Lepiej Pachysandrę (runiankę). Barwinek puszcza takie "pejsy" rozłazi się w sposób nieuporządkowany.
Bodziszki (Geranium) też są dobre do róż, ale pachysandra jest zimozielona.
Zanim odpowiedziałam Hania zrobiła to za mnie. Jałowce z bukszpanami się "gryzą" i chorują, zamierają im pędy.
Co prawda ostatnio z bukszpanami tez jest dużo porblemów przy mokrej pogodzie. Bukszpanów nie da się niczym zastąpić, ale jałowce tak
Emilu, przyznaj, że ten wózek to wspaniały wynalazek. Dobrze służy także taki do przewożenie ciężkich roślin. Praca z kamieniami nie stwarza wielkich problemów.
Ano mam problem...ja mam zawsze jakiś problem
natury ogrodniczej
deszcz by się przydał
teraz czekam na przymrozki mam nadzieję że ominie Wielkopolskę
Przymrozkom mówię NIE ! Ale deszcz bardzo proszę, daaaaaaaaaaawno nie padało, jest strasznie sucho, ja też z Wielkopolski
Kompozycja ze stokrotek, bratków i niezapominajek na rowerku jest super
No to czemu Was nie było na tulipanowych polach w Chrzypsku Wielkim?
5. Tu trochę większe oczko mam przy parkingu, rośnie tam Jabłoń ozdobna. Tu również uważam że jest za łyso przy pniu, Czyli na pewno coś dosadzę dookoła, tylko co?
Witam Yacku.
W tym fantazyjnym miejscu na całej połaci posadziłabym trzmielinę "Emerald'n Gold". Jest zimozielona i kolorowa, stworzy ładny dywan z liści, potem można ją przycinać, aby nie wyłaziła na trawnik. Inna propozycja Pachysandra terminalis (runianka japońska).
Co do otoczenia drzewa to odsyłam Cię do artykułu Drzewa w ramach
Pooglądaj galerię zdjęć, pomysłów tam co niemiara. Posdzić coś tam trzeba, ale kilka roślin jednego gatunku.
Moja propozycja na miejsce wierzb : Prunus cerasus "Umbraculifera". Mam je koło swojego domu.
Teraz kwitną, potem długo mają liście Nie trzeba ciąć, mają formę kulstą w sposób naturalny.
Danusiu, czy myślisz żeby przykrywać roże? dopiero co odbiły po zimie, coś może im zaszkodzić ?
Może zaszkodzić, wyciągnij nawet stare ciuchy, kurtkę, koc i okryj, wbij jakiś patyk, żeby nie połamały się.
Hortensje mam wniesione, cokolwiek pookrywane włókniną. Mokry śnieg pada.