Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

BEATA_S 22:58, 03 maj 2012

Oj szkoda byłoby bardzo tych cisów! Ale miejmy nadzieję, że będzie dobrze. Aniu, a to chodzi o te co ostatnio kupowałaś (te na pniu)?
ana_art 23:08, 03 maj 2012

monteverde napisał(a)
http://maja-beta.es-multimedia.pl/67,Misecznik-cisowiec,porada.html
Aniu 'stare' cisy pryskałam na tarczniki, te też były spryskane przez gościa który je sprzedawał. To raczej nie jest wina czerwc, one nie sypią sie od środka tylko od zewnątrz. Wyglądaja jakby usychały tylko dlaczego?
ana_art 23:10, 03 maj 2012

BEATA_S napisał(a)
Oj szkoda byłoby bardzo tych cisów! Ale miejmy nadzieję, że będzie dobrze. Aniu, a to chodzi o te co ostatnio kupowałaś (te na pniu)?

niestety ;( jestem baaardzo zmartwiona, wydawało mi się że dokupię żurwaki i jedną rabatę będę miała skończoną a tu klops...
BEATA_S 23:15, 03 maj 2012

Kurcze, nooo bardzo szkoda
EwaG 06:25, 04 maj 2012

ana_art napisał(a)
poobcinałąm liście czosnkom...

Z tymi czosnkami to jest tak, ze owszem można przyciąć końcówki jak sa bardzo żółte, ale Ty chyba je ucięłaś w całości. Efekt estetyczny do dyskusji. Przy sadzeniu czosnków olbrzymich (bo nie każdy czosnek ma takie liście, np. czosnek katabijski niższy ale bardzo efektowny ma zielone liście) trzeba starannie przemyśleć miejsce sadzenia ze względu na liście, sadzić tak aby ich nie eksponoać. Cebulowe po kwitnieniu muszą zgromadzić zapas pokarmu na następny sezon (do tego potrzebne sa m.in. liście).
A czy cisy nie zostały zalane (piszesz, że podlewacie codziennie - to nadmiar troski; naet jak są upały to lepiej podlać porządnie co kilka dni a nie codziennie i sprawdzać organoleptycznie czyli palcem czy jest wilgotno czy nie).
Pozdrawiam.
ana_art 07:17, 04 maj 2012

EwaG napisał(a)

poobcinałąm liście czosnkom...

Z tymi czosnkami to jest tak, ze owszem można przyciąć końcówki jak sa bardzo żółte, ale Ty chyba je ucięłaś w całości. Efekt estetyczny do dyskusji. Przy sadzeniu czosnków olbrzymich (bo nie każdy czosnek ma takie liście, np. czosnek katabijski niższy ale bardzo efektowny ma zielone liście) trzeba starannie przemyśleć miejsce sadzenia ze względu na liście, sadzić tak aby ich nie eksponoać. Cebulowe po kwitnieniu muszą zgromadzić zapas pokarmu na następny sezon (do tego potrzebne sa m.in. liście).
A czy cisy nie zostały zalane (piszesz, że podlewacie codziennie - to nadmiar troski; naet jak są upały to lepiej podlać porządnie co kilka dni a nie codziennie i sprawdzać organoleptycznie czyli palcem czy jest wilgotno czy nie).
Pozdrawiam.

Ewa poniekąd masz rację koncówki w czosnkach były przyschnięte, ktoś napisal żeby obciąć, obciełam do połowy ale wyglądały tylko gorzej... więc obciachałam całość, wygląda jak wygląda... wszystko co robie w ogrodzie jest robione przezemnie pierwszy raz Jeszcze rok temu wokół domu był gruz budowlany... Gdybym wiedziała jak będą wyglądaly pewnie posadzilabym je w innym miejscu
Co do cisów nie mampojęcia, ale nie sądze by byly przelane u mnie jest strasznie sucho... od dawna nie padało. We środę pieliłam i gdyby nie to że wcześniej było podlane nic z pielenia by nie wyszlo bo chwasty urywają się na poziomie ziemi...szczerze mówiąc gubie się we wszystkich informacjach. Jedni piszą podlewać inni nie podlewac i bądź tu mądry
hanka_andrus 07:40, 04 maj 2012

Czyli złoty środek potrzebny: tak zwane wyczucie!
ana_art 08:18, 04 maj 2012

widzisz Haniu czyli ja wyczucia nie mam nie będzie ze mnie ogrodnika...
ania_wesola 08:29, 04 maj 2012

No co Ty opowiadasz dziewczyno!!!!!! ogrodnik z Ciebie super Caly czas podpatruję twój ogród i cały czas się zachwycam. Na wszystko trzeba jednak czasu ja, też jestem laikiem i to totalnym bo nawet nie zaczełam praktykować teorii jaką tu zdobyłam a już się nie mogę doczekać. Ty masz już naprawdę pięknie, Pozdrawiam
hanka_andrus 08:57, 04 maj 2012

Aniu,mówiąc o wyczuciu, nie miałam Ciebie osobiście namyśli, tylko nasze doświadczenia,które po wielu latach praktyki tez czasami zawodzą.
Kupujemy rośliny,ale nie wiemy w jakich warunkach rosły d o tej pory,czy na polu, czy w inspektach, czy pod osłonami ,a sadzimy od razu do gruntu.I okazuje się,że nam usychają,bo są nie zahartowane,A sprzedawcy nie zawsze nas o tym informują,albo bardzo rzadko.I mamy klops.
Życzę zawsze udanych nasadzeń,a potem zadowolenia ze wzrostu zdobytych roślinek!