Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:47, 22 kwi 2012

Do góry
Witaj Jolu - w moich włościach !

napisałaś
"Widziałam u Ciebie tawlinę jarzębnolistną, zachorowałam na ten krzaczek. Czy to szybko rośnie ? i Jakie duże docelowo. Bardzo mi się spodobały tekolorowe listki."

tawlinę mam od ub. roku i ją obserwuję - podobno niski krzew do 1.50 , kwitnie wiechami na biało i jest po prostu uroczy - ma wadę - czyli rozłogi i pląta się do innych miejsc - ale ja jeszcze tego nie zaznałam
bardzo go lubie za listki maleńki kiedy nic jeszcze nie ma - wtedy cieszą czerwonawe wypustki

będę go tu zamieszczać

a wracając do prezentów - kompostnik - normalka
ja na urodziny kupiłam mojemu M takie wiertełko do kompostnika

a ławeczkę inną kupiliśmy sobie kiedyś na rocznicę ślubu

a w pracy na Dzień Kobiet prosiłam kolegę - wędkarza aby nie przynosił kwiatka tylko pudełko dżownic - właśnie do kompostnika - dostałam kwiatka ale dżownice mam obiecane - są w sklepach wędkarskich

pozdrawiam

Mój jesienny ogród 22:47, 22 kwi 2012

Do góry
Aniu, jutro zrobię zdjęcie to wieczorkiem puszczę. Funkie te w ziemi i w doniczkach naszykowałem do wymiany. Znalazłem jeszcze kilka fotek z funkiami.
Majka, właśnie dla tego kocham jesień, chociaż to niby smutna pora roku i kończy się ciepełko ale ta magia barw długo zostaje w pamięci.
Rododendronowy ogród. 22:47, 22 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

I na żółto- żonkile

Witam wieczorkiem, cudny łam żonkili a może i więcej jak łan!

Irenko troszkę ich jest. Było wiecej ale też wymarzły, dobrze że nie wszystkie bo u mojej siostry wszystkie niestety.
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 22:46, 22 kwi 2012

Do góry
rozchodniki
runianka rosnąca w ekstremalnych warunkach

cis "wojtek"

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:45, 22 kwi 2012

Do góry
Odwiedzasz mnie Bogdziu pomimo mojej nieobecności .Bardzo mnie cieszy twoja wizyta.To prawda,kiedy w nim zamieszkam zmieni się wiele na korzyść Nie będę musiała dojeżdzać i wracać z działki Więcej czasu na działania i obserwacje tego co mnie otacza.Ach doczekać się nie mogę.Może nie mam co jeszcze pokazać ale co mi tam ,pochwalę się moim warzywnym ogródkiem Napracowałam się nad nim troszkę Dziękuję Bogdziu za wizytę i pamięć o mnie
Rajski ogród Ani 22:45, 22 kwi 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Pod błękitnym niebem

Miodzio
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:45, 22 kwi 2012

Do góry
Wstawiam zdj. bociana czarnego,który krążył dziś po naszym niebie. Tym razem nie mam wątpliwości co do ptaka, bo dał się poobserwować chwilę dłużej. Był cały czarny za wyjątkiem brzucha. Nogi podczas lotu wystawały mu za ogon, śmiesznie to wyglądało. Obserwacje przez lornetkę pozwalają na obejrzenie wielu szczegółów. Fajnie szybował.
Mam nadzieję, że te czarne boćki dziecioków nie podrzucają

Ogródkowy chaos u monitki 22:44, 22 kwi 2012

Do góry
Weekend się kończy a szkoda. Tak mi się nie chce iść do pracy...
W domku było tak fajnie i intensywnie bez czasu na nudę. W sobotę rodzinne szaleństwo basenowe i imieniny Taty a dzisiaj koniki ze starszą córą, plac zabaw z młodszą i wypad nad staw.
Do ogródka też zajrzałam

mój "łan" tulipanów

pędzelki na modrzewiu

przywrotnik i krople deszczu

moja śliwa wiśniowa Pissardi i jej prawie wszystkie kwiatki

miodunka

mama czosnek i dziecko czosnek

Mój ogród w cieniu drzew 22:43, 22 kwi 2012

Do góry
Marta, Kasiu cieszę się, że do mnie zaglądnęłyście Z tym naszym "laskiem" to jest taki trochę paradoks, bo faktycznie drzewka tworzą fajny klimat i w upalne lato nie musimy chować się pod parasolami, ale niestety za ogrodzeniem mamy dość ruchliwą drogę i nie ma niestety ciszy i takiego spokoju o jakim bym marzyła No ale cóż, działki nie kupowaliśmy, a dostaliśmy, więc... same rozumiecie ... Mimo tej drogi ptaszki nam śpiewają i wiewiórki skaczą po drzewach, więc nie jest aż tak źle Zamierzam podosadzać tu i ówdzie świerki serbskie, żeby dodatkowo osłonić się od tych aut.

Póki co, pokażę efekty prac nad równaniem skarpy znajdującej się z boku i z tyłu domu.

Skarpa przed i po :

no i teraz pytanie numer 1 : Czym tą skarpę obsadzić ?

ta część przy tarasie będzie ze schodkami :

Nie mogę się zdecydować, czy posadzić 1 gatunek czy coś wymieszać. Jeśli jeden, to stawiam na cis repandens lub repandens aurea ( niski, horyzontalnie rosnący i nadaje się do cienia ). Może macie inne pomysły ?

No i mam też myślenice, czy tą część skarpy za domem ( widoczną na przedostatnim zdjęciu ) też czymś obsadzić czy tylko posiać tam trawę, bo "na górze" będzie kiedyś rabata, więc aż tak bardzo często tego zbocza oglądać nie będziemy ... myślałam o barwinku lub runiance, bo tam całkowity cień będzie, ale chyba bym musiała masę tego tam posadzić

poradźcie coś proooooszę

Rododendronowy ogród. 22:43, 22 kwi 2012

Do góry
No i mamy 700 - przegonisz mnie za chwilę

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 22:41, 22 kwi 2012

Do góry
Dzisiejsze popołudnie nad jeziorkiem

Ogród w Tarnowie 22:40, 22 kwi 2012

Do góry
Richie napisał(a)
Szampan będzie dostarczony do Danusi na Święto Róż.

Szampańsko - jak dobrze, że jeszcze wtedy prawa jazdy mieć nie będę
Rododendronowy ogród. 22:38, 22 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, u mnie popadało w czwartek, prawie pół dnia delikatnego deszczu. W piątek była pierwsza burza i lunął rzęsisty deszcz, taki fajny wiosenny z grubymi kroplami. Poczułam wiosnę. Dziś i wczoraj w nocy co nieco popadało. Także u mnie dobrze, jak na wiosnę przystało.

Dziś obserwowaliśmy szybowanie bociana czarnego na naszym niebie. Tym razem udało się rozpoznać ptaka, bo oprócz aparatu chwyciliśmy za lornetkę i nie ma wątpliwości. Przy tych "moich" drapieżnikach też tak muszę zrobić to będzie chociaż wiadomo co to lata.

Piękne łany żonkili u Ciebie.

Fajnie że miałaś deszcz bo to na wiosnę podstawa dobrego rozwoju roslin. Obserwuj te ptaki i zdjecia rób Agnieszko bo bardzo tam u Ciebie ciekawie pod tym względem.Pamietam ze mam wstawic obiecane zdjęcie ale nie mogę sie z czasem wyrobic. Może jutro się uda.

Czytałam wczoraj, że biegłaś dla mnie do lasu Dobrze, że wycieczka przyjemna, to wyrzutów sumienia nie mam, że na moje życzenie po lesie musisz błądzić. Spokojnie z tym zdj. nie pali się. Zaraz wrzucę zdj. tego boćka w locie, ale niestety oprócz sylwetki niewiele widać. Ciężko te zdj. na niebie wychodzą. Nie ma na czym ustawić ostrości zawczasu. Takie polowanie po omacku.
Bogdziu, u mnie pewnie tak ciekawie było od zawsze, ale nikt tego nie dostrzegał. Tu Twoja wielka zasługa, że mnie wyczuliłaś na te ptaszki. A niby tyle o przyrodzie wiem...

Udało mi się pierwszej na 700 wejść, więc dołączam życzenia, bo jakże to bez życzeń w takiej sytuacji. A zamiast kwiatka niech będzie dzisiejszy bociek czarny, niech dużo zdrówka i mało zmartwień ogrodowych przyniesie na skrzydłach.

Rododendronowy ogród. 22:37, 22 kwi 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Bogdziu, Twoje zdjęcia są piękne. Natura też zachwycająca, ale trzeba mieć oczy, które to zauważą, i dar pokazania tego innym.

Weroniko my tu wszyscy na takie widoki wrażliwi jesteśmy a ja się cieszę że mam z kim o tym pogadac i komu pokazac bo nie miałam dotad z kim.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:36, 22 kwi 2012

Do góry
Witajcie w mojej wiośnie !!

po wczorajszym deszczyku i tym ciepełku widziałam jak zmieniały sie tulipany w oczach
niestety pogłowie mi spadło bo w tamtym roku nie sadziłam - miałam stare i się wyrodziły więc
czynie plany na jesień
a na razie wiosna

moje tulipany - z zamówienia z Keukenhof

hosta w słońcu jest już taka a w ceiniu ta sama ledwo wystaje

moja pracownia w wielkim bajzlu - planuję w week majowy dojśc do tej części aby przygotować front do sadzenia roślin letnich doniczkowych
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 22:36, 22 kwi 2012

Do góry
Śledzę inne wątki a swój zaniedbałam...

irena_milek napisał(a)
To tak jak u mnie, są dwie suczki młody ale uroczy twój ogród i też masz talent do dekoracji, jak Justi

Marzy mi się berneńskie stadko, zawsze marzyłam o tym żeby mieć kilka psów. Niestety rozsądek nakazuje, że musi to zostać nadal w sferze marzeń. Finanse, czas - tego ciągle mam za mało .

Maju wczoraj i dzisiaj do południa była śliczna pogoda. Popołudniami były burze. Miałam wczoraj bardzo ambitne plany do ogrodowych realizacji, ale moje dziecię nie dało mi ich wszystkich zrealizować .
Najważniejsze, że Małż skosił trawę a mnie się udało przed samą burzą jeszcze rozsypać nawóz.
Chciałam zrobić parę zdjęći wyszły mi strasznie kiepskie . Muszę się zapisać na jakiś kurs fotografii...
Zakwitły pierwsze trawy:
sesleria nitida

a to Sesleria caurela

kwitną pierisy

Mój jesienny ogród 22:36, 22 kwi 2012

Do góry
Majka, cieszę się że moje kwiatuchy Ci się podobały, ale moją mocną stroną jest jesień imoje drzewa i krzewy. To jest przedsmak tego co będzie Was czekało za pół roku. Jak się na patrzę na takie widoki. to zimę jakoś udaje mi się przetrzymać.
Rododendronowy ogród. 22:35, 22 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
I na żółto- żonkile

Witam wieczorkiem, cudny łam żonkili a może i więcej jak łan!
Rajski ogród Ani 22:35, 22 kwi 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Pod błękitnym niebem

Ależ mi się podobają takie błękitne zdjęcia. Mnie samej przez przypadek dzisiaj też wyszło podobne.
Mój 4 arowy azyl... 22:27, 22 kwi 2012

Do góry
Gabrysiu proszę bardzo, zdjęcie dzisiejsze

A to zdjęcie stare

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies