Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 11:38, 06 maj 2015

Do góry
Moja stipa siedzi pod folią ,po zimnej Zośce ja wyciągnę .
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:06, 05 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ewo, Joasiu, Tosiu, Ciociu Gosiu, Zeta, Zielona Ania, Makkasia macham w ten gorący dzień. Specalnie dla Was osttani dni tulipanów. Dzisiaj w nocy ma lać pewnie będzie po tulipanach

Prawdziwe Angelique - apropos dyskusji o podróbkach Uwielbiam je

Cudne są te Twoje kompozycje.
Ciągle zastanawiam się czego brakuje w moim ogrodzie? I dochodzę do wniosku, że mam za mało traw!
Musss to zmienić
Moja Stipa 3 lato będzie miała ja tnę wszystkie trawy. Carexa buchani chyba niepotrzebnie co?
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:49, 05 maj 2015

Do góry
Bogusiu jak zawsze, ale potem my patrzymy na twoje kwiatuchy a u nas ich już nie mawszystkiego sporo w ogrodzie ale nie fociłam już bo byłam zajęta werbeny poszły do gruntu a stipa jeszcze czeka muszę jej fajne miejsce znaleźć
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:57, 05 maj 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Być może , ale ręki uciąć za moją wiedzę bym nie dała
edit. widziała stipa słońce na żywo?

dziś zobaczy jak nie zapomnę zimno było
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:53, 05 maj 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
http://www.zahradymatty.cz/userfiles/image/6_8_2010%20v%C5%99esy%20a%20tr%C3%A1vy/traviny%203.JPG
czy to zielone może byc amazon mist?

Być może , ale ręki uciąć za moją wiedzę bym nie dała
edit. widziała stipa słońce na żywo?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:40, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Uff, nadrobiłam. 3 dni, a tyle czytania. Myślałam, ze nie zdążę.
A przecież miałaś przerwy, bo jeszcze w ogrodzie tyle zdziałałaś. Pięknie bez tej trawy w narożniku z nowymi trawami
Rabatki poczyszczone. Ewa, czy ty w minimalizm z kolorami poszłaś? Znalazłam u ciebie tylko niebieskie szafirki, białą magnolię i białe tulipany.
Kilka flanców stipy posadziłam dwa tygodnie temu na rabacie, bo nie wytrzymałam i muszę powiedzieć, że dobrze sobie tam radzi.
Na resztę jednak dalej chucham, bo ta posadzona to eksperyment. gdyby jednak padła, muszę mieć zapas

Na co Iwonka chciałaś zdążyć? Narożnik mnie drażnił jak mało co, ale mam go z głowy na szczęście Ciągle mnie to cieszy.
Iwonka trochę te kolory usiłuję ograniczyć, ale.... za chwilę zakwitną żółte i niebieskie irysy, obok nich biała, różowa i bordowa piwonia, lawenda za chwilę też, dalej pomarańczowa azalia i różowy i chyba biały Rh, dalej róże różowe i czerwone, a za nimi ostróżki niebieskie, a i jeszcze liliowce pomarańczowe i żółte trytomy, hortensje, kosmosy, zawilce białe i różowe, szałwia niebieska, floksy biały, różowy i fioletowy, sama nie wiem co mam jeszcze. Także kolory to dopiero będą, ale ostatnio faktycznie biało-niebieskie zakupy były i będą.
Stipa Twoja się obroniła mimo wiatrów to dobra wiadomość. Ja swoją jeszcze pieszczę w domu, ale jeszcze z tydzień i dostanie eksmisję. Pomysł z zapasem w razie porażki dobry, bardzo dobry Zrobiłam tak samo z pomidorami. Część rośnie w tunelu, część została w domu, ale różnicy puki co między nimi nie widzę, mimo, że w tunelu siedzą już dwa tygodnie.
Macham już, bo mnie dziecko zapytało co to za wypracowanie piszę
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:17, 04 maj 2015

