Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I

Milka 20:53, 20 cze 2012

Bogdzia napisał(a)
Pięknej lawendy się dochowałas ale róże to nie są ani Westerland ani Chopin. Wprawdzie jest biała ale pąki ma zbyt drobne, moim zdaniem to coś innego.

Bożenko, to są na 100% Chopin, mam zawieszkę i fakturę i to pierwsze pąki; myslę, że dopiero poażą urodę; po pracy pstrykłam takie foto; pąki właśnie w stosunku do innych róż, które u siebie oglądam, ma wielkie i masywne; ale to tegoroczne krzaczki, potrzebują czasu i...pachną

alinak 20:55, 20 cze 2012

no Irena nie strasz . deszcz owszem przyda się ...ale leciutki .
hosty u tych sprzedawców są zawsze duże i chwalą ich - ty chyba tez nie jesteś zawiedziona - czy tak
ana_art 20:57, 20 cze 2012

irena_milek napisał(a)

pomęczę was lawendą, wyszło słońce i od razu odżyła

A męcz nas tak, męcz!!! Cudowny widok!

dzięki Aguś oby jak najdłużej kwitły; może w tym roku zasuszę trochę kwiatostanów i powieszę w kuchni

nadrabiam tygodniowe zaległości łany lawendy powalają na kolana w projekcie jej nie mam, ale sobie posadzę a co ... ta która mam w donicach jeszcze nie kwitnie chociaż ma dużo pąków . Ide czytać dalej, buźka
ana_art 21:02, 20 cze 2012

hosty śliczne, a żurawki też zamawiałaś na funkia.pl? Chopin cudniasty a te biale róże obok bukszpanów to jakie są, okrywowe?
barbara_kraj... 21:06, 20 cze 2012

irena_milek napisał(a)

Irenko, a pamiętaj, że z lawendy możesz potpourri zrobić
Do szafy, bieliźniarki w woreczkach powkładać i zapach miły mieć

Koniecznie tak muszę zrobić, jak przyjemnie będzie sięgać po pachnące naturalnie ciuchy
wiesz kiedy zrywać kwiat, aby w tych woreczkach zapach był, bo chyba musi byc w odpowiednim momencie, ktoś kiedyś coś mówił o tym
pozdrawiam Basiu

W zasadzie powinno się ścinać pędy kwiatowe w pełni kwitnienia, suszyć w cieniu powieszone 'główkami' do dołu. Ale szkoda pozbywać się takiej ozdoby ogrodu zbyt wcześnie. Ja czekalam aż przekwitnie i wtedy ścinałam, suszyłam a potem ususzone kwiatki z pędów zrywałam /to żmudna robota/. A płócienne woreczki uszyłam sobie sama
Dodam jeszcze, że zapach utrzymuje się dłuuugo!
Milka 22:57, 20 cze 2012

alinak napisał(a)
ach Irenko piękny ten Chopin . zastanawiałam sie nad nim na wiosnę i teraz żałuję że się nie skusiłam. hosty super i nie dziw się że droższe od tych pospolitych .....rarytasy zawsze droższe .

Alinko, tyle tu na forum pisali o urodzie Chopin, że postanowiłam je mieć i jak na start, całkiem nieźle się mają, dopiero początek, a już widzę na kilku innych pąki, dużo będzie kwiatów i cudna ta róża, taka klasyka

hosty faktycznie rzadkie odmiany; i zaczynam pokazywać po kolei;

1. JANET

2. ORANGE MARMELADE

3. REGAL SPLENDOR- olbrzym

4. THUNDERBOLT
Milka 23:16, 20 cze 2012

5.FRAGRANT BOUQUET

6. RAPSBERRY SUNDAE - ma czerwone łodygi, super i okazało się, ze ją mam już; będą 2

7. AMERICAN DREAM- olbrzymia

8. FORTUNEI ALBOPICTA
Milka 23:24, 20 cze 2012

malgocha1960 napisał(a)
Witaj Irenko,nadrobiłam troche zaległość.Łany lawendy robią wrażenie,zakupy żurawkowo hostowe.Widzę,że niektóre żurawki kupiłyśmy takie same.

Gosiu, miło, że wpadłaś żurawek u nas mały wybór, a z netu też nie wszystkie są, to nam się powtarzają jestem z moich zadowolona tak, ta lawenda jest extra, i z dnia na dzień, coraz bardziej urodę pokazuje
a ta pojedyncza kępa na tle tego derenia tez fajnie wygląda; dereń do strzyżenia, ale kula z niego ni jak nie wychodzi, ma wielkie liście!
alinak 23:25, 20 cze 2012

no tak ja bym na pewno była zadowolona . piękne sadzony . z tego to szybko będziesz mieć kolosy a nie tak jak ja . kupowałam na Słowacji w zahradnictwo hosta i przysłali same liliputy . dopiero po 3 latach coś podrosły
Milka 23:26, 20 cze 2012

bociek napisał(a)
Irenko, piekne hosty a roza tez sliczniasta

dzięki czekam jak się to rozrośnie, bo małe
pozdrawiam, jutro zajrzę co u ciebie, dziś nie miałam kiedy