Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:00, 01 maj 2012

Do góry
Danusiu i ja GRATULUJĘ 300 strony

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:31, 01 maj 2012

Do góry
Agatko na życzenie:

Rh chyba do kosza Załatwiłam go nawozem, dałam zdecydowanie za dużo Inne nie ucierpiały, ale ten młody, podpędzony... w garażu wszystko było ok, dopiero jak go w ziemię wsadziłam... dzisiaj opadła mu połowa liści

Funkie na tarasie - gdzieś pisałam jaka to odmiana, muszę poszukać. Prince cośtam chyba... dam znać jeszcze. Też mi się podobają

Dzięki za info nt aparatu. Ten jest nowy, więc chwila musi minąć

pozdrawiam!!!

Dziękuję Krysi (Krys) za sadzonkę funkii, już w ziemi! I astry! Popikuję jutro
Zdrowa gleba, jak poprawić, ulepszyć żyzność gleby 20:19, 01 maj 2012

Do góry
Wspaniały smak zawdzięczają kompostowi, który po przesianiu wygląda tak. Ma strukturę gruzełkowatą, ciemny kolor i pachnie ziemią

Jest sypany do cylindrów z pomidorami i ogórkami oraz na glebę.

Zdrowa gleba, jak poprawić, ulepszyć żyzność gleby 20:16, 01 maj 2012

Do góry
Wpływanie dzięki specjalnym zabiegom na tworzenie zdrowej gleby w ogrodzie jest jednym z najważniejszych rzeczy do zrobienia w ogrodzie, który ma być organiczny (ekologiczny).

Po pierwsze zaprawianie dołków kompostem, następnie - ściółkowanie - spowodują, że roślinom nie zabraknie wody i substancji odżywczych, pozwoli im silnie rosnąć.

Zdrowe rośliny będą w stanie łatwiej przetrwać ataki szkodników i choroby.

W moim ogrodzie od jakiegoś czasu rozpoczęłam akcję dodawania dobrze rozłożonym obornika lub w postaci granulowanej i ściółkowania kompostem (próchnicą odkwaszoną) dzięki czemu stan gleby będzie się regularnie poprawiał.

Warzywa w ogrodzie Babci Jasi rosną na własnym kompoście, produkowanym z odpadków ogrodowych

W cieniu - zacieniona 20:16, 01 maj 2012

Do góry
Zaczęłam obsadzać donice,nie widać jeszcze w nich cebulowych,niektóre czekają na dosadzenie kwiatów.
Mój mały raj na ziemi :) 20:08, 01 maj 2012

Do góry
popracowałam w domu (w kuchni) i w ogrodzie - na fotki nie starczyło czasu, bo przyjechali goście z 2-tygodniową dzidzią ! miłe popołudnie nie sprzyjało fotografowaniu ogrodu.... jutro nadrobię , obiecuję !
a tym się zajmowałam , więc jak widzicie nie miałam jak focić jakie to maleństwo!!!

więc jak widzicie leniuchowanie mi się udało!

Haniu, też poodpoczywaj czasem trzeba
Marzenko, też lubię ten komplecik, chociaż pozostałe meble są drewniane....dziękuję za komplementa fotograficzne, w sumie daleko mi do dobrych zdjęć - ale się uczę !
Ana - muffinki jak zwykle mniamuśne ! jakże żałuję, że nie zrobiłam nic popisowego na Twój przyjazd następnym razem się poprawię , obiecuję !

a to mój tarasik - zabrakło mi czasu na posadzenie tych ziół.... ale jutro też jest dzień
Naturalne nawozy do ekologicznego ogrodu 19:50, 01 maj 2012

Do góry
Wczoraj zastosowałam Biohumus. Podlałam wszystkie rośliny w donicach. Głównie cisy i bukszpany.

Naturalne zwalczanie szkodników (bez chemii) 19:47, 01 maj 2012

Do góry
Tu będzie gnojówka z pokrzyw do wzmacniania roślin

a tu oprysk na szkodniki

Naturalne zwalczanie szkodników (bez chemii) 19:47, 01 maj 2012

Do góry
Gnojówka z pokrzyw nastawiona w starej konewce. 1 kg liści zalany zimną wodą (10 l)

Robią się oba preparaty

Naturalne zwalczanie szkodników (bez chemii) 19:45, 01 maj 2012

Do góry
Dzisiaj nastawiłam dwa naturalne preparaty.

Narwałam 2 kg świeżych pokrzyw, jedną część liści zalałam gorącą wodą w 5 l wiadrze. Po 24 godzinach będzie gotowy oprysk na mszyce.

Świeże liście pokrzyw

Tulipan - Tulipa 19:43, 01 maj 2012

Do góry
Dzidzia napisał(a)
\

Ten mnie zauroczył najbardziej, choć wszystkie są przepiękne
Naturalne zwalczanie szkodników (bez chemii) 19:42, 01 maj 2012

Do góry
Uruchomiliśmy dzisiaj dział ekologicznej uprawy ogrodu.