Do góry
Co wiecej moge pokazac w poniedzialkowy wieczor?
Stipa ubiegloroczna niezle poszla w gore:

a i z wlasnego siewu tez sie pnie w gore. Juz z 2tyg bedzie na zewnatrz i chyba dobrze jej tam

czy moje angelique to prawdziwe czy nie? po raz pierwszy kupowalam. W jednym miejscu albo nie wyszly wcale, albo to nie byly angelique. Tylko biale kwitna...

trawa smiesmie mi zakwitla takie dzyndzelki wisza sobie na niej...

i na zakonczenie jeszcze pokaze takie zoltki

Ogródek w którym klon osłupiał:) 19:05, 04 maj 2015

Do góry
ela_z napisał(a)

Niezmiennie podoba mi sie lustro z klonem. Szkoda ze moj eM kategorycznie jest na NIE
Opcja z bluszczem bedzie dobra
Co to za trawka? Stipa czy Frosted Curls?
Pozdrawiam

Mój M. był kategorycznie na "nie" w sprawie "rynienki", którą woda będzie spływać do oczka, a teraz je buduje być może Twój też da się przekonać. Na mnie też ludzie patrzą z politowaniem jak mówię, że zrobiłam sobie lustra w ogrodzie ale jestem z nich naprawdę zadowolona, bo bardzo powiększają moją malutką przestrzeń, a do tego zasłaniają nas od sąsiadów.

Trawka to zeszłoroczna stipa, która na szczęście przezimowała.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 16:49, 04 maj 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)

Niezmiennie podoba mi sie lustro z klonem. Szkoda ze moj eM kategorycznie jest na NIE
Opcja z bluszczem bedzie dobra
Co to za trawka? Stipa czy Frosted Curls?
Pozdrawiam
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 15:01, 04 maj 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)

Stipa kupiona. Hmmm... nie wiedziałam, że nie lubi dzielenia... Może jakoś się uda, tylko na 2 ją podzieliłam Evergoldy napewno będą ładnie przyrastały.

A gdzie stipę kupiłaś, można wiedzieć i za ile, jeśli łaska
Ogród Tosi 12:41, 04 maj 2015

Do góry
Trochę nowego żwirku już rozsypane:

nowe lawendy Hidicote, mam nadzieję, że spełnią moje oczekiwanie, stipa przetrwała kolejną zimę

ulubione krzywajdy

Mały ogród Kasi 10:36, 04 maj 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)

Trawki-tu jest dość ciemno, mam te małe żółte to prosownica rozpierzchła, Może więcej tego ( ale nie wiem jak sie zachowa bo to nowośc u mnie) no i stipa, którą muszę dokupić, bo nie zasiałam

Kurcze, to jest myśl . Że ja o niej nie pomyślałam. Rozważałam hakone, ale zastanawiam się czy małych kulek mi nie przykryje. Chociaż czytam, że prosownica z kwiatostanami też osiąga do 60 cm. hmmm....
Mały ogród Kasi 10:26, 04 maj 2015

Do góry
aga_pe napisał(a)

Kasia, jakie planujesz trawki między kulki? Też coś muszę dosadzić i biję się z myślami

Szkicujesz świetnie

Trawki-tu jest dość ciemno, mam te małe żółte to prosownica rozpierzchła, Może więcej tego ( ale nie wiem jak sie zachowa bo to nowośc u mnie) no i stipa, którą muszę dokupić, bo nie zasiałam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:02, 03 maj 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)
Hej Asiu, świetnie wygląda Twoja obwódka z trawek...tym bardziej, że z własnej uprawy A przedszkole jak zwykle wspaniałe, naprawdę masz rękę to tych maluchów- stipa jak malowana

Mam pytanie jeszcze, bo Z Ciebie fachowiec od sadzonek Pocięłam drastycznie trzmielinę. Masę końcówek po 15- 20 cm mam. Część ma zdrewniałe, a część miękkie łodyżki. Można je sadzonkować? ....i jak to zrobić?

Możesz spróbować je ukorzenić ale nie wiem czy z tych miękkich coś wyjdzie.
Potnij sadzonki około 10 cm, oberwij listki do 1/3 wysokości sadzonek, ukorzeniacz i do doniczki lub innych pojemników. Możesz wsadzić po kilka sztuk w jedną doniczkę. Ustaw gdzieś w cieniu i nie zapomnij o podlewaniu
Najlepiej byłoby posadzić w mieszaninie torfu z piaskiem (1:1 lub 1:2) na głębokość 3-4 cm.
Trzymam kciuki za Twoje trzmielinki.
Tu sadzonki z produkcji własnej, sadzonki robiłam w lipcu z półzdrewniałych.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:38, 03 maj 2015

Do góry
Hej Asiu, świetnie wygląda Twoja obwódka z trawek...tym bardziej, że z własnej uprawy A przedszkole jak zwykle wspaniałe, naprawdę masz rękę to tych maluchów- stipa jak malowana

Mam pytanie jeszcze, bo Z Ciebie fachowiec od sadzonek Pocięłam drastycznie trzmielinę. Masę końcówek po 15- 20 cm mam. Część ma zdrewniałe, a część miękkie łodyżki. Można je sadzonkować? ....i jak to zrobić?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 13:38, 03 maj 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Z planu jestem mega zadowolona Stipa może ma za mało słońca?
Ewcia czytałam gdzieś na forum wczoraj chyba, jak Madżenka mówiła, że Queen of Night to są najpóźniejsze tulipany, także trzeba się w cierpliwość uzbroić do nich

U mnie jest trochę queenów i zakwitają bardzo różnie...część- na mocno słonecznej rabacie - już kwitnie, a inne w ścisłych pąkach jeszcze....
Mam je też w zestawieniu z queen of marwel- te już są całe rozkwitnięte, a queen of night w pąkach

Twoje białe to exotic emperor? wyglądają pięknie i świeżo......widzę białe w różnych ogrodach i już planuję jesienne zakupy
Działka wkoło Lubczyka :) 19:12, 02 maj 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Kasiu to zależy jakie duże berberysy kupisz. Może być stipa, może być rozplenica.
Zebrinus za wysoki. Jasna narysowana aby się odznaczała.
Turzycę czy ice dance możesz posadzić między begonie

Ok, dzięki coś pokombinujemy em nawet gotów był już jechać po berberysy, ale szkółka dziś do 16, a jutro mają wolne!
Wersja mini mini 18:36, 02 maj 2015

Do góry
Barwinek

i z drugiej strony... (nie patrzymy na brak kancików - tutaj będzie rewolucja )

Geranium dają czadu, stipa rośnie

Dzisiaj zrobiłam też małą rewolucję na różance: posadziłam 2 Falstaffy (Marzenko - DZIĘKI), przesadziłam Aspirynki i Princess Anne.

Zostało mi:
- znaleźć ładną wisienkę
- posadzić zadołowane róże (wiem, wiem, że późno)
- zrobić obwódki z profili
- wyżwirować miejsce pod fotele
- podzielić seslerie
- i pewnie jeszcze kilka rzeczy, które mi teraz wypadły z głowy .
Działka wkoło Lubczyka :) 16:00, 02 maj 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
napisz co tam proponujesz, to najwyżej będę szukać
stipa jeszcze mi rośnie w doniczulkach

Kasiu to zależy jakie duże berberysy kupisz. Może być stipa, może być rozplenica.
Zebrinus za wysoki. Jasna narysowana aby się odznaczała.
Turzycę czy ice dance możesz posadzić między begonie
Działka wkoło Lubczyka :) 15:47, 02 maj 2015

Do góry
napisz co tam proponujesz, to najwyżej będę szukać
stipa jeszcze mi rośnie w doniczulkach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies