Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:22, 20 sie 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Czy ten sadziec sam się tak rozrasta czy robiłaś sadzonki?

Budleje super pod brzózkami. Przydałaby się ich cała aleja, te różowe lepiej widać patyczki mojej budlei puściły listki ale nia zaglądam w korzenie

A ostatnia fotka ma piękne kolory. Jakby trochę wstępu do jesieni

Pod brzózkami to lepiej nic nie sądzić wiem co piszę. Pisze teraz o Brzozach a nie o Brzózkach - potrafią po pokarm i wodę sięgnąć nawet 3 m od swojego pnia. Mają korzenie siatkę korzeni pod samą powierzchnia. Też potrafią swoje korzenie mieć nawet metr powyżej swojego dolnego pnia. Pod brzoza nawet trawa nie chce rosnąć chyba,że jest mokro albo jest podlewana.

Poza tym widoki piękne jak zawsze.

Pamiętajcie o ogrodach 16:57, 20 sie 2020

Do góry
Rozpędziłem się z tymi zakupami jak Kubica na wirażu

Znam ten ból rzucania. Już nie palę 15 lat też z dnia na dzien i nigdy mnie nie ciągnęło mnie pozniej. Paliłam Goldeny po 25 szt w paczce nawet i 2 paczki. Przy biurku w popielnicy.nieraz się wypalił sam i trzeba było następnego zapalić.
Jak ktoś pali to mi nie przeszkadza najgorszy smród jak ktoś palący usiądzie obok mnie w przepalonym ubraniu tego nie znoszę. Jestem w stanie powiedzieć człowiekowi,że śmierdzi pętami.

Na szczęście coraz więcej Polaków rzuca palenie.p

Teraz trochę mniej radosnego. Grzegorz Piotr Szczepanik zmarl - Żółte kalendarze mój hit z dziecięcych lat. Dzisiaj jak się tylko dowiedziałam od razu wszystkich jego przebojów wysłuchałam.
Ogród do odnowy 10:10, 20 sie 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Gosia jakie to drogie 1 litr ok 30!zl.

U mnie na wsi widać, że padało w poniedziałek, ale to mało. Susza okropna. W Wawie topole i wszelki krzaku żółkną trawa biała.

Mogę nic nie podlewać ale horty muszą być podlane i to dosyć dużo wlewam pod jedną. Cały sezon czekam aby pięknie zakwitły.
Zaraz idę podlać bo znowu upał się szykuje w czasie dnia.

Pozdrawiam

Im mniejszy tym droższy, Nie mówiąc ile miejsca trzeba mieć na rabacie by to wkopać
Ale jak kogoś stać i chce spróbować to czemu nie
Anna i Ogród 08:54, 20 sie 2020

Do góry

Mówią, że liście od dołu powinno się obrywać do pierwszego owocowania aby nie miały styczności z ziemią.

Jeszcze w przyszłym roku posadzę z 4 krzaki nie więcej może za gęsto posadziłam. Ten rok był bardzo nie dobry dla pomidorow przynajmniej u nas na Mazowszu bo częste ulewy i ciepło.
W zeszłym roku miałam druciki i nic to nie dało.
Drucik a pryskanie miedzianem to prawie to samo.
No nic trzeba przemyśleć sprawę i zadziałać w przyszłym roku z mniejszą ilością.
Może papryka będzie lepsza do uprawy.

Nie ruszam liści pomidorów dopóki nie zobaczę pierwszych. A potem stopniowo usuwam od dołu żeby posiłki szły w owoce a nie w liście.

Nie poddawaj się. Jednak swoje pomidory to duma dla ogrodnika.
Ogród do odnowy 07:36, 20 sie 2020

Do góry
Gosia jakie to drogie 1 litr ok 30!zl.

U mnie na wsi widać, że padało w poniedziałek, ale to mało. Susza okropna. W Wawie topole i wszelki krzaku żółkną trawa biała.

Mogę nic nie podlewać ale horty muszą być podlane i to dosyć dużo wlewam pod jedną. Cały sezon czekam aby pięknie zakwitły.
Zaraz idę podlać bo znowu upał się szykuje w czasie dnia.

Pozdrawiam
Ogród w remoncie 07:18, 20 sie 2020

Do góry
Witam Asiu

Długo u ciebie nie byłam, ale dużo stron przejrzałam. Widzę, że remonty ogrodu przeprowadzasz non stop. Pięknie to wychodzi. Foty panoramiczne piękne za mgła nostalgia przebija. Odczuwa się wrażenie, że ogród dużo większy niż 20 arów może się powiększył a ja nie doczytalam.
Pięknie masz robisz rabaty z takim rozmachem. Bardzo mi się podoba.

Jeszcze wracam odnośnie tych słoneczników one u ciebie wysokie rosną?

Pozdrawiam i zdrowia zycze

Hej Elu
Ogród się nie powiększył o nie, na tym co jest nie wiem gdzie ręce wsadzić. Jeszcze teraz po zmianach i w takcie sporo miejsc robionych od nowa musi wydorośleć,puste miejsca muszą zarosnąć. Tak to jak robię nowe zarasta to co już zrobione i tak wkoło. Dobrze, że jest urlop. O rozmach nie trudno na takiej powierzchni a i ogarnąć jest mi jakoś łatwiej ten obszar. Ja już nie umiem inaczej. Jak zaczynam drobić nasadzenia wychodzi mi groch z kapustą
Słoneczniczki tak ok 70cm u mnie mają. To ich pierwszy rok to może jeszcze pójdą troszkę wyżej choć chyba już niewiele.
Buziaki Elu
Ogród z wilkiem zamkn. 05:10, 20 sie 2020

Do góry

Witam Madziu

Zobacz tak mnie oglądanie zaciekawiło, że przybyłam do lipca.
Pięknie masz nie opowiadaj dziołcha głupot. Wszyscy mają chwasty nie tylko ty. Ja w zeszłym tygodniu 4 dni pieliłam i przycinalam. Wywiozłam kilka taczek ziela.
Coś tam od kilku dni robię, ale mogłabym więcej. Pogoda okropna takie upały, lepiej w domu siedzieć niż po dworze. Jeszcze te komary tak tną nawet w dzien. Byłam nad morzem i lenia zlapalam.

Druga fotka skarpa moja ulubienica u ciebie. Masz piękne te klony moze i ja się skusze. Miałam już dwa ale chyba nie mam ręki do nich nie lubią mnie. Może kupuje nie takie jak powinnam a jak się twoje nazywają to kupię.

Wczoraj na wsi popadało więc kilka dni odpoczynku od podlewania.
W Wawie okropna susza wszystko schnie nawet topole.

Pozdrawiam Madziu i zdrowia zycze

Elu cieszę się ,że zaglądasz
u mnie leń spowodowany przejściowymi spadkami kondycji -cóż sks
z klonami -nie wiem ,czy Ci pomogę ,bo moje wszystkie dobrze rosną -mam większość palmowych -garnet,dissectum.....bardzo lubię Shaina ,Shirazz,a niestety kilka nie zapisałam i nazw nie pamiętam ....
ja kupuję małe egzemplarze -takie po 6 dyszek i może łatwiej mi się aklimatyzują do moich warunków ....

u mnie wczoraj cały dzień padało -w końcu ogród ,aż oddycha po deszczu ....
Buziaki
Ogród w remoncie 00:14, 20 sie 2020

Do góry
Witam Asiu

Długo u ciebie nie byłam, ale dużo stron przejrzałam. Widzę, że remonty ogrodu przeprowadzasz non stop. Pięknie to wychodzi. Foty panoramiczne piękne za mgła nostalgia przebija. Odczuwa się wrażenie, że ogród dużo większy niż 20 arów może się powiększył a ja nie doczytalam.
Pięknie masz robisz rabaty z takim rozmachem. Bardzo mi się podoba.

Jeszcze wracam odnośnie tych słoneczników one u ciebie wysokie rosną?

Pozdrawiam i zdrowia zycze
Ogród z wilkiem zamkn. 23:36, 19 sie 2020

Do góry

Witam Madziu

Zobacz tak mnie oglądanie zaciekawiło, że przybyłam do lipca.
Pięknie masz nie opowiadaj dziołcha głupot. Wszyscy mają chwasty nie tylko ty. Ja w zeszłym tygodniu 4 dni pieliłam i przycinalam. Wywiozłam kilka taczek ziela.
Coś tam od kilku dni robię, ale mogłabym więcej. Pogoda okropna takie upały, lepiej w domu siedzieć niż po dworze. Jeszcze te komary tak tną nawet w dzien. Byłam nad morzem i lenia zlapalam.

Druga fotka skarpa moja ulubienica u ciebie. Masz piękne te klony moze i ja się skusze. Miałam już dwa ale chyba nie mam ręki do nich nie lubią mnie. Może kupuje nie takie jak powinnam a jak się twoje nazywają to kupię.

Wczoraj na wsi popadało więc kilka dni odpoczynku od podlewania.
W Wawie okropna susza wszystko schnie nawet topole.

Pozdrawiam Madziu i zdrowia zycze
Za drzwiami do ogrodu... 22:41, 19 sie 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Elu polecam różę Stadt Rom, ona kwitnie od połowy czerwca bez przerwy, apogeum osiągnęła początkiem sierpnia, potem kwiaty trochę bledną, ale trzymają się bardzo długo.Po trochu ogławiam obsypujące się bukiety, by tworzyły się następne.Kwitnie do samej zimy. Nie choruje mimo że większość róż u mnie w tym roku złapało plamistość.
Tak wyglądała 22 czerwca:

Tak 2 lipca:

Aniu a co to za krzak ten biały. A może masz jakąś ładną róże biała do tej różowej. Mam dużo róż od Hyżego obok mam szkółkę i oni sprowadzają bezpośrednio od niego.
Za drzwiami do ogrodu... 22:27, 19 sie 2020

Do góry

Też mi się podoba już mi po głowie chodzi mam deski, albo jeszcze lepiej moznazrobic z brzozowych belek.
A dmuchawca wiosna z patyków z hortensji. Kula ze styropianu i można zrobić takiego rogatego dmuchawca.

Już patrzyłam odnośnie tej róży u Hyżego w jesieni sprzedaje kwitnie non stop i bardzo zdrowa.

O widzisz, byłaś szybsza i sprawdziłaś różę wcześniej niż się zebrałam z odpisaniem , ale szukałam wcześniejszych fotek. Moja róża ma trzeci rok, tnę ją bardzo oszczędnie.Zbudowała spory krzaczek.Chyba też ją mam od Hyżego.
Za drzwiami do ogrodu... 22:22, 19 sie 2020

Do góry

Witam Aniu

Przepiękne rośliny na fotach. Masz dużo kwitnących też bym tak chciala, ale dopiero sądzę byliny za 2-3 lata może i umnie będzie kolorowo.
Róża przepiękna czy ona tak długo kwitnie czy zdrowa? Ładna ozdoba ogrodu.
Podobna do Tamolisse która mam tylko jest niska, też ma tysiące kwiatów.

W tym roku ludzie nie tak chętnie robią długie wypady.. dużo wypadów 2-3 dniowych.

Pozdrawiam

Elu polecam różę Stadt Rom, ona kwitnie od połowy czerwca bez przerwy, apogeum osiągnęła początkiem sierpnia, potem kwiaty trochę bledną, ale trzymają się bardzo długo.Po trochu ogławiam obsypujące się bukiety, by tworzyły się następne.Kwitnie do samej zimy. Nie choruje mimo że większość róż u mnie w tym roku złapało plamistość.
Tak wyglądała 22 czerwca:

Tak 2 lipca:

Tak 13 lipca:

13 sierpnia:

Tak 13 sierpnia:
Za drzwiami do ogrodu... 22:04, 19 sie 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Też tak myślę Świetna inspiracja!
Dzięki Sylwia za nazwę roślinki Bardzo miododajna..., było na niej mnóstwo bzyków!

Też mi się podoba już mi po głowie chodzi mam deski, albo jeszcze lepiej moznazrobic z brzozowych belek.
A dmuchawca wiosna z patyków z hortensji. Kula ze styropianu i można zrobić takiego rogatego dmuchawca.

Już patrzyłam odnośnie tej róży u Hyżego w jesieni sprzedaje kwitnie non stop i bardzo zdrowa.
Za drzwiami do ogrodu... 21:49, 19 sie 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Najbardzej energetyczny ostatnio był krzew róży Stadt rom, ma ogrom kwiatów:

Witam Aniu

Przepiękne rośliny na fotach. Masz dużo kwitnących też bym tak chciala, ale dopiero sądzę byliny za 2-3 lata może i umnie będzie kolorowo.
Róża przepiękna czy ona tak długo kwitnie czy zdrowa? Ładna ozdoba ogrodu.
Podobna do Tamolisse która mam tylko jest niska, też ma tysiące kwiatów.

W tym roku ludzie nie tak chętnie robią długie wypady.. dużo wypadów 2-3 dniowych.

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:57, 19 sie 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

6 razy się podlewa po kilka minut, czyli jest zraszanie.

Jak myśmy trawnik zakładali też był taki upał, Więc wiem jak się trzeba starać aby coś wyrosło.
Dlatego mam uznanie dla wysilku

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:22, 19 sie 2020

Do góry
Dorotka z tymi kontaktami i sanepidem to żart.

Dobrze, że ci się chce. Mnie też sił brakuje Dorotka.
To środkowa Polska ma taką suszę.

U nas jest bardzo sucho, ratuję co się da, ale wody w studni jest za mało. Co rok mam ten problem. Warzyw posiałam sporo, ale to wszystko kiepsko rośnie. Na własne potrzeby mam swoje, zdrowe warzywa, ale na zimę trzeba będzie kupić.

Zdjęcia z początku sierpnia.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:57, 19 sie 2020

Do góry

Widok przepiękny. Jak ma nie wschodzić jak zadbana.
Radość jak w oczach rośnie rowniutko. Duży sukces przy takiej pogodzie.

Pozdrowienia

6 razy się podlewa po kilka minut, czyli jest zraszanie.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 10:05, 19 sie 2020

Do góry
m_gocha napisał(a)
Kasiu! U mnie większość roślinek wyhodowana z tzw. "patyczka" A zwłaszcza hortensje. Co roku ukorzeniam - to jakiś już nałóg

i fotki z kwietnia

Witam Małgosiu

"Krzaki z patyka" - jak to dobrze mieć rękę do sadzenia patyków. Kiedy jak byłam dzieckiem sąsiadka tak róże sadzila miała piękny ogród różanybwszyscy zazdrościli gdzie ona ma taki dostęp do tak pięknych róż. Szkółek roślin nie bylo. A ona pod sloiczkami trzymała trzymała te patyki i jej rosły.

Podchodziłam kilka razy do patyczków z hortensjami niektóre bardzo ładne warto rozmnożyć, ale gdzie tam porażka.
Jestem pełna podziwu jak widzę na trzeciej fotce sukces.

Piękne masz hortki. Bukszpany no cóż trzeba się męczyć z ćma jak jeszcze się da to walczyć.

Pozdrawism
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:46, 19 sie 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wschodzą (po 5 dniach) pierwsze gatunki traw na frontowym trawniku

Widok przepiękny. Jak ma nie wschodzić jak zadbana.
Radość jak w oczach rośnie rowniutko. Duży sukces przy takiej pogodzie.
Grzyby fantastyczne.

Pozdrowienia
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:27, 19 sie 2020

Do góry
mest napisał(a)
U mnie w tym roku wyjątkowo ciężko z trawnikiem. Podlewam tak samo jak co roku, nigdy nie ma sucho, ale... zauważyłem, że pojawiły się suche plamy. Trawa jakby wypalona, tam gdzie staję na tym suchym miejscu jakby lekko się zapada. Wziąłem nóż, przeciąłem darń (myślałem, że ktoś może ma swoje tunele pod darnią) i trawa jakby się odparzyła od podłoża. Sucho jak wiór, woda wgl nie wsiąka w głąb gleby? Możliwe, że darń już jest zbyt zbita? Robiłem wertykulację i po samej wertykulacji trawa była najładniejsza. Później już tylko gorzej. A może po takim upalnym dniu jak podlewałem wieczorem to trawa się "ugotowała", ciężko mi coś stwierdzić. Poczekać jeszcze chwilę zrobić kolejną wertykulację (przejechać kilka razy bo dotąd jeździłem tylko dwukrotnie - na krzyż) i dosiać trawę? Może Wy pomożecie. Poniżej zdjęcia

Moim zdaniem ten trawnik jest przenawozony. Cały w planach od jasnej do ciemnej. Przegrab trawnik w tych jasnych miejscach, nakluj widłami i dobrze złej trawnik. Lepiej co drugi dzień ale na gl 7 cm. Darń trawnika ma ok 15 cm głębokości.
Jak będziesz podlewal 2 cm to wyschnie w ciągu 3-4 godzin i zrobi się skala.

Popatrz na tym trawniku są wszystkie kolory te ciemne miejsca to przenawożenie i przesuszenie.
Jeszcze jedno jak jest taki upał trawnik nie powinien być koszony nisko lepiej wyżej aby zielona trawka osłaniała darn przed sloncem. Przejdzie upał trawę skosisz niżej ale darn nie będzie przesuszona.

U mnie trawnik ma wysokość ok 7 cm a nawet wyzej. Kosimy,ale tylko tak aby ją wyrównać

Zobacz jaki kosmaty, źdźbła poprzewracane słońce nie dociera do darni.
Trawnik wystawiony cały dzień na słońce

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies