Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:29, 25 kwi 2012

Do góry
Babcine piwonie coraz większe

Jagoda kamczacka kwitnie w najlepsze:

Śliwa japońska ma pierwsze kwiatki, chociaż drzewkiem jej nazwać nie można.. sadzona rok temu, krzywy mały patyk... zobaczymy czy jakiś owoc będzie

Bergenie kwitną

Kilka niezmrożonych hiacyntów też (ale widać zniekształcenia i odmrożenia...)

Tu jakieś cebulice??

Jedyny ciemiernik o bordowych kwiatkach - nie wiedziałam że taki mam muszę dosadzić do reszty:

I jakieś maleństwo helleborus niger:

Poduszeczki od Babci pięknie kwitną, sporo trzmieli je zapyla - w kilku miejscach przy tarasie:

Rh Cunningham's White z bliska - kwiatek poszarpany od wiatru...

I z większej perspektywy:
Ogródkowe perypetie:) 12:28, 25 kwi 2012

Do góry
donica bratkowa

bratki w skrzyneczce

Ogródkowe perypetie:) 12:25, 25 kwi 2012

Do góry
Tyle zrobiłam, teraz kombinuję, ile tych kulek ma być i gdzie. Za to wiśnia jest ładniejsza od tej pierwszej.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:23, 25 kwi 2012

Do góry
Przegalopowałam się po ogródku żeby zrobić fotki problematycznych bukszpanów...
spytałam w wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1178-bukszpan-buxus-uprawa?page=14#post_4

zobaczymy Dzisiaj psikam Mospilanem te z miodówką...

Wieje strasznie, dzisiaj nic nie robię po południu chyba że przestanie.. kanciki czekają

Tawuły japońskie ładnie rosną:

Takie maleńkie cebulowe też:

Sasanki chyba mają się ok (te kupione w sobotę chyba) - pozamykały kwiatki bo wieje strasznie:

Tulipanki botaniczne pozamykane, za to te białe za nimi (na jesień wsadziłam 400 takich samych) nadgoniły i niedługo zakwitną - pewnie jakiś cieplejszy dizen wystarczy

Zielonych kilka niedługo zakwitnie - obok prawie-stożka bukszpanowego:

I z bliska:

Żonkilki (narcyze??) - tylko kilka powychodziło, nornice chyba nie zaszkodziły - obok rośnie czosnek... na jesień posadzę nowe w koszyczkach obok startują żurawki - w zimie prawie do cna wymrożone, ale łądnie odrastają

Ogródkowe perypetie:) 12:23, 25 kwi 2012

Do góry
Kilka fotek, to kwitło u mnie w sobotę

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:10, 25 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Nienawidzę plewić!!! Nawet bardziej niż prasować
Nie, roślinki czekają na posadzenie w weekend - teraz nie jest najlepszy czas wg kalendarza biodynamicznego Ale robiłam już przymiarki i najważniejsze, że wiem gdzie je posadzić! Oczywiście obfocę wydarzenie .

Ja i plewienia i prasowania, tak samo nienawidzę!! ale już łatwiej idzie plewienie, bo w ogrodzie
to czekam na twoją fotorelację i niech zdrowo rosną ten rh pachnący

przyrosty kosodrzewiny

anemony z lawendą, tam też posiałam orliki, bo będzie fajny kontrast do herbacianych róż i fuksjowych wiciokrzewów z listkmi variegata

lilie i liliowce i irysy idą na maksa, zdjęcie nocne

to też na tej rabacie
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:09, 25 kwi 2012

Do góry
Oczywiście zdaję sopbie sprawę że ta praca pójdzie na marne bo masz "pana od ogrodu" (wrazie czego mogę być "panią od ogrodu' ) ale Twój plan mozna lekko przerobić i dorobić kieszenie na poszczególne elementy oparte na kole (żywopłotowo-ścieżkowym, ścieżka też możę iść wzdłuż żywopłotu.
Przy tarasie na czerwono rabata kolista i rozchodzące się odśrodkowo ścieżki

Dwa światy 12:09, 25 kwi 2012

Do góry
Jeszcze raz dziękuje wszystkim

...u mnie co roku przy oczku wyrasta skrzyp pol....i robi za ozdobę

Bukszpan (Buxus) - uprawa 12:05, 25 kwi 2012

Do góry
Mądrzejsza - dzisiaj przeczytałam wszystkie bukszpanowe wątki na Ogrodowisku -poproszę o diagnozę - z moimi bukszpaniami (na szczęście niewielką częścią ale jednak) coś źle się po zimie dzieje:/
Wszystkie 2gi raz popryskałam florovitem ( w odstępie 4 dni), podsypałam tydzień temu nawozem, zmieszałam go z wierzchnią warstwą gleby, podlałam, a wczoraj podlalam (te większe, nie te w obwódce) rozcieńczoną gnojówką...

Jeden zaatakowały chyba jakieś grzyby - planuję oberwać suche listki i popryskać Mospilanem - czy to wystarczy?

Jest taki suchy, papierowy, część suchych listków ma czarne plamy - na 2gim zdjęciu...

Tego z kolei już 2x przycinałam, a on nadal schnie...

w środku jeszcze nie jest źle, zielony:
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:00, 25 kwi 2012

Do góry
i jeszcze wczorajszy dzień jak was znudzi nie oglądajcie ale to moja dokumentacja
będę porównywać z przyszłą wiosną i przynajmniej będę pamiętać, co i gdzie posadzone

Ogród Leny. 11:57, 25 kwi 2012

Do góry
anula dziękuję
Tulipany cudne są - mam niedosyt białych
Póki co pokazuję czerwone..

A teraz pokazuję częściowo rozpoczętą rabatę przed i po :

Nie wygląda ładnie ale będzie
Wokół studni myślę nad cisami i powolnym ich przycinaniu, żeby częściowo zakryły jej wierzch - a w środek donicę
Poza różami które zamawiałyśmy wraz z Gabrysią(dziękuję) będą oczywiście lawendy .
Poza tą częścią , posadziłam też różę pienną przy "złej sławy" pergoli

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:05, 25 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

częściowo planik wykonany, a ponad plan te rzeczy, które wyskoczyły w trakcie; plewienia rabat długości 100m skończone, wszystkim roślinom dałam nawóz, przycięłam pozostałe róże, wysadziłam rośliny jednoroczne w donicach, posiałam część kwiatów, dzwonek i lobelię i orlik, zakopałam metrową dziurę, którą wywaliły psy w pogoni za kretem, nawoziłam się gruzu, że hej; wymieniłam ziemię w skrzynkach, dałam nawóz i dziś posieję aksamitkę; przesadziłam hortensje, te co mi podmarzły, al są nowe pąki i dałam je do gruntu; wysadziłam wszystkie trawy, a czego nie zrobiłam, nie dałam do gruntu kanny i dalii i bukszpany nie cięłam; ale ponudziłam

ŁAŁ!!! Nic dziwnego, że do tej pory wszystko Cię boli - naprawdę się napracowałaś! Największe wrażenie zrobiło na mnie "plewienie rabat długości 100m" - masakra jakaś!!! No ale jak już nabrałaś takiego rozpędu, to może przyjedziesz do mnie popracować ?
Mahonia rzeczywiście piękna, a magnolia !!! No i te rozpoczynające kwitnienie rh...

masakra z tym plewieniem, ale dążę do idealnego kantu i tam nasadzam kolejne trawy, które przyjdą, więc potem chwasty będę malować pędzelkiem maczanym w randapie ale w dżinsy wlazłam, po tej pracy a rh chyba u mnie się spodobało posadziłaś roślinki?

Agnieszka, kupuj mahonię!!!
i jeszcze mahonia z perspektywy

mahonia, bukszpan i trzmielina gold
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:00, 25 kwi 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Irenko i jak wypadł plan? Co zrobiłaś? Footki!!
Małgosiu ja też mam duże już dalie w domu i boję się ich na razie wystawić... chyba na taras po parę godzin dziennie, a na stałe w połowie maja... bo wiatr też im nie pomoże niestety, a u nas mocno ostatnio wieje..

Plan Karolciu, poszedł nie w zgodzie z planem, ale dużo zrobiłam i jestem z siebie zadowolona
moje pewnie posadzę 1 maja, bo nie zdążyłam
pigwowiec, lada dzień zapłonie

a tu roślinka z skalniaka, jak pisała Bożenka chyba nie pomyliłam floks skrzydłowaty

i kolejna magnolia rusza, wczoraj utrąciłam niechcący ten piękny pąk

i mlecze z tulipanami, cudny widok
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:50, 25 kwi 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
U mnie one na tarasie stały w mini szklarence,ale od 2 dni stoją w rogu w zacisznym miejscu tarasu.W razie jak będą zapowiadac przymrozki to schowam.

