Na co Iwonka chciałaś zdążyć? Narożnik mnie drażnił jak mało co, ale mam go z głowy na szczęście Ciągle mnie to cieszy.
Iwonka trochę te kolory usiłuję ograniczyć, ale.... za chwilę zakwitną żółte i niebieskie irysy, obok nich biała, różowa i bordowa piwonia, lawenda za chwilę też, dalej pomarańczowa azalia i różowy i chyba biały Rh, dalej róże różowe i czerwone, a za nimi ostróżki niebieskie, a i jeszcze liliowce pomarańczowe i żółte trytomy, hortensje, kosmosy, zawilce białe i różowe, szałwia niebieska, floksy biały, różowy i fioletowy, sama nie wiem co mam jeszcze. Także kolory to dopiero będą, ale ostatnio faktycznie biało-niebieskie zakupy były i będą.
Stipa Twoja się obroniła mimo wiatrów to dobra wiadomość. Ja swoją jeszcze pieszczę w domu, ale jeszcze z tydzień i dostanie eksmisję. Pomysł z zapasem w razie porażki dobry, bardzo dobry Zrobiłam tak samo z pomidorami. Część rośnie w tunelu, część została w domu, ale różnicy puki co między nimi nie widzę, mimo, że w tunelu siedzą już dwa tygodnie.
Macham już, bo mnie dziecko zapytało co to za wypracowanie piszę
Co wiecej moge pokazac w poniedzialkowy wieczor?
Stipa ubiegloroczna niezle poszla w gore:
a i z wlasnego siewu tez sie pnie w gore. Juz z 2tyg bedzie na zewnatrz i chyba dobrze jej tam
czy moje angelique to prawdziwe czy nie? po raz pierwszy kupowalam. W jednym miejscu albo nie wyszly wcale, albo to nie byly angelique. Tylko biale kwitna...
trawa smiesmie mi zakwitla takie dzyndzelki wisza sobie na niej...
Mój M. był kategorycznie na "nie" w sprawie "rynienki", którą woda będzie spływać do oczka, a teraz je buduje być może Twój też da się przekonać. Na mnie też ludzie patrzą z politowaniem jak mówię, że zrobiłam sobie lustra w ogrodzie ale jestem z nich naprawdę zadowolona, bo bardzo powiększają moją malutką przestrzeń, a do tego zasłaniają nas od sąsiadów.
Trawka to zeszłoroczna stipa, która na szczęście przezimowała.
Niezmiennie podoba mi sie lustro z klonem. Szkoda ze moj eM kategorycznie jest na NIE
Opcja z bluszczem bedzie dobra
Co to za trawka? Stipa czy Frosted Curls?
Pozdrawiam
Kurcze, to jest myśl . Że ja o niej nie pomyślałam. Rozważałam hakone, ale zastanawiam się czy małych kulek mi nie przykryje. Chociaż czytam, że prosownica z kwiatostanami też osiąga do 60 cm. hmmm....
Trawki-tu jest dość ciemno, mam te małe żółte to prosownica rozpierzchła, Może więcej tego ( ale nie wiem jak sie zachowa bo to nowośc u mnie) no i stipa, którą muszę dokupić, bo nie zasiałam
Możesz spróbować je ukorzenić ale nie wiem czy z tych miękkich coś wyjdzie.
Potnij sadzonki około 10 cm, oberwij listki do 1/3 wysokości sadzonek, ukorzeniacz i do doniczki lub innych pojemników. Możesz wsadzić po kilka sztuk w jedną doniczkę. Ustaw gdzieś w cieniu i nie zapomnij o podlewaniu
Najlepiej byłoby posadzić w mieszaninie torfu z piaskiem (1:1 lub 1:2) na głębokość 3-4 cm.
Trzymam kciuki za Twoje trzmielinki.
Tu sadzonki z produkcji własnej, sadzonki robiłam w lipcu z półzdrewniałych.
Hej Asiu, świetnie wygląda Twoja obwódka z trawek...tym bardziej, że z własnej uprawy A przedszkole jak zwykle wspaniałe, naprawdę masz rękę to tych maluchów- stipa jak malowana
Mam pytanie jeszcze, bo Z Ciebie fachowiec od sadzonek Pocięłam drastycznie trzmielinę. Masę końcówek po 15- 20 cm mam. Część ma zdrewniałe, a część miękkie łodyżki. Można je sadzonkować? ....i jak to zrobić?
U mnie jest trochę queenów i zakwitają bardzo różnie...część- na mocno słonecznej rabacie - już kwitnie, a inne w ścisłych pąkach jeszcze....
Mam je też w zestawieniu z queen of marwel- te już są całe rozkwitnięte, a queen of night w pąkach
Twoje białe to exotic emperor? wyglądają pięknie i świeżo......widzę białe w różnych ogrodach i już planuję jesienne zakupy
i z drugiej strony... (nie patrzymy na brak kancików - tutaj będzie rewolucja )
Geranium dają czadu, stipa rośnie
Dzisiaj zrobiłam też małą rewolucję na różance: posadziłam 2 Falstaffy (Marzenko - DZIĘKI), przesadziłam Aspirynki i Princess Anne.
Zostało mi:
- znaleźć ładną wisienkę
- posadzić zadołowane róże (wiem, wiem, że późno)
- zrobić obwódki z profili
- wyżwirować miejsce pod fotele
- podzielić seslerie
- i pewnie jeszcze kilka rzeczy, które mi teraz wypadły z głowy .
Kasiu to zależy jakie duże berberysy kupisz. Może być stipa, może być rozplenica.
Zebrinus za wysoki. Jasna narysowana aby się odznaczała.
Turzycę czy ice dance możesz posadzić między begonie
Karolinko.
Jak wyganiasz kota z trawnika to później się nie dziw że szuka czegoś zielonego także dla siebie, a i trawki Ci nie zmarzną bo mają zapewnione ciepełko. Na tym właśnie polega równowaga w przyrodzie.