Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasz przydomowy ogródek 08:43, 04 maj 2012

Do góry
Dziękuję Wam - jabłonka jest piękna .

A teraz zdam sprawozdanie jak świętowaliśmy wczoraj . Nie byłem na żadnej akademii . sztandaru nie niosłem , nie otrzymałem odznaczenia i nie przypiąłem do klapy orderu - bo takiego niestety nie posiadam .

Po południu odbyliśmy z Barim spacerek po okolicy i co zobaczyliśmy.

Nasza miejscowość położona jest w kotlinie - otoczona z 3 stron górami . Zdjęcia zrobiłem z jednej z górek niedaleko domu.

A to widok na sąsiednią miejscowość Rymanów .

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:40, 04 maj 2012

Do góry
Zobaczcie jak kolor bramek zgrywa się z kolorem murawy i jej wystroju wiosną

Brzózki posadzone w bukiecie.

Pole sumaków. Na razie na tyłach, więc nie przeszkadzają. Będzie dżungla sumakowa. To w ramach ostrzeżenia dla tych, co chcieliby sobie zasadzić sumaka.

Gniazdko na buku. Już puste. Mam w tym roku dość sporo gniazd ptaków. Wiem, gdzie mieszkają wróble, szpaki i para dzwońców. Wczoraj nawet skorupkę jajka znalazłam, ładna, lekko niebieska.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:30, 04 maj 2012

Do góry
I znów zakwitły jabłonie...

Tu młode jabłoneczki. A na tyłach jeszcze nie posprzątana darń po sadzeniu tawuł

Kwitnie też ozdobna jabłoń purpurowa. O ile dobrze pamiętam to odm. Makowiecki

Pogaduchy skowronków 08:07, 04 maj 2012

Do góry
Witam w chłodniejszy poranek, jest wreszcie czym oddychać. U nas nie padało, może dzisiaj, bo po porannym słońcu już nie ma śladu.
Te kwiaty na łące Wawiku, to kaczeńce, też je bardzo lubię. Pięknie wyglądają te żółte łany na tle lasu..
Sebek, ostatnie zdjęcie to nie Solina, ale blisko Soliny. To zapora w Myczkowcach, mniejsza od Soliny, ale widoki też piękne.
Haniu, jakie lenistwo, ja zaraz idę kosić ogród i jeszcze mam co nie co do wysiania.

Jeszcze dla Was piękny zielony widok.
W cieniu - zacieniona 08:02, 04 maj 2012

Do góry
Nasz pomocnik.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:01, 04 maj 2012

Do góry
azalia japońska troche przymrożona ale kwitnie ładnie

pieris piękne ma listki

no i oczywiście tulipany udały sie w tym roku

Pogaduchy skowronków 07:51, 04 maj 2012

Do góry
Dzień doberek . Nie padało ani ciut ciut. Sucho jest i trzeba podlewać. My emeryci mamy tyle zajęć domowych że na pracę zawodową już by nie było czasu niestety. Pozdrawiam wszystkich .

Ogródek Hanusi po zimie 07:48, 04 maj 2012

Do góry
Witajcie ,dziś przymusowe lenistwo, popadało w nocy, spieszyć do ogrodu ni e muszę.Trzeba zrobić dzień dobroci dla domu.......
Odwiedzających pozdrawiam i życzę udanych działań!
Podbiał już rozsyła swoje dzieci po świecie.....
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 07:41, 04 maj 2012

Do góry
Wczoraj obejrzałam co u Ciebie a dziś sie wpisuję bo znalazłam zdjęcie samiczki makolągwy ale niestety od tyłu. Mam gdzieś też z przodu ale nadal muszę szukac.

twoja żółta rzeka kaczeńcowa jest zachwycająca. Piekny również kosz z tulipanami.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:17, 04 maj 2012

Do góry
EwaG napisał(a)

poobcinałąm liście czosnkom...

Z tymi czosnkami to jest tak, ze owszem można przyciąć końcówki jak sa bardzo żółte, ale Ty chyba je ucięłaś w całości. Efekt estetyczny do dyskusji. Przy sadzeniu czosnków olbrzymich (bo nie każdy czosnek ma takie liście, np. czosnek katabijski niższy ale bardzo efektowny ma zielone liście) trzeba starannie przemyśleć miejsce sadzenia ze względu na liście, sadzić tak aby ich nie eksponoać. Cebulowe po kwitnieniu muszą zgromadzić zapas pokarmu na następny sezon (do tego potrzebne sa m.in. liście).
A czy cisy nie zostały zalane (piszesz, że podlewacie codziennie - to nadmiar troski; naet jak są upały to lepiej podlać porządnie co kilka dni a nie codziennie i sprawdzać organoleptycznie czyli palcem czy jest wilgotno czy nie).
Pozdrawiam.

Ewa poniekąd masz rację koncówki w czosnkach były przyschnięte, ktoś napisal żeby obciąć, obciełam do połowy ale wyglądały tylko gorzej... więc obciachałam całość, wygląda jak wygląda... wszystko co robie w ogrodzie jest robione przezemnie pierwszy raz Jeszcze rok temu wokół domu był gruz budowlany... Gdybym wiedziała jak będą wyglądaly pewnie posadzilabym je w innym miejscu
Co do cisów nie mampojęcia, ale nie sądze by byly przelane u mnie jest strasznie sucho... od dawna nie padało. We środę pieliłam i gdyby nie to że wcześniej było podlane nic z pielenia by nie wyszlo bo chwasty urywają się na poziomie ziemi...szczerze mówiąc gubie się we wszystkich informacjach. Jedni piszą podlewać inni nie podlewac i bądź tu mądry
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 07:11, 04 maj 2012

Do góry
Wiersz dla Ryszarda (Richie)

mira napisał(a)

Gratuluję Ci talentu
zapału i w każdym kątku wielkiego porządku,
pięknie kule wystrzyżone po obu stronach schodów posadowione
fontanna w przedogródku w otoczeniu kul i stożków zaprasza miłych gości

miło tu zaglądać i pięknę fotki oglądać
powinnam zamieścić krzak tarniny
nawet nie mam zdjęcia odpowiedniego ale poszukam coś właściwego

pozdrawiam
Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 06:46, 04 maj 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ponieważ konkurs się zakończył pora pokazac nagrodę.

Udział w konkursie wzięły cztery osoby: Ania Monte, Dajana , Jola i Hania. Myślę że dwa dni wystarczy na głosowanie. Głosy proszę przesyłac dziś i jutro do Ani asc -przewodniczącej jednoosobowego jury konkursu na pw..

Jako bezstronne jury.... dziękuję wszystkim głosujacym i niegłosującym w konkursie i ogłaszam zgodnie z regulaminem konkursu, że czas oddawania głosów minął.. Głosy zostały przeliczone.... wiersz i proza kazdego z uczesników konkursu uzyskał grono wielbicieli .... jednak najwięcej głosów dostała DAJANA. Tym sposobem I nagroda trafiła do Dajany, pozostali uczestnicy musza się zadowlić podziekowaniem od Jury i od organizatorki konkursu.
A ja dodam tylko od siebie, że całe szczęście nie musiałam głosować, bo podobała mi się każda odpowiedż...łacznie z wypowiedzią pozakonkursową Zbyszka. Po długim analizowaniu wypowiedzi uczestników konkursu ...... tez oddałabym głos na Dajanę..... w dowcipny sposób nawiązała do wiersza Bogdzi i to głosujący na Dajankę podkreślali.

Konkurs był fajny i napwno będzie miłą pamiatką dla Bogdzi po spotkaniu ...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:25, 04 maj 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
poobcinałąm liście czosnkom...

Z tymi czosnkami to jest tak, ze owszem można przyciąć końcówki jak sa bardzo żółte, ale Ty chyba je ucięłaś w całości. Efekt estetyczny do dyskusji. Przy sadzeniu czosnków olbrzymich (bo nie każdy czosnek ma takie liście, np. czosnek katabijski niższy ale bardzo efektowny ma zielone liście) trzeba starannie przemyśleć miejsce sadzenia ze względu na liście, sadzić tak aby ich nie eksponoać. Cebulowe po kwitnieniu muszą zgromadzić zapas pokarmu na następny sezon (do tego potrzebne sa m.in. liście).
A czy cisy nie zostały zalane (piszesz, że podlewacie codziennie - to nadmiar troski; naet jak są upały to lepiej podlać porządnie co kilka dni a nie codziennie i sprawdzać organoleptycznie czyli palcem czy jest wilgotno czy nie).
Pozdrawiam.
Kolorowe rabaty 01:55, 04 maj 2012

Do góry
Dzisiejsze tulipany na bukiety
Kolorowe rabaty 01:53, 04 maj 2012

Do góry
andziulka napisał(a)

Tak wyglądają tulipany posadzone tuż obok kwasolubnych ))))))))))

śliczne tulipanki Widocznie dobrze im w tym towarzystwie

Andziulka wybarwiły się )))))))))
Ogród Leny. 01:31, 04 maj 2012

Do góry
Lena napisał(a)

Musiałam to jeszcze raz.Bo ja proszę o nazwę dokładną tej piękinej już wybarwionej hortensji.Podałaś mi kiedyś Lenko .Chodzi mi o 2 i 5 zdjęcie to takie same.
Mój kawałek raju 01:23, 04 maj 2012

Do góry
na dobranoc
Ogród Leny. 01:17, 04 maj 2012

Do góry
piękna ta fotergilla i epimedium ? chyba a wogóle wszystko
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 01:12, 04 maj 2012

Do góry
andziulka napisał(a)
Jeszcze kilka kolorków z mojego ogrodu Idę do Was w odwiedzinki

super zdjęcie z psinkami i te kolorki ogrodowe wypas
Lek na całe zło czyli mój ogród 01:09, 04 maj 2012

Do góry
Aldonko,żeby nie było Tobie smutno ja wklejam takie skromne kwiatki a Ty rób coś z ta techniką

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies