Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

szemusia 22:17, 01 maj 2015

JoannA napisał(a)

Beatko,
u mnie 60 kostrzew to strasznie dużo czasu by mi zajęło to wyrywanie kwiatostanów.
Dzisiaj próbowałam, dobrze wychodzą to wyskub.
A obcinam na jeżyka, a przy okazji i źdzbła trawek się przycinają i trzeba czasu żeby odrosły.
pozdrawiam

Pięknie dziękuję za wskazówki
Dopiero dziś przyjrzałam się dokładniej tym kwitnącym kostrzewom i faktycznie - przycinając kwiatostany jednocześnie przycinamy źdźbła. Wydawało mi się, ze te kwitostany są wyżej Trochę wyskubałam, a reszta też pójdzie pod sekator
U Ciebie faktycznie - ilości kostrzewy hurtowe.

Podziwiam piękne siewki - już dorodne roślinki z nich. I tulipanami się zachwycam
Anabell 23:06, 01 maj 2015

Asiu - zachwycasz zdjęciami, lilie ładnie wybijają, a rozsady dorodne jak zawsze.
Czytałam wczoraj Szemusi wpis o kostrzewach, poszłam oglądać swoje.
Przycinałam wczesną wiosną wszystkie, a tu wyrastają kłosy, dziś przycięłam ponownie na jeżyka wszystkie, bo nie chcę by zakwitły.
Przecież to zaczyna się maj jeszcze zdążą wybić następne.
W ubiegłym roku po przycięciu nie było kłosów.
Dobrej nocki życzę.
Madzenka 08:53, 02 maj 2015

Joasiu rownież formuję perukowca w pienne drzewko z kulistą korona. Na razie wytrzymam brak peruczkę na rzecz zagęszczenia korony. Pokaż swojego na zbliżeniach gdy puści listki.

Tulipanowo u Ciebie, ja też sobie wiosny nie wyobrazam bez cebulowych. Wszyscy narzekają że wymagają oracy ale to przeciez najprzyjemniejsze, gdy szaro-buro jesienią wtykać cebule i marze i pieknych kolorach wiosną
BusyBee 18:38, 03 maj 2015

Hej Asiu, świetnie wygląda Twoja obwódka z trawek...tym bardziej, że z własnej uprawy A przedszkole jak zwykle wspaniałe, naprawdę masz rękę to tych maluchów- stipa jak malowana

Mam pytanie jeszcze, bo Z Ciebie fachowiec od sadzonek Pocięłam drastycznie trzmielinę. Masę końcówek po 15- 20 cm mam. Część ma zdrewniałe, a część miękkie łodyżki. Można je sadzonkować? ....i jak to zrobić?
JoannA 19:02, 03 maj 2015

BusyBee napisał(a)
Hej Asiu, świetnie wygląda Twoja obwódka z trawek...tym bardziej, że z własnej uprawy A przedszkole jak zwykle wspaniałe, naprawdę masz rękę to tych maluchów- stipa jak malowana

Mam pytanie jeszcze, bo Z Ciebie fachowiec od sadzonek Pocięłam drastycznie trzmielinę. Masę końcówek po 15- 20 cm mam. Część ma zdrewniałe, a część miękkie łodyżki. Można je sadzonkować? ....i jak to zrobić?

Możesz spróbować je ukorzenić ale nie wiem czy z tych miękkich coś wyjdzie.
Potnij sadzonki około 10 cm, oberwij listki do 1/3 wysokości sadzonek, ukorzeniacz i do doniczki lub innych pojemników. Możesz wsadzić po kilka sztuk w jedną doniczkę. Ustaw gdzieś w cieniu i nie zapomnij o podlewaniu
Najlepiej byłoby posadzić w mieszaninie torfu z piaskiem (1:1 lub 1:2) na głębokość 3-4 cm.
Trzymam kciuki za Twoje trzmielinki.
Tu sadzonki z produkcji własnej, sadzonki robiłam w lipcu z półzdrewniałych.
BusyBee 19:08, 03 maj 2015

JoannA napisał(a)

Możesz spróbować je ukorzenić ale nie wiem czy z tych miękkich coś wyjdzie.
Potnij sadzonki około 10 cm, oberwij listki do 1/3 wysokości sadzonek, ukorzeniacz i do doniczki lub innych pojemników. Możesz wsadzić po kilka sztuk w jedną doniczkę. Ustaw gdzieś w cieniu i nie zapomnij o podlewaniu
Najlepiej byłoby posadzić w mieszaninie torfu z piaskiem (1:1 lub 1:2) na głębokość 3-4 cm.
Trzymam kciuki za Twoje trzmielinki.

Muszę spróbować- fajna obwódka by z nich była mówisz, że zdrewniałe lepsze. Postaram się wybrać.
Czy sadzonki żurawek też w cieniu trzymać? Narobiłam ich całkiem sporo Inne - również te od Ciebie zabrałam z rabaty- bo idzie do remontu Wszystkie w doniczkach.

E: no właśnie- o taką obwódkę mi chodziło zimozielona
JoannA 19:13, 03 maj 2015

BusyBee napisał(a)

Muszę spróbować- fajna obwódka by z nich była mówisz, że zdrewniałe lepsze. Postaram się wybrać.
Czy sadzonki żurawek też w cieniu trzymać? Narobiłam ich całkiem sporo Inne - również te od Ciebie zabrałam z rabaty- bo idzie do remontu Wszystkie w doniczkach.

E: no właśnie- o taką obwódkę mi chodziło zimozielona

Wsadź wszystkie
Szkoda wyrzucać tak cennego materiału.
Sadzonek żurawek nie wystawiaj na palące słoneczko, najlepiej w półcieniu.
BusyBee 19:18, 03 maj 2015

JoannA napisał(a)

Wsadź wszystkie
Szkoda wyrzucać tak cennego materiału.
Sadzonek żurawek nie wystawiaj na palące słoneczko, najlepiej w półcieniu.

Ok- przyjęłąm do wiadomości
szemusia 14:19, 04 maj 2015

Melduję, że kostrzewy wyskubane
Myslałam, że mam ich mniej, ale z 40 naliczyłam. Podzieliłam pracę na etapy i udało mi się wszystkie kłosy powyciągać CZęść dopiero rośnie, więc za kilka dni znów muszę zrobić obchód...
Doczytałam, że one mogą znów wybić?! Tzn. te kłosy?!
Kasya 20:59, 04 maj 2015

Joasiu, wrzucilam zdjecie perukowca a wlasciwie tego co z niego zostalo.