Funkie o ile się da posadź trochę bliżej magnolii, żeby to kółko nie wyglądało sztucznie.
Cyprysiki groszkowe z tyłu magnolii to zły pomysł, za rzadkie i za niskie, lepsze będą choćby Smaragdy czy inne tuje.
Po ;prawej jest za dużo krzewów liściastych, może zamiast fioletowego lilaka posadź rózanecznika a po lewej zamiast lawendy azalie japońskie?
Już widzę jak Ogrodowisko zrywa wieczorem boki oglądając zdjęcia Bogdy w czerwonych kaloszkach i z łopatą w łapie i jeszcze z latarką górniczą na czole w akcji 'trawy od sąsiada'
Też się zaliczam do tej grupy
A ja ciągle się zastanawiam nad tą delos... chyba się zaopatrzę
A ja ciągle się zastanawiam nad tą delos... chyba się zaopatrzę
.......Sperma....nazwa odjazdowa...dlatego ją kupiłam.....rozbawiona nazwą i tak kupuje już co roku...no z wyjątkiem tego..w tym...będzie swoja. To jest delosperma cooperi..... bo tych sperm jest kilka.....
Bo mam i taką żółtą, ale przesadzana kilka razy..... nie wiem czy w tym roku zakwitnie, bo zimą sie z lekka sponiewierała.. i znów ją przesadziłam..... No i fioletowa kwitnie cały sezon..a żółta już nie ...
Rośliny jakie znalzały się na projekcie to:
Klon palmowy o biało zielonych liściach
Kalina koralowa
dereń biały
klon palmowy różowy
jaśminowiec
choina kanadyjska Pendula
berberysy różowe
cyprysik groszkowy
i najniżej trzmieliny i krzewuszka (nie wiem czy to dobre miejsce dla krzewuzki czy raczej zostawić same trzmieliny a krzewuszkę przenieść w inne miejsce.
Ta kompozycja wyszła Ci najlepiej
Patrzę na nią pod kątem atrakcyjności przez cały rok, wszystko pięknie wygląda bo pokazane, że kwitna jakby w jednym czasie ale w rzeczywistości jest inaczej, czy nie byłoby lepiej zamiast kaliny koralowej dać np. świerk serbski?. Krzewuszek bym nie sadziła tylko same trzmieliny,.
Przed liliowcami żurawki? Ale nie chcę żeby śnieg z podjazdu je zniszczył w zimie...
A co za hostami ???
Amoże w takim razie...
Myślałam o czymś takim:
żółte kółka - liliowce, białe - hosty.
Obok liliowców, w cieniu może odmiana hosty taka duża, np Big Daddy? Z tyłu, wyższe hosty za niższymi?
Śnieg nie zniszczy w zimie jak żurawek, bo nic nie będzie nad ziemią
Przesadziłam moje dzieciaczkiMuszę dokupić w jakimś innym kolorku aby mieć na rozmnażanko na następny rok!Jeszcze się ten sezon nie zaczął ,a ja już pogoniłam do następnego
Z działeczki dzisiaj nici ,zachmurzyło się okrutnie
Oooo musze mocno trzymac kciuki, u nas łatwo nie było bo choć dzirę wykopała koparka to pogoda postanowiła zrobić nam psikusa i zalała dziurę, ziema zaczęła się obsuwać zreszta znalazłam fotkę
a potem było juz tylko gorzej zanim woda zeszał i obeschło to trzeba było na nowo kopać i naprawiać to co woda zniweczyła. A terazjak już zasypane to i tak po zimie się pozapadało i znów trzeba taczki i łopaty w dłoń i poprawić.