Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Mala_Mi 12:31, 03 maj 2012

OK. jest w porządku..... jest izolacja
Ja nie chciałam opaski wokół domu, bo podobają mi się rabaty lub trawnik do samego domu....... ..... wyglada to pięknie.... Niestety jestem też kobietą pracującą i po czasie okazało się, że może i fajnie ale niepraktycznie Pod okapem za mało wody - trawa żółkła, rośłiny zdychały..... podlewać się eni chciało.. M zainstalwoał nawet specjalną linie nawadniająca do podlewania extra.... Jednak ta elewacja co się brudziła, extra woda do podlewania....... zwyciężyły względy praktyczne..... zrobiliśmy opaske. Czyli moje kolejne pomysły dały nam roboty głupiego.... rozpieprzony trawnik, kolejne roboty na zagospodarowanym, przestawianie zraszaczy...... kupa ziemi z któą nie był oco zrobić..można wywieżć..ale transport, kłopot....... tym sposobme mam skalniak Plus kamien z utwardania podjazdu na spód i ziemia spod opaski jako żyzna na wierzch.... . Jedna zmiana pociągnęła następne zmiany, bo skalniak powstał tam gdzie go miało nie być..... wiec z powodu skalniaka trzeba było zmienić....................................................................................................................................... i tak sobie zmieniamy, bo ja mam głupie pomysły... na szczęście M bardz ocierpliwy.. widze tylko jak próbuje ze stoickim spokojem podejsć do rzeczy które znów trzeba zaminić, bo......
Podsumowująć, nei ma pojc ęcia co zrobić aby elewac ja się nei brudziła..kosówka... jak urośnie i zarośnie to nie bedzie chlapało, a jak ochlapie to i tak nie będzie widać... byle tylko korzenie nie rozwalały fundamentów...... napewno żadnych kamyków... Ma w dwóch miejscach kamyki i nie mam ochoty bawić się w Kopciuszka na wybieranie ich i mycie z osadów , mchów , zielnosci i całego syfa co do nich naleci... Ładnie to wygląda, to prawda, ale ja nie mam natury oraz czasu, by bawić sie w takie klocki.... Bedę podziwać u innych.... mój ogród musi być mniej pracochłonny, dlatego nie ma u mnie praktycznie niczego do kształtowania i podcinania. Tego co mam do wycięcia wiosną jak np. trawy, byliny, czy pęcherznice, wierzby, owocówki.... wystarczy jak na dwoje nie młodych wiekiem ludzi....
Mala_Mi 12:33, 03 maj 2012

Napewno obniż poziom ziemi poniżej elewacji... obejrzałam jeszcze raz fotki...... daj ją 10 cm niżej.... nie będzie sie tak brudzić i nie bedzie trafiało elewacji.... rośliny zasłonia ten uskok ......
agniecha973 12:46, 03 maj 2012

Dzięki Ania za wywód. Napisałaś się Ziemia jeszcze świeża, trochę się uleży, zobaczymy ile opadnie. Pod tym oknem tarasowym miałam narzucanych przez jakiś czas otoczaków znad morza, ale okno i tak się brudzi. Później próbowałam obsadzić rozchodnikami tak na szerokość 20 cm, ale chwasty wszystko przerosły i szlag trafił. Nie wiem co zrobię. Od jakiegoś czasu myślę nad tym. Jak masz zdj. na których u Ciebie widać opaskę, to wklej u siebie, proszę. Zaglądnę później, może coś mnie natchnie.
Mala_Mi 12:49, 03 maj 2012

OK wklejam..... ale ja z takich rabat się wycofałam całkowicie z wyjątkiem tej pod oknem kuchennym
waska 13:02, 03 maj 2012

ale piękna wiosna u ciebie. u mnie wciąż skromna zresztą zobacz. hmmm a ją też z południa.
agniecha973 22:57, 03 maj 2012

Kupiłam sobie 2 pelargonie (chyba angielskie). Nie mogłam się oprzeć ich kwiatom. Będą się ładnie prezentowały w ciemnych kamionkowych garnkach.

Mój kosz zasadzony w grudniu zakwitł tulipanami.

marzena 23:01, 03 maj 2012

kwiat rh piekny
u mnie dopiero pąki jeszcze nieotwarte
agniecha973 23:28, 03 maj 2012

Chyba mam najpóźniejsze szafirki na ogrodowisku Też sadzone w grudniu, dlatego tak późno kwitną.

Bogdzia 23:32, 03 maj 2012

agniecha973 napisał(a)
Kwitnie jakiś rh. Myślałam, że to Nova Zembla, bo pąk był mocno różowy, a listki ma pofalowane. Ale teraz gdy rozkwitł, to nie wiem co to jest. Jest jasnoróżowy, aparat trochę przekłamuje w stronę fioletu.
Kwitnie tylko jeden pąk, reszta zmarzła. Ktoś rozpoznaje?

Nowa Zembla to na pewno nie jest ale z całą pewnością stwierdzic co to jest nie jest łatwo bo czasem tak mało się różnią że tylko ktoś bardzo siedzący w temacie może rozpoznac. A ja własnie nie rozpoznaję. Nie mam takiego, więc nie wiem. Trzeba by poszukac w internecie, ale już nie dziś.
Bogdzia 07:41, 04 maj 2012

Wczoraj obejrzałam co u Ciebie a dziś sie wpisuję bo znalazłam zdjęcie samiczki makolągwy ale niestety od tyłu. Mam gdzieś też z przodu ale nadal muszę szukac.

twoja żółta rzeka kaczeńcowa jest zachwycająca. Piekny również kosz z tulipanami.