Cudne są te Twoje kompozycje.
Ciągle zastanawiam się czego brakuje w moim ogrodzie? I dochodzę do wniosku, że mam za mało traw!
Musss to zmienić
Moja Stipa 3 lato będzie miała ja tnę wszystkie trawy. Carexa buchani chyba niepotrzebnie co?
Bogusiu jak zawsze, ale potem my patrzymy na twoje kwiatuchy a u nas ich już nie mawszystkiego sporo w ogrodzie ale nie fociłam już bo byłam zajęta werbeny poszły do gruntu a stipa jeszcze czeka muszę jej fajne miejsce znaleźć
Na co Iwonka chciałaś zdążyć? Narożnik mnie drażnił jak mało co, ale mam go z głowy na szczęście Ciągle mnie to cieszy.
Iwonka trochę te kolory usiłuję ograniczyć, ale.... za chwilę zakwitną żółte i niebieskie irysy, obok nich biała, różowa i bordowa piwonia, lawenda za chwilę też, dalej pomarańczowa azalia i różowy i chyba biały Rh, dalej róże różowe i czerwone, a za nimi ostróżki niebieskie, a i jeszcze liliowce pomarańczowe i żółte trytomy, hortensje, kosmosy, zawilce białe i różowe, szałwia niebieska, floksy biały, różowy i fioletowy, sama nie wiem co mam jeszcze. Także kolory to dopiero będą, ale ostatnio faktycznie biało-niebieskie zakupy były i będą.
Stipa Twoja się obroniła mimo wiatrów to dobra wiadomość. Ja swoją jeszcze pieszczę w domu, ale jeszcze z tydzień i dostanie eksmisję. Pomysł z zapasem w razie porażki dobry, bardzo dobry Zrobiłam tak samo z pomidorami. Część rośnie w tunelu, część została w domu, ale różnicy puki co między nimi nie widzę, mimo, że w tunelu siedzą już dwa tygodnie.
Macham już, bo mnie dziecko zapytało co to za wypracowanie piszę
Co wiecej moge pokazac w poniedzialkowy wieczor?
Stipa ubiegloroczna niezle poszla w gore:
a i z wlasnego siewu tez sie pnie w gore. Juz z 2tyg bedzie na zewnatrz i chyba dobrze jej tam
czy moje angelique to prawdziwe czy nie? po raz pierwszy kupowalam. W jednym miejscu albo nie wyszly wcale, albo to nie byly angelique. Tylko biale kwitna...
trawa smiesmie mi zakwitla takie dzyndzelki wisza sobie na niej...
Mój M. był kategorycznie na "nie" w sprawie "rynienki", którą woda będzie spływać do oczka, a teraz je buduje być może Twój też da się przekonać. Na mnie też ludzie patrzą z politowaniem jak mówię, że zrobiłam sobie lustra w ogrodzie ale jestem z nich naprawdę zadowolona, bo bardzo powiększają moją malutką przestrzeń, a do tego zasłaniają nas od sąsiadów.
Trawka to zeszłoroczna stipa, która na szczęście przezimowała.
Niezmiennie podoba mi sie lustro z klonem. Szkoda ze moj eM kategorycznie jest na NIE
Opcja z bluszczem bedzie dobra
Co to za trawka? Stipa czy Frosted Curls?
Pozdrawiam
Kurcze, to jest myśl . Że ja o niej nie pomyślałam. Rozważałam hakone, ale zastanawiam się czy małych kulek mi nie przykryje. Chociaż czytam, że prosownica z kwiatostanami też osiąga do 60 cm. hmmm....
Trawki-tu jest dość ciemno, mam te małe żółte to prosownica rozpierzchła, Może więcej tego ( ale nie wiem jak sie zachowa bo to nowośc u mnie) no i stipa, którą muszę dokupić, bo nie zasiałam
Możesz spróbować je ukorzenić ale nie wiem czy z tych miękkich coś wyjdzie.
Potnij sadzonki około 10 cm, oberwij listki do 1/3 wysokości sadzonek, ukorzeniacz i do doniczki lub innych pojemników. Możesz wsadzić po kilka sztuk w jedną doniczkę. Ustaw gdzieś w cieniu i nie zapomnij o podlewaniu
Najlepiej byłoby posadzić w mieszaninie torfu z piaskiem (1:1 lub 1:2) na głębokość 3-4 cm.
Trzymam kciuki za Twoje trzmielinki.
Tu sadzonki z produkcji własnej, sadzonki robiłam w lipcu z półzdrewniałych.
Hej Asiu, świetnie wygląda Twoja obwódka z trawek...tym bardziej, że z własnej uprawy A przedszkole jak zwykle wspaniałe, naprawdę masz rękę to tych maluchów- stipa jak malowana
Mam pytanie jeszcze, bo Z Ciebie fachowiec od sadzonek Pocięłam drastycznie trzmielinę. Masę końcówek po 15- 20 cm mam. Część ma zdrewniałe, a część miękkie łodyżki. Można je sadzonkować? ....i jak to zrobić?
U mnie jest trochę queenów i zakwitają bardzo różnie...część- na mocno słonecznej rabacie - już kwitnie, a inne w ścisłych pąkach jeszcze....
Mam je też w zestawieniu z queen of marwel- te już są całe rozkwitnięte, a queen of night w pąkach
Twoje białe to exotic emperor? wyglądają pięknie i świeżo......widzę białe w różnych ogrodach i już planuję jesienne zakupy
i z drugiej strony... (nie patrzymy na brak kancików - tutaj będzie rewolucja )
Geranium dają czadu, stipa rośnie
Dzisiaj zrobiłam też małą rewolucję na różance: posadziłam 2 Falstaffy (Marzenko - DZIĘKI), przesadziłam Aspirynki i Princess Anne.
Zostało mi:
- znaleźć ładną wisienkę
- posadzić zadołowane róże (wiem, wiem, że późno)
- zrobić obwódki z profili
- wyżwirować miejsce pod fotele
- podzielić seslerie
- i pewnie jeszcze kilka rzeczy, które mi teraz wypadły z głowy .
Kasiu to zależy jakie duże berberysy kupisz. Może być stipa, może być rozplenica.
Zebrinus za wysoki. Jasna narysowana aby się odznaczała.
Turzycę czy ice dance możesz posadzić między begonie