A ja Małgosiu nie wyrobiłam planiku, jak w PRL-u i nie posadziłam w grunt, kto wie, może los czuwa

i moja wielka radość, moje nowe nabytki, rh - zaczynają kwitnąć

i jak pięknie wyglądają wzejścia paproci
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:41, 25 kwi 2012

Do góry
Eve napisał(a)
Pięknie kwitnie mahonia, nie wiedziałam, że pachnie, uwielbiam pachnące rośliny Mahonii nie mam w ogrodzie ale jest na liście "must have"

Ewa, że też ja nie pomyślałam, aby ci doradzić mahonię, musisz też ją mieć, bo kwitnie bardzo długo, jest zimozielona, ale na jesień liście są purpurowe, bo tak ciemnozielone błyszczące; a zapach jest boski, w promieniu 10 m nie przejdziesz obojętnie, aż odurzony człowiek

i dalsze pismo obrazkowe, magnoliowo -susanowe

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:33, 25 kwi 2012

Do góry
Eve napisał(a)
Irenko, wdzę, że tak się zmachałaś, że ręka drżała przy robieniu zdjęcia
Czekam na dalsze fotki, bo przecież po tej orce to na pewno masz się czym pochwalić

Trawniki łąkowe też są super! Pachną i są kolorowe

Cześ Ewuś, ha, ha masz rację, ręce się trzęsły, jak u pijaka, ale od pracy

tylipanowo kurcze, mam ich sporo, dopiero teraz jak są widoczne, to wiem

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:28, 25 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
No i gdzie ta Irenka przepadła? Kuruje jeszcze kregosłup po wczorajszej harówce ?

I Aguś się stęskniła i do tego martwi się o babciny kręgosłup akurat on nie dokucza, tylko kości w biodrach, dziwne, chyba mega wygibasy przy plewieniu były

częściowo planik wykonany, a ponad plan te rzeczy, które wyskoczyły w trakcie; plewienia rabat długości 100m skończone, wszystkim roślinom dałam nawóz, przycięłam pozostałe róże, wysadziłam rośliny jednoroczne w donicach, posiałam część kwiatów, dzwonek i lobelię i orlik, zakopałam metrową dziurę, którą wywaliły psy w pogoni za kretem, nawoziłam się gruzu, że hej; wymieniłam ziemię w skrzynkach, dałam nawóz i dziś posieję aksamitkę; przesadziłam hortensje, te co mi podmarzły, al są nowe pąki i dałam je do gruntu; wysadziłam wszystkie trawy, a czego nie zrobiłam, nie dałam do gruntu kanny i dalii i bukszpany nie cięłam; ale ponudziłam

a podczas prac towarzyszył mi odurzający, piękny zapach mahoni, myślę Agnieszko, że tę zimozieloną roślinę powinnaś posadzić koło swojego tarasu, jest piękna cały rok i nie przycinać, to go trochę osłoni

wariacje mahoniowe

Przedogródek Agniechy973 10:22, 25 kwi 2012

Do góry
Magnolio, czy te rabaty mają mieć zaokrąglone same rogi na końcach czy takie półkole jak na zdj. 2?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:15, 25 kwi 2012

Do góry
Meble - pozują do zdjęć projektowych

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:11, 25 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)
Moja lista dłuższa... Stęskniłam się

Przede wszystkim cieszę się, że za mną tęskniłaś

moja lista, jak wiesz z naszych pogaduszek, jest mega długa, a to były zadania na jeden dzień i lipa plan nie wykonany, a non-stop, z jedną przerwą pracowałam do 21; mąż się śmiał, że mój powrót po tej orce, to jak powrót stulatki, tylko laskę dać boli mnie wszystko, nawet masaż nie pomógł; ale jak tak ostro pracowałam, to i 10 lat temu wszystko bolało jeden plus, wlazłam w ulubione dżinsy

a tu foto mojego trawnika, wasze są idealne, a mój taki jak M. lubi, czyli dzikiej łąki, foto niewyraźne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies