mieli klon Shirasawy, :
I chusteczkowe drzewa, ale one na moje wygwizdowo raczej się nie nadają:
I w inne miejsce u mnie (między miskanty Rosi wypatrzyłam wiśnię Kanzan. Okaz taki duży, że nie wiem, czym by to trzeba przetransportować, ale byłoby to cudo…
Odkopałam miejsce gdzie powinny wyjść tulipany. Wszyskie cebule zgniły …
A reszta tych na początku rabaty wzeszła na kilka cm i niestety liście odchodzą od cebul - nie wiem co może być tego orzyczyną… na jesieni posadzę nowe
Będąc dziś w B...trafiłam na cały stojak przeróżnych cebulek kwiatowych...w cenach, które lubię, hiacynty pakowane po 3 cebule po O,99 zł za paczkę- przecenione z 4,49zł, kupiłam więc 22 paczki. Natomiast tulipany pakowane po 7 cebul też po O,99zł za paczkę też przecenione z 4,49zł, kupiłam 24 paczki. Było jeszcze sporo innych... ale przecież nie wypadało wykupić całego stojaka... Trzeba coś zostawić innym. To chyba nie odpowiednia pora do sadzenia, ale nie mogłam się oprzeć...i już posadzone... Cebule miały już wypuszczone kły więc powinny urosnąć.