Ponieważ wszyscy wiemy, że chemiczne środki ochrony roślin są szkodliwe dla zdrowia, postanowiliśmy w swoim ogrodzie nie stosować chemii.

Nie wiemy czy to się nam uda, ale będziemy pokazywać nasze doświadczenia, a także zamieszczać wszelki informacje o takich ekologicznych działaniach.

Początkiem naszej drogi było stosowanie próchnicy odkwaszonej, kompostu jako ściółki na bylinowej rabacie a następnie uruchomienie produkcji domków dla pożytecznych owadów.

Zauważyłam wczoraj na różach mszyce. Dowiedziałam się o stosowaniu roztworu ostrej papryki z wodą do opryskiwania. Taki oprysk wykonałam dziś. Zobaczę jakie były efekty.

Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 19:36, 01 maj 2012

Do góry
Marto, dziękuję za odwiedziny na moim wątku. Dzisiaj w całej okazałości rozkwitła rajska jabłonka i tawuła wczesna.

Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 19:02, 01 maj 2012

Do góry
nika napisał(a)
Mnóstwo pracy jeszcze przede mną, a to co już jest wymaga dopracowania, ale fajnie tak sobie popatrzeć, jak było jeszcze niedawno, a jak jest teraz

Sierpień 2011

Kwiecień 2012

Nika, wykonalas ogrom pracy, to koleczko z obwodka z bukszpana - miodzio Co rosnie w srodku kola?

Pozdrawiam
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 18:51, 01 maj 2012

Do góry
Agacia napisał(a)
Piorunem setki Danusia kręci
Gdy za oknem rośnie słupek rtęci
Setki o treści najwyższej próby
Jak rekord Bolta – na setkę – pełen chluby
A z każdą setką setek Czytelników przybywa
I o to chodzi – Ogrodowisko wygrywa!
Więc drodzy Forumaniacy,
polejcie setkę, za efekty Danusi pracy

Początki w Kruklandii 17:22, 01 maj 2012

Do góry
Polecam klona Crimson Sentry..wysokośś jego reguluję cięciem. .jest obłedny.... tak wygląda teraz...a wiesz co bedzie za tydzień..on sie składa z samych liści..czerwone cały sezon. jesienią wpadaja w pomarańcz.. a teraz takie bardzo ciemne..... Fotkę mogę zabrać.... i sorki że bokiem, ale zapomniałam obrócić....
Ogrodnik mimo woli 17:14, 01 maj 2012

Do góry
Agacia napisał(a)
Aniu, ogród Bogdzi znam, forumowy klasyk . Właśnie ostatnio Bogdzia użyła takiego stwierdzenia, że u niej nie ma 'ani grama kory' - co mnie zastanowiło, a dzięki Tobie już wszystko jest jasne. Idę zebrać korę z moich!

Też się zdziwiłam, ale jak u nie jtak rosna, u Zbyszka odżyły.....to ja wezmę z nich przykład.... ksiązki ksiązkami, a ja i tak bardziej wierzę praktykom niż teoretykom Poza zasięg kory ma być goło i wesoło

Żurawka - Heuchera 17:13, 01 maj 2012

Do góry
Kupiłam moje pierwsze żurawki, ale z wrażenia, że się udało nazw nie spisałam! Pewnie są ich setki...

Kolorowe rabaty 17:09, 01 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lepiej bym nie zrobiła

Danusiu bardzo cenię sobie Twoje szlachetne zdanie, cieszę się ,że pozytywnym,łaskawym okiem zlustrowałaś moje dziewicze wyczyny Jednak z tymi ostatnimi wyrazami nie zgodziłabym się, mocno przesadziłaś !!!!!
Dziękuję Ci serdecznie,że znalazłaś dla mnie czas Pozdrawiam majowo
Przedogrodek wzywa pomocy!!!!!! 16:32, 01 maj 2012

Do góry
Oooooooooo Kochani....na poczatku..WSZYSTKIEGO DOBREGO NA 1 maja!!!!!!
a po drugie..: z braku czasu nie mialam kiedy sie pojawic,....WYBACZCIE!!!!

Kobitki!!!Wstawiam co juz mam zrobione....
To troche bedzie sezonowo,ale.......uwielbiam kwitnace kwiaty i nie moglam sie temu oprzec!!!

Trawa nowo posiana juz wyrasta!!!! a cisy niebawem beda posadzone....na koncu calej roboty ...,ale tylko dlatego,ze nie moga mi z Polski dojechac!

czyli mamy tak:..

W prawym rogu mam:
magnolie,za nia 3 azalie a za nimi 3 roze,ktore rosna do 70 cm..
wzdluz pelargonie angielskie przeplatane z kolorowa trawka (zblizenie wstawie potem)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies