Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

kaisog1 23:45, 28 maj 2012

Zbyszku pięknie tam u Was A Bari jaki zadowolony - grzeczny już czy nadal miewa "problemy" na spacerze?
zbigniew_gazda 08:12, 29 maj 2012

Dziękuję Wam wszystkim. Terenów do spacerów mamy w bród . Pieska mamy 1,5 roku i w tym czasie zrobiliśmy razem lekko 2.000 km - czyli np. odwiedziliśmy Hanię w Koszalinie , wróciliśmy i już jesteśmy znowu nad morzem (buty mi się rozłażą ) .
Celinko - tak to ostróżka granatowa a przed nią są róże i to razem ładnie wygląda jak zakwitnie.
Ana - już biegnę zobaczyć Twoje plany .
Gosiu - dzięki Twoim radom i Danuszy , Bari przeszedł naukę na długiej smyczy . W tej chwili nie ma żadnych problemów . Jest grzeczny , słucha i przychodzi do nogi. Jednak czas robi swoje a pewnie i przywiązanie do ludzi i otoczenia. Jedynym mankamentem jest to , że goni wszystko co się rusza (sarny , lisy , zające , bażanty ) . Nie przepuści traktorowi , listonoszowi , rowerzyście. Ale pracuję nad tym.
Gosia co do cięcia Hakuro to się nie przejmuj . Pod skosem czy nie . Tak obrazowo : w tej chwili najdłuższe gałązki mają długość ok 80 cm. Skracam wszystkie nożycami do płotu tak aby zrobić kulkę o średnicy ok 40 cm. I tyle. Wszystko znowu zacznie odrastać i zagęszczać się. Co kilka lat zalecane jest radykalne cięcie tak jak to zrobiłem - czyli obciąć wszystko pozostawiając grube odnogi o długości 25 cm.
Śpiące pąki wystartują na nowo .
Ewa 08:17, 29 maj 2012

Zbyszku, ale mi tych widoków brakuje, kiedys z balkonu widziałam w oddali Beskid Śląski , teraz mi cosik wybudowali i zasłaniają, a ja tesknię do tych pagórków
Diana 08:22, 29 maj 2012

Zbyszku oglądam wasze ogrody i staram się w każdym obejrzeć jak najwięcej, na tą chwilę zachwycił mnie ten widok maki ,paprocie - to jednak dość rzadki widok w ogrodach (przynajmniej w mojej okolicy) a szkoda bo wygląda uroczo zastanawiam się właśnie jakby posadzić tak paprotki przed ogrodzeniem przeplatane makami.......wyglądałoby bosko.
Paprotki lubią słoneczko?czy raczej w cieniu czują się lepiej?No i jaką glebe preferują...

pozdrawiam
zbigniew_gazda 08:26, 29 maj 2012

W oczekiwaniu na foty z Flower - zobaczcie filmik nakręcony przez Syna w Zakopanem . To dla wszystkich którym tęskno do natury.

http://www.youtube.com/watch?v=0bRb_CcQ_Ss
zbigniew_gazda 08:34, 29 maj 2012

Diano - paprocie preferują cień i u nas posadzone są od strony północnej , natomiast maki są od południa.
Jeżeli chodzi o paprocie to moja rada jest taka aby ich nie łączyć z innymi roślinami bo za chwilę będziesz miała tylko paprocie (są bardzo ekspansywne ). Trzeba im ograniczyć możliwość rozrostu - czyli posadzić np. przy kostce a z drugiej strony też ograniczenie np. fundament domu . Pozdrawiam .
jotka 08:38, 29 maj 2012

Obejrzałam filmik - owieczki niezłe kosiareczki
mira68 08:45, 29 maj 2012

Zbyszku ładny filmik pisałam już kiedyś że kocham góry
justi 18:12, 30 maj 2012

I ja obejrzałam filmik Można by kozę kupic na lato a na zimę sprzedać - kosiarka gratisowa i mleko daje
malwes 19:03, 30 maj 2012

Zbyszku, owieczki i cielątko urocze....muszę się wybrać w Wasze strony.

Zbyszku, mam tez ogromną prośbę - czy w wolnej chwili podszedłbyś do mnie na stronę 8 i popatrzył na moje dylematy? Może podpowiedziałbyś co Ty byś zrobił na moim miejscu, bo już zwracałeś uwagę na tę siatkę...
Dylematy