U mnie róże późno bedą , ledwie dyszą po zimie
Ale sezon mam otwarty, jest pierwszy kwiat, pieknie pachnie i wygląda ale zaraz go ciachnę na suszone platki do cukru
Zbyszku oglądam wasze ogrody i staram się w każdym obejrzeć jak najwięcej, na tą chwilę zachwycił mnie ten widok maki ,paprocie - to jednak dość rzadki widok w ogrodach (przynajmniej w mojej okolicy) a szkoda bo wygląda uroczo zastanawiam się właśnie jakby posadzić tak paprotki przed ogrodzeniem przeplatane makami.......wyglądałoby bosko.
Paprotki lubią słoneczko?czy raczej w cieniu czują się lepiej?No i jaką glebe preferują...
Witam!
Ostatnimi dniami nie byłam zbyt często na forum,a i brak powiadomień, skutecznie mnie zniechęcał .
Wczoraj byłam w ogrodzie.Oto dowód......
czosnki karatawskie
biały
Niebieskie kwiatki to dzwonki ogrodowe 2- letnie ja je uprawiam z nasion wysianych w maju- czerwcu potem do gruntu i za roczek pięknie kwitną,ale niestety nie za długo
.
Zazdroszczę Basiu nawet małego deszczu... bo u mnie sahara. Parę godzin lania, a wilgoć tylko na kilka centymetrów w gruncie. Duże rośliny mocno ukorzenione jeszcze jakoś się trzymają, ale maluchy aż żal patrzeć.
Popikowałam wczoraj astry, cynie i aksamitki - wieczorem pewnie znów trzeba dostarczyć roślinom wody.
Basiu, piwonie ścinam do wazonu, bo uwielbiam ich zapach, który wypełnia cały dom. Długo stoją w wazonie zerwane w pęknietym paku. Nie jest mi ich żal, bo mam ich 12 dużych krzaków
Też mam takie donice (po bukszpanowych kulkach z Obi) obsadzone białymi petuniami.
Bujne surfinie na kamieniach ślicznie wyglądają, a kwadratowe donice na ligustry - super.
No na takiej powierzchni można szaleć ze wszystkim a ile jeszcze miejsca masz tylko pozazdrościć
A sposób podsadzenia bukszpanów genialny a czy po zimie nie wypada macierzanka?