Dzień doberek . Nie padało ani ciut ciut. Sucho jest i trzeba podlewać. My emeryci mamy tyle zajęć domowych że na pracę zawodową już by nie było czasu niestety. Pozdrawiam wszystkich .
Witajcie ,dziś przymusowe lenistwo, popadało w nocy, spieszyć do ogrodu ni e muszę.Trzeba zrobić dzień dobroci dla domu.......
Odwiedzających pozdrawiam i życzę udanych działań!
Podbiał już rozsyła swoje dzieci po świecie.....
Wczoraj obejrzałam co u Ciebie a dziś sie wpisuję bo znalazłam zdjęcie samiczki makolągwy ale niestety od tyłu. Mam gdzieś też z przodu ale nadal muszę szukac.
twoja żółta rzeka kaczeńcowa jest zachwycająca. Piekny również kosz z tulipanami.
Ewa poniekąd masz rację koncówki w czosnkach były przyschnięte, ktoś napisal żeby obciąć, obciełam do połowy ale wyglądały tylko gorzej... więc obciachałam całość, wygląda jak wygląda... wszystko co robie w ogrodzie jest robione przezemnie pierwszy raz Jeszcze rok temu wokół domu był gruz budowlany... Gdybym wiedziała jak będą wyglądaly pewnie posadzilabym je w innym miejscu
Co do cisów nie mampojęcia, ale nie sądze by byly przelane u mnie jest strasznie sucho... od dawna nie padało. We środę pieliłam i gdyby nie to że wcześniej było podlane nic z pielenia by nie wyszlo bo chwasty urywają się na poziomie ziemi...szczerze mówiąc gubie się we wszystkich informacjach. Jedni piszą podlewać inni nie podlewac i bądź tu mądry
Gratuluję Ci talentu
zapału i w każdym kątku wielkiego porządku,
pięknie kule wystrzyżone po obu stronach schodów posadowione
fontanna w przedogródku w otoczeniu kul i stożków zaprasza miłych gości
miło tu zaglądać i pięknę fotki oglądać
powinnam zamieścić krzak tarniny
nawet nie mam zdjęcia odpowiedniego ale poszukam coś właściwego
Ponieważ konkurs się zakończył pora pokazac nagrodę.
Udział w konkursie wzięły cztery osoby: Ania Monte, Dajana , Jola i Hania. Myślę że dwa dni wystarczy na głosowanie. Głosy proszę przesyłac dziś i jutro do Ani asc -przewodniczącej jednoosobowego jury konkursu na pw..
Jako bezstronne jury.... dziękuję wszystkim głosujacym i niegłosującym w konkursie i ogłaszam zgodnie z regulaminem konkursu, że czas oddawania głosów minął.. Głosy zostały przeliczone.... wiersz i proza kazdego z uczesników konkursu uzyskał grono wielbicieli .... jednak najwięcej głosów dostała DAJANA. Tym sposobem I nagroda trafiła do Dajany, pozostali uczestnicy musza się zadowlić podziekowaniem od Jury i od organizatorki konkursu.
A ja dodam tylko od siebie, że całe szczęście nie musiałam głosować, bo podobała mi się każda odpowiedż...łacznie z wypowiedzią pozakonkursową Zbyszka. Po długim analizowaniu wypowiedzi uczestników konkursu ...... tez oddałabym głos na Dajanę..... w dowcipny sposób nawiązała do wiersza Bogdzi i to głosujący na Dajankę podkreślali.
Konkurs był fajny i napwno będzie miłą pamiatką dla Bogdzi po spotkaniu ...
Z tymi czosnkami to jest tak, ze owszem można przyciąć końcówki jak sa bardzo żółte, ale Ty chyba je ucięłaś w całości. Efekt estetyczny do dyskusji. Przy sadzeniu czosnków olbrzymich (bo nie każdy czosnek ma takie liście, np. czosnek katabijski niższy ale bardzo efektowny ma zielone liście) trzeba starannie przemyśleć miejsce sadzenia ze względu na liście, sadzić tak aby ich nie eksponoać. Cebulowe po kwitnieniu muszą zgromadzić zapas pokarmu na następny sezon (do tego potrzebne sa m.in. liście).
A czy cisy nie zostały zalane (piszesz, że podlewacie codziennie - to nadmiar troski; naet jak są upały to lepiej podlać porządnie co kilka dni a nie codziennie i sprawdzać organoleptycznie czyli palcem czy jest wilgotno czy nie).
Pozdrawiam.
Musiałam to jeszcze raz.Bo ja proszę o nazwę dokładną tej piękinej już wybarwionej hortensji.Podałaś mi kiedyś Lenko .Chodzi mi o 2 i 5 zdjęcie to takie same.
Ale jak usiąść w odpowiednim miejscu, to widok o wiele sympatyczniejszy
Jolu witam ponownie , cieszę się,że w końcu założyłaś nowy wątek będę odwiedzała i oglądała cudeńka które wkrótce zagoszczą w nowym Twoim ogrodzie
Jolu patrząc na nowy widok chyba przyznasz,że do szczęścia to już więcej nie trzeba? ta zieleń tak uspakaja
nie będę gorsza od Hani, przesyłam tulipki na nowy wątek
Gabrysiu dziękuję i polecam
Dzisiaj byłam na zamku w Niepołomicach i była tam akurat wystawa ogrodnicza(niewielka) .
Było epimedium - niewielkie i cena mnie lekko zszokowała : 20 zł za niewielka sadzonkę...
W innej czynnej dzisiaj szkółce kupiłam tojeść rozesłaną i komarzycę..
Ana jom tyż dumno z mojego eklektyzmu
Beatko witaj ponownie
Moje cisy też ładne przyrosty wypuściły