Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

andziulka 22:26, 19 cze 2012

Bożenko, nie mam swojej piwoni, więc podziwiam je w innych ogrodach. Twoja jest śliczna Sąsiadka obiecała mi 3 rodzaje na jesieni
Bogdzia 23:00, 19 cze 2012

andziulka napisał(a)
Bożenko, nie mam swojej piwoni, więc podziwiam je w innych ogrodach. Twoja jest śliczna Sąsiadka obiecała mi 3 rodzaje na jesieni

A wiesz jakie bedą?
aldonaz 23:19, 19 cze 2012

Witaj Bożenko o tak późnej porze. Piękne piwonie, u mnie kwitło kilka tych pospolitych ale trafiły na porę deszczową. Mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitną nowe, m.in. łososiowa chińska i żółta krzewiasta. Pozdrawiam
an_tre 21:29, 20 cze 2012

A ja Bożeno podziwiałam u Ciebie i dzwonki, i piwonie drzewiastej nie mam dlatego też podziwiam u ciebie białe dzwoneczki kiedyś miałam ale ostały mi się ino fioletowe
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 21:49, 20 cze 2012

aldonaz napisał(a)
Witaj Bożenko o tak późnej porze. Piękne piwonie, u mnie kwitło kilka tych pospolitych ale trafiły na porę deszczową. Mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitną nowe, m.in. łososiowa chińska i żółta krzewiasta. Pozdrawiam

Zółtą krzewiastą też mam ale jak nie leję pod nią ciągle wody w czasie kwitnienia to kwiatki maja opuszczone główki, a łososiowa to juz gratka , ciekawostka, to mnie jednak nie dziwi bo Ty masz mnóstwo ciekawych ciekawostek.Pozdrawiam Aldonko.
Bogdzia 21:51, 20 cze 2012

an_tre napisał(a)
A ja Bożeno podziwiałam u Ciebie i dzwonki, i piwonie drzewiastej nie mam dlatego też podziwiam u ciebie białe dzwoneczki kiedyś miałam ale ostały mi się ino fioletowe

a ja miałam tylko biale i jak się rozsiewaja to sie chyba wyradzają. Miałam te niebieskie wyrzycac żeby sie nie zapylały bo pewnie i u mnie po jakimś czasie będą same niebieskieale jakoś mi żal ale to chyba głupota.
Elfik 22:00, 20 cze 2012

Witaj Bożenko, widzę, że u Ciebie wreszcie "inno-tematycznie" (ach! piwonia cudo!!! ) - a ja znowu o rodo.... Bo wiesz, kupiłam jakuszimańskiego Blurettia - złakomiłam się, bo w opisie miał podaną wielkość wys. 70, i tyleż szerokości. W sam raz na mój pustostan. Tymczasem jak zaczęłam przeglądać Internet, to każda szkółka podaje inaczej, najgorsze, że wymiary są od 1,1/1,3m - do 1,5/2m...(dane są oczywiście po 10 latach uprawy). Napisałam więc do pana Ciepłuchy, bo on w swojej ofercie w ogóle nie podał wymiarów akurat tego rodo, a on mi odpisał, że ... wszyscy mają rację ... Że wszystko zależy od warunków uprawy.
No i mam dwie głowy... Proszę, utnij mi jedną...
barbara_kraj... 22:48, 20 cze 2012

Bogdzia napisał(a)

Tak było do tego roku, a w tym roku wypuściła tylko jeden dziki pęd i pozwoliłam mu urosnąc i właśnie zakwitł i jest taki kwiat

Całkiem ładna, piękna w swej prostocie
Lepiej mieć taką niż żadną Chociaż tamtej żal...
hanka_andrus 08:09, 21 cze 2012

Drzewiaste są szczepione na korzeniu zwykłej,Być może ,to wybił pęd z podkładki.Ale nadzieję na powrót właściwej też trzeba mieć.
Pozdrawiam Bożenko.
Bogdzia 10:46, 21 cze 2012

Elfik napisał(a)
Witaj Bożenko, widzę, że u Ciebie wreszcie "inno-tematycznie" (ach! piwonia cudo!!! ) - a ja znowu o rodo.... Bo wiesz, kupiłam jakuszimańskiego Blurettia - złakomiłam się, bo w opisie miał podaną wielkość wys. 70, i tyleż szerokości. W sam raz na mój pustostan. Tymczasem jak zaczęłam przeglądać Internet, to każda szkółka podaje inaczej, najgorsze, że wymiary są od 1,1/1,3m - do 1,5/2m...(dane są oczywiście po 10 latach uprawy). Napisałam więc do pana Ciepłuchy, bo on w swojej ofercie w ogóle nie podał wymiarów akurat tego rodo, a on mi odpisał, że ... wszyscy mają rację ... Że wszystko zależy od warunków uprawy.
No i mam dwie głowy... Proszę, utnij mi jedną...

No i niestety Elfiku odpowiem Ci tylko tak samo jak p Ciepłucha. To prawda że są podawane różne wielkości i że rh różnie rosną zależnie od warunków . Ja tak własnie posadziłam rh przy samym tarasie ( były dwa, na szczescie jednego zsdążyłam przenieśc), a ten który pozostał miał miec 70cm wysokości a ma w tej chwili ponad dwa razy więcej, ale jeśli chodzi o bluretię to poniewaz go mam od wielu lat i ma też długo już moja sasiadka to powiem że jednak zawrotnych wymiarów nie osiąga i myśle że w 10 lat powinien miec ok 1m a docelowo jakieś 1,5m najwyżej. on ma małe przyrosty i nie jest taki łatwy w uprawie jakby jego pochodzenie wskazywało.Moim zdaniem powinien miec niewiele ponad metr za kilkanascie lat.