Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kraina spełnionych marzeń 12:44, 02 lut 2025

Do góry
Ambrowiec dziękuje za pochwały.

Właśnie miałam wyjść poszerzać rabaty, a tu taka sytuacja:

Na ostatnim zdjęciu w tle rabata wschodnia już zafoliowana.
Ania na Żuławach 11:18, 02 lut 2025

Do góry
Pierwsza kawka na patio

Trzeba się brać do roboty, trawy wycinać, bo za chwilę nie wejdę na rabaty. Cebulowe wychodzą, rozchodniki mają kapustki. Dzieje się

Ogród w malinówkach 11:04, 02 lut 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jakoś słabo z ich kwitnieniem. Jeden pączek dopiero jest. Dostały popiół już 2 lub 3 razy. Może powinnam im coś mocniejszego sypnąć. Kupokulki?
Na pewno nie zaszkodzi dać Może skorupki z jajek lub mączka bazaltowa? Dobrze było by określić odczyn gleby. Ja mam tą najprostszą płytkę i płyn Helliga - coś tam niby pokazuje. Robiłem test z torfem kwaśnym itp. Barwiło zgodnie z potencjalnym odczynem.
Ogród w malinówkach 11:01, 02 lut 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Dzięki, zobaczę co tam w necie dostanę. Jest jeszcze mydło potasowe czosnkowe i pewnie wiele innych. To chyba Ty pytałaś kogoś jak często przecierać ostrze? Albo czy po zmianie ciętego gatunku. Ale nie pamiętam odpowiedzi. Pewnie czytałem na szybko w pracy.

A Twoje ciemierniki sadzone rok temu już kwitną?

Jakoś słabo z ich kwitnieniem. Jeden pączek dopiero jest. Dostały popiół już 2 lub 3 razy. Może powinnam im coś mocniejszego sypnąć. Kupokulki?
P.S. Będę mieć kolejne dwa ciemierniki o ciekawym kolorze różowego za tydzień
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:56, 02 lut 2025

Do góry
Część II roku 2020. W pracy obstawiałam większość parapetów własną rozsadą.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:45, 02 lut 2025

Do góry
Aż się cofnęłam do 2020 roku. Teraz widzę jaką warzywnik przeżył metamorfozę. Z grządek na płasko i pomidorów pod chmurką. Od razu był w docelowym miejscu. Zazwyczaj jak coś zaplanuję to tak później jest.

W tle rozpoczęta budowa domu. Grządki o szerokości 120 cm.

Zagajnik brzozowy w tle, którego już nie ma i przez to mamy mocniejsze wiatry z zachodu.

Stelaż pod pomidory ze kołków budowlanych.

Ogród Basi i Romka 09:15, 02 lut 2025

Do góry
A wczoraj deszcz nas ominął i taka nie do końca planowana praca w ogrodzie. Pogoda się zmieniła i nie padało, to wzięliśmy się za dość mocne przycięcie wierzby. Przycięlismy ja tak prawie o połowę. Trochę piłą motorową, reszta piłką na tyczce teleskopowej. Sekator używamy często, piłkę pierwszy raz, nawet dobrze się nią wycinało te gałęzie. Napewno bezpieczniej, bo z ziemi, nie z drabiny. Nawet fajnie się udało, bo żaden maluszek pod wierzbą i w sąsiedztwie nie ucierpiał, od spadających gałęzi. A mam tam małą magnolię, tymaryszka, udało się bez strat.
Wygląda jak, jakaś martwa natura, ale zazieleni się i będzie ok, będę miała więcej słońca na niektórych rabatach
Jeszcze tylko pociąć i posprzątać gałęzie, ale to może w tygodniu się uda, trochę brakuje nam czasu.
Zielony Chram 07:26, 02 lut 2025

Do góry
Coś mi mówi, że te nasze konstrukcje już wkrótce przejdą próbę przetrwania, niczym rekruci podczas selekcji do Formozy

W ostatni dzień odbyło się sprzątanko i kancikowanko, więc finalnie plan wykonany w 50%, bo do warzywnika już nie dotarłam :

Zielony Chram 07:22, 02 lut 2025

Do góry
Zrobiliśmy też zasieki przeciwspsiakowe, bo niektóre hiacynty już pokazały swoje łebki:

Zielony Chram 07:17, 02 lut 2025

Do góry
Zeszłą sobotę, niedzielę i nawet poniedziałek (tak, urwałam się wcześniej z roboty, żeby pomachać szpadelkiem i wczoraj trzeba było odrabiać buu) spędziłam w ogrodzie, robiąc pierwsze przymiarki do robót ziemnych. Znowu odkryłam w swoim ciele mięśnie, o istnieniu których przez zimę zdążyłam już całkiem zapomnieć, a które dawały o sobie znać przez kolejnych kilka dni . Było cieplutko i przyjemnie, udało się trochę odgruzować ten mój przybytek:

Zielony Chram 07:12, 02 lut 2025

Do góry
A 26 stycznia była jeno wspomnieniem...
Kwitnący ciemiernik to nic nadzwyczajnego, ale żeby clematisy puszczały już listki?!

