W ten róg dołóż najpierw kilka świerków serbskich, żeby coś wysokiego było tutaj. Potem dopiero hortensje, ale perukowca tylko jednego dla koloru, a hortensji dużo i miskanty Gracillimus - wysokie i piękne. Może coś piennego na kiju?
Żeby tanio i ładnie wyszło z tyłu posadź łukiem Cornus albe "Elegantissima" o białych listkach, potem Taxus "Elegantissima' o żółtych igłach, może hortensje Limelight, czy miskanty Morning Light" tym zapełnisz tę przestrzeń.
Dereni trzeba dać 5-7 albo nawet więcej, cisów także.
Ten zestaw, tylko dodać cis, i tu jest Anabelka zamiast Limelight.
Kąt się rozjaśni i rozweseli to teraz strasznie smutno tam jest.
Dołem trzmielinę zimozieloną. Zimą będą czerwone patyki wystawały znad cisa. Cisa trzeba będzie utrzymywać na znośnej wysokości do 1 metra, żeby nie zasłonił dereni.
Sossna z lewej do przesadzenia.
Dobry ten krazk, nie zmieniaj go. Tnij tylko ładnie i podsyp żwirkiem albo podsadź czymś żółtym, trzmieliną którą będziesz ciąć płasko w dywan.
\Wywal szmatę spod niego
tak otrzymałam dziękuję bardzo
ja jutro odreagowywuję bardzo trudny tydzień i startuję z rana do ogrodu z całym sprzętem do cięcia
będę też sprawdzać co zrobiła zima z roślinami i co wychodzi
w tygodniu sprawdzałam ale..... z latarką wieczorem - jutro w świetle dziennym to zobaczę
i tradycyjnie dla Ciebie roślinka z ogrodu z duszą - orliki nazywam je królewskie
ludzie ktorzy kupili działkę na której rosła cała masa tych orlików nawet tego nie zauważyli
u mnie ocalone od zapomnienia - są piękne muszę poszukać im dostojnego miejsca
Po raz drugi bardzo dziękuję Sebkowi i Danusi za radę. Na pewno zastosujemy się do nich i mam nadzieję, że w tym roku nasze rosarium zaprezentuje się w pełnej krasie. Pozdrawiam.
mam taką myśl ,żeby na miejsce drewnianego dobrego duszka wsadzić cyprysika groszkowego .
podrzućcie swoją ocenę . gdzieś mnie wpienia ta dziura pod schodami . a może coś innego . miejsce totalnej suszy .....ale podlewam tam co dzień , mam wodę na ścianie i węża , więc to nie problem .
paradoksalnie to jedyne miejsce w ogrodzie systematycznie podlewane ( bo suche )
dziękuje wszystkim ...,takie miłe słowa dodają siły do nowych wyzwań .....,i zakasania rękawów do pracy w ogrodzie i dzielenia się efektami tej pracy z Wami
Bardzo dziękuję Danusiu za rady. Polecane artykuły przeczytałam. Wiem więcej, mam nadzieję, że w tym roku lepiej się spiszemy w roli opiekunów róż. Pozdrawiam.
A to moja wisionka... w ogrodzie już przeżyła 4 zimy... żadnych zabiegow pielęgnacyjnych i ochronnych..... jedynie po kwitnieniu musiałam skrócić niektóre gałęzie bo leżały na ziemi i przeszkadzały w koszeniu trawnika..