U mnie róże późno bedą , ledwie dyszą po zimie
Ale sezon mam otwarty, jest pierwszy kwiat, pieknie pachnie i wygląda ale zaraz go ciachnę na suszone platki do cukru
Zbyszku oglądam wasze ogrody i staram się w każdym obejrzeć jak najwięcej, na tą chwilę zachwycił mnie ten widok maki ,paprocie - to jednak dość rzadki widok w ogrodach (przynajmniej w mojej okolicy) a szkoda bo wygląda uroczo zastanawiam się właśnie jakby posadzić tak paprotki przed ogrodzeniem przeplatane makami.......wyglądałoby bosko.
Paprotki lubią słoneczko?czy raczej w cieniu czują się lepiej?No i jaką glebe preferują...
Witam!
Ostatnimi dniami nie byłam zbyt często na forum,a i brak powiadomień, skutecznie mnie zniechęcał .
Wczoraj byłam w ogrodzie.Oto dowód......
czosnki karatawskie
biały
Niebieskie kwiatki to dzwonki ogrodowe 2- letnie ja je uprawiam z nasion wysianych w maju- czerwcu potem do gruntu i za roczek pięknie kwitną,ale niestety nie za długo
.
Zazdroszczę Basiu nawet małego deszczu... bo u mnie sahara. Parę godzin lania, a wilgoć tylko na kilka centymetrów w gruncie. Duże rośliny mocno ukorzenione jeszcze jakoś się trzymają, ale maluchy aż żal patrzeć.
Popikowałam wczoraj astry, cynie i aksamitki - wieczorem pewnie znów trzeba dostarczyć roślinom wody.
Basiu, piwonie ścinam do wazonu, bo uwielbiam ich zapach, który wypełnia cały dom. Długo stoją w wazonie zerwane w pęknietym paku. Nie jest mi ich żal, bo mam ich 12 dużych krzaków
Też mam takie donice (po bukszpanowych kulkach z Obi) obsadzone białymi petuniami.
Bujne surfinie na kamieniach ślicznie wyglądają, a kwadratowe donice na ligustry - super.
No na takiej powierzchni można szaleć ze wszystkim a ile jeszcze miejsca masz tylko pozazdrościć
A sposób podsadzenia bukszpanów genialny a czy po zimie nie wypada macierzanka?
Moja działka jest osłonięta żywopłotem. Nie jest to jeden gatunek żywopłotu - do połowy ligustr od połowy inny, bardzo podobny. Trudno dostrzec różnicę - ja tego nie zauwazyłam ale znawca roślin tak i mnie oświecił Najgorsze jest to, że jeden gatunek - nie wiem już teraz który - ma prześwit od dołu. Liście osłonowe rosną od około 30-40 cm. Robi się tu nie ładna luka. Od połowy jest ok bo drugi rodzaj żywopłotu wypuścił liscie od samego dołu. Co teraz? Czym mogłabym osłonić ten dół? Robi się przez to brzydkie tło dla roślin