Zielony Chram 07:11, 02 lut 2025

Do góry
Śpieszmy się kochać zimę, bo to towar deficytowy, tutaj puchowa kołderka z 3-12 stycznia:

Zielony Chram 07:04, 02 lut 2025

Do góry
Na początek trochę prehistorii, przeglądałam fotki z zeszłej jesieni i te były tak smakowite, że postanowiłam je tutaj jeszcze zaprezentować:

Sylwio- pamiętam o nasionkach miechunki dla Ciebie, niebawem wyślę (chyba, że chcesz do paczki tego niskiego fioletowego dzwonka, o którego kiedyś pytałaś, bo będę na wiosnę robić roszady ).

Testowałyśmy też z moimi dziewczynami nowe smaki nieznanych nam dotąd owoców- najbardziej smakował nam salak i rambutan, tamardyndowiec ok, tamarillo jakoś nie bardzo zachwyciło. Z wszystkiego zostały wydłubane nasionka i niektóre już kiełkują

Zielony Chram 06:45, 02 lut 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Ojejej! Daria obudziła się w nowym roku, chyba wiosna niedługo
Hej Bożenko! Witam Cię w nowym roku Na razie to był tylko epizod wiosenny, testuję sprawę jak nasz niedawno wykluty na jesieni kiteł :

Ranczo Edy 23:09, 01 lut 2025

Do góry
Ostróżki w 2024

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:04, 01 lut 2025

Do góry
Na wczorajsze urodziny dostarczyli mi torf... dopiero dziś po południu wziełam się za sadzenie. Do ziemi poszła magnolia i kilka Candlelight, parę traw z własnego namnażąlnika, oczywiście rozdzieliłam jeden krzak na kilka sztuk.
Wsadziłam też derenia cousa controversa oraz 3szt hortensji 'Little Spooky' i znów parę traw z namnażalnika.

szukanie tego optymalnego ustawienia względem pozostałych roślin, tarasu a przedewszystkim mojego widzimisię

i finał o zmroku!
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:59, 01 lut 2025

Do góry
pestka56 napisał(a)

Na ostatniej ZtŻ pokazano 2 nowe derenie.
Ciemnolistny Dereń biały (Cornus alba) 'Nightfall'

i kolumnowy Dereń kousa (Cornus kousa) 'Flower Tower'

Prezentowała go szkółka Zymona i widzę, że właśnie chwalą się nagrodą na targach w Essen przy okazji pokazując go w całej kwietnej okazałości. Naprawdę imponujący

o dzięki!
oba okazy bardzo fajne!
a ten deren w fazie kwitnienia - cudny! no i idealny do małych ogrodów.

Kurczę, może Zymon był mniej aktwyny na forum niż inne dobre dusze co sporo doradzały?!
Ranczo Edy 21:48, 01 lut 2025

Do góry
eda napisał(a)

Hej Jestem to siewki Ostróżki
Pikowałam w sezonie w tej niby donicy i rozsiało się na około i w niej pod Budleją będzie gąszcz

Ostróżka, ale zasiew. Też wysiałam zaraz jak przekwitły, ale jeszcze nie wzeszły bo nasiona potrzebują stratyfikacji. Może wiosna. Dobrze wiedzieć że tak wygladajs młode.
Ptasi gaj 21:20, 01 lut 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Ależ piękne zdjęcia.
U mnie na buku nie ma już ani jednego liścia. I mam wrażenie, że jakoś ich więcej na rabatach niż w ubiegłych latach.

Dziękuję Malgosiu
Byłam dzisiaj na wsi na działce liście z dębów błotnych powoli opadaja. Na bukach się trzymają. Bałagan liściowy nie przeciętny. Będzie dużo sprzątania, ale może za miesiąc będzie cieplej.
Chce za tydzień onilevpogods pozwoli przygotować miejsca na przesadzenia i posadzenia traw i krzaków.
Chodziłam i widzę, że już zaczyna się robić ciasno. Krzaki, drzewa które kiedyś sądziłam mają nie dobre miejsca trzeba to uporządkować.
Wiosny jeszcze nie widać panuje spokój w przyrodzie.
Ciemierniki zaczynają wychodzić z ziemi

Rybki powolnie pływają w zimnej wodzie

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:20, 01 lut 2025

Do góry
kasiek napisał(a)

Kurcze że też nie idą święta - obstawiłabym rynek iglakami

Kasiu, solidne sterty gałęzi, wiem coś o tym, w ubiegłym roku mieliśmy takie większe cięcie z pomocą panów, a co roku podcinamy sami.
Siły dużo życzę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies