Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 11:25, 05 mar 2012

Do góry
Bea napisał(a)
Ewo bardzo miłe rozpoczęcie sezonu, a relacja dla mnie również bardzo przyjemna. Szkoda, że U Kapiasów nie ma sprzedaży ławek. Z ich różnorodności wnioskuję, że chyba robione na zamówienie. Białe bardzo przypadły mi do gustu oraz jedna z wyginanymi bocznymi oparciami.

Beatko to jeszcze dla Ciebie

Dwa światy 11:21, 05 mar 2012

Do góry
Już się przywitałam u Ciebie ten klub dobra rzecz

Kolorowy ogród na piasku 11:01, 05 mar 2012

Do góry
Witaj Vivo

To ujęcie mnie zauroczyło Świetne zdjęcie cudnych roślin !
Z wizytą u Jana van den Top czyli hostowy zawrót głowy 11:00, 05 mar 2012

Do góry
goniak napisał(a)

Nasze zakupy wyglądały tak - dodam tylko, że nie był to jedyny wózeczek

Małgosiu, powiedz proszę, jaką nazwę ma hosta stojąca na najniższej półce? Ta z dużymi liśćmi?
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 10:55, 05 mar 2012

Do góry
Pola napisał(a)
O widzę, że u Kapiasów już się coś dzieje, muszę w przyszłym tygodniu tak zajrzeć.

Warto, każdy znajdzie coś dla siebie

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 10:53, 05 mar 2012

Do góry
Witaj Małgosiu

Zobaczyłam zdjęcie i pomyślałam, jaka fajna róża w donicy, potem się przyglądam, a tu taka piękna begonia Śliczne ma kwiatuszki
Dwa światy 10:52, 05 mar 2012

Do góry
Viva ,dziękuję za odwiedziny w moim ogródeczku

Ania i róże i cała reszta :) 10:49, 05 mar 2012

Do góry
Witaj Aniu

To jest przepiękny zakątek ! Romantyczny, pastelowy, miodzio

Ogród do remontu 10:06, 05 mar 2012

Do góry
udało mi się zrobic kilka zdjęć miejsca w którym chcę zrobić skarpę, jeszcze skończę rysunek działki i go wrzucę

Ogród Ewy :) 10:00, 05 mar 2012

Do góry
Sebku, Aniu dziękuję za odwiedziny

Jest pięknie, optymistycznie, pachnie wiosną Mimo porannego przymrozku, robi się coraz cieplej, świeci słoneczko, ptaszki ćwierkają

W ogrodzie niestety będzie wymiana niektórych roślin..

Ciemiernik korsykański wygląda fatalnie..

ale będzie kwitł!

Ogród w Holandii 09:38, 05 mar 2012

Do góry
A zatem do dzieła!
Oto zdjęcie głownej części przyszłego trawnika.

Z tyłu po prawej stronie już w najbliższy weekend stanie nowy domek na narzędzia. Stary ciągle jeszcze stoi przy samym domu, niemiłosiernie szpecąc widok. Już się nie mogę doczekac kiedy mi ta rudera z oczu zniknie! Obok miejsca na domek jest na razie skład różnych rzeczy, które ciągle jeszcze będą potrzebne - np drzewo do kominka, albo drzewo do budowy kompostownika czy schowka na kontenery smieciowe. Na razie musi tak niestety być bo nie ma gdzie tego trzymać. A jak już przyjdzie pora to chcę tam zrobić taki mini japoński ogródek. Już mam zwiezione kamienie, które z kolei leżą na przyszłym tarasie. Oto one:

Ale na razie najważniejsze jest zagospodarowanie części głównej. Po prawej stronie jest już prawie gotowa rabata. I aż się boję napisac co sobie tam umyśliłam. Połaczenie jest chyba ryzykowne, ale nie mogłam się oprzeć. Otóż; pod samą siatką graniczną będą 3 jasminy panieńskie. Kocham je. Zawsze marzyłam, żeby mieć jaśmin. No i nie mogłam sobie odmówić. Natomiast przed jaśminami będą hortensje Annabelle podsadzone biało-zielonymi funkiami (już mam wybraną odmianę!). I tu oczywiście nie będzie dla nikogo tajemnicą, że połaczenie hortensji z funkiami znalazłam na tym właśnie forum i zachwyciłam się od pierwszego wejżenia. Hortensje i hosty lubią podobną ziemię. Natomiast jaśmin zasadową i gliniastą i taką ma od natury. Stanowiska dla hh zostały zrobione od nowa:1/3 ziemi rodzimeju, 1/3 torfu kwaśnego i 1/3 przekompostowanych trocin. Zasadowe od kwasnych zostały oddzielone folią, żeby się "smaki" nie mieszały. No i co wy na to? Jaśmin kwitnie jak wiadomo w czerwcu, hortensje od lipca, a hosty od wiosny do jesieni pokazują liście. A na zakręcie za hortensjami staną 3 rododendrony - Red Jack, Cum.White oraz nn, którego już pokazałam.
Na pierwszym planie po prawej widać wielki bukszpan, pod którym posadzę albo także hosty tylko mniejsze i bardziej jasno-zielone niż białe albo brunnerę variegata. Kusiło mnie oczywiście skopiować to piękne połaczenie bukszpanu z żurawką citronelle, które Danusia powinna opatentować, bo jest na prawdę wyjątkowo udane, ponadczasowe i w pięknym stylu. Ale pomyślałam sobie, że to już by była przesada tak małpować. Aha - a pod rododendronami też będą jakieś hosty w połaczeniuz paprociami, które też uratowałam z gruzowiska.
I jeszcze ta rabata z bliska. Tak wyglądała:

i tak wygląda - kostka brukowa służy tylko wytyczeniu granicy, ale docelowo jej tu nie będzie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:23, 05 mar 2012

Do góry
Cd. pięciolinii

A to już chyba szpaki

A ten mnie już zdążył wygwizdać

Rododendronowy ogród. 09:20, 05 mar 2012

Do góry

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:19, 05 mar 2012

Do góry
Udało mi się uchwycić kilku skrzydlatych gości w ogrodzie. Ruch jak w Rzymie.

To nie wiem co za ptaszyna

Tu kos się przede mną chował i nie pokazał twarzy na żadnym zdj.

Na niebie tranzyt

Pięciolinia się zapełnia

Rododendronowy ogród. 09:17, 05 mar 2012

Do góry
U mnie jeszcze ziemia zamrożona i twarda jak skała. Rano było -6 stopni a teraz jest -3, więc o kwiatkach nie ma mowy to pokażę dzisiejsze ptaszki.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:11, 05 mar 2012

Do góry
Sadzonki agrestu wyglądają OK

Maliny mają pąki

A tak wygląda produkcja bluszczu. Są 2 rodzaje. Jeden leśno-parkowy (ten bardziej zielony) i ten już zdążył się ukorzenić. A drugi dopiero przytargałam do domu i ten jest jakiś bardziej rasowy, będzie miał duże liście.

Ogródek Hanusi po zimie 09:07, 05 mar 2012

Do góry
Zostało nam chyba to po czasach masowej inwigilacji.A teraz te skorupki nie tak łatwo otworzyć.

U mnie ,aktualnie ZERO i świeci.Niebezpieczne to słońce,ale zawsze już bliżej prawdziwego ciepła...
Miłego dnia wszystkim odwiedzającym sąsiadów,ogrody własne,a także miłego tygodnia !
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:03, 05 mar 2012

Do góry
W warzywniku

Czosnek ładnie skiełkował

Szczypiorek już rośnie

Namiot foliowy zerwały nam któreś wiatry, więc sałata zimowała pod takim przykryciem, ale widać żyje

Ogród coli 08:49, 05 mar 2012

Do góry
Bazie

Mały pomocnik:

Ogród coli 08:49, 05 mar 2012

Do góry
Wiosenne cięcie:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies