Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Działka wkoło Lubczyka :) 16:17, 29 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja bym zostawiła iryski. Są śliczne. Szałwia chyba jest przy wejściu. I głębiej też. można też iryski podsadzić szałwią. Jak iryski przekwitną, będzie kwitła szałwia

Szałwię można też poszukać taką niską. Ja akurat mam wysoką. kwitnie długo, po przycięciu znowu
Jak zobaczysz, to fotki skasuję

Proszę nic nie usuwać! To mam dylemata z tymi irysami chociaż one bezproblemowe są, qrcze już sama nie wiem
Działka wkoło Lubczyka :) 15:58, 29 sty 2015

Do góry
Ja bym zostawiła iryski. Są śliczne. Szałwia chyba jest przy wejściu. I głębiej też. można też iryski podsadzić szałwią. Jak iryski przekwitną, będzie kwitła szałwia

Szałwię można też poszukać taką niską. Ja akurat mam wysoką. kwitnie długo, po przycięciu znowu
Jak zobaczysz, to fotki skasuję
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:05, 28 sty 2015

Do góry
Wpadłąm się przywitać.
Piękne czosnki,szałwia,łubiny...och te kolory.
Wszystko piękne.
Biegnę kończyć czytać
Pozdrawiam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:14, 28 sty 2015

Do góry
Łukasz z rysowaniem to u mnie gorzej...
Z sąsiedztwem dla róż to też nie najlepiej... ale róże z bodziszkami mi się podobają. Można je obsadzić kocimiętką.. zanim róże zakwitną to kocimiętkę przytniesz na niziutko i róże będą mieć przewiew powietrza. Za kocimiętką ale w sąsiedztwie róż można dać bodziszka innego, one kwitną w czerwcu i będzie jak na inspiracji
Do róż trawy?? Nie mam pomysłu jakie. Róże nie lubią jak je coś zarasta bo zaraz chorują. A trawy jednak maja swój wymiar.. rozplenice jak już to z niższych i kawałek od róży. Może stipa??
Przy drzewach i za nimi dałabym cieniolubne. Od pobytu w Wojsławicach chora jestem na łan Ice Dance.. nawet kompletny cień trawie nie przeszkadza..

Na brzeg bym dała mniej rodzajów, ale w środku plamy.. już różne..
Na brzeg słoneczny nadaje się rdest, za nim koniecznie niskie różowe jeżówki (razem wyglądają bomba), moje nowe odkrycie bodziszek kantabryjski Karmina.

Szałwia, kocimiętka jak przekwitnie jest brzydka... nie na brzeg..

Pysznogłówki ale małymi plamami, bo jak przekwitną to też są brzydkie.. ale jak kwitną to są fajne

Ogólnie chyba taki układ będzie lepszy.. i wiadomo, że wszytko będzie się przenikać góra dół.
Dla mnie roślin na rabatę nie jest za dużo.. Ale widziałeś mój ogród i wiesz co ja mam

Edit.. dałam na brzeg rabat obwódki bukszpanowe, ale ogólnie wolałabym bez nich.. niestety z powodu psa muszę coś dać by zasłonić płotki Jak bukszpan urośnie to siatki założę za bukszpanem. Najbardziej lubię jak z rabat się wylewa i widać do samego dołu kfiotki...
Wyjątek stanowi obwódka przy różach białych.. z szałwią od Finki i niskim przywrotnikiem.. to możesz skopiować
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:10, 28 sty 2015

Do góry
5. donica wzdłuż domu jak na rysunku.

Kiscień rainbow
Runianka japońska
Carex the beatles
Jarzmianka 2 kolory
Weitlica samicza
Bukszpan
Rozplenica
Szałwia deep blue
Carex buhananni
Proso rozgowe
Carex FC
Werbena
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:33, 27 sty 2015

Do góry
Bratanek wytrwały jest Szałwia pięknie się prezentowała może na coś jeszcze wpadniesz jeszcze czassss
Mi dziś odbiło i grabiłam pod choinkami już fisia dostaję hi hi
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:22, 27 sty 2015

Do góry
eda napisał(a)

Delikatuśne

No myślałam to zaadoptować w miejsce gdzie szałwia u mnie królowała w tym roku, ale jednak na nasze warunki ideałem to nie jest. Temat otwarty zostaje, jak nic nie wymyślę to szałwię powtórzę.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 21:59, 26 sty 2015

Do góry
Dzięki za ten plan. To co bardzo zwróciło moją uwagę to to jak ładnie rozciągłaś wiśniami ten mój ogródek, co prawda wiśni niestety już nie mam bo jak pisałam wcześniej przestraszyłam się ich docelowej wielkości ale trzy takie same wysokie elementy rozciągnięte na długość całego płotu to jest to!

Drugi punkt dla mnie bardzo cenny to wysokie miskanty, które zasłoniły by trochę słup, bardzo ciekawy pomysł, dzięki

Juzia_G napisał(a)
Sobie pozwoliłam

Pod płotem z wiśniami cis,
hortensje,
miskanty przy słupie (na samym słupie może być ten bluszcz co to tam już jest ) i pod płotem...chyba od strony sąsiada,
kule bukszpanowe z trawkami przy oczku,
a przed hortensjami trawki z czymś coś kwitnącego....np szałwia

Pod oknami kulki bukszpanowe z trawkami i z czymś kwitnącym.

Pod płotem po lewej Żywopłot strzyżony wysoki...najlepiej zimozielony, a pod nim trawy.

Zaraz usunę...jak coś

Ogródek w którym klon osłupiał:) 21:44, 26 sty 2015

Do góry
Nic proszę nie usuwać! Muszę się głębiej w ten plan wgłębić

Juzia_G napisał(a)
Sobie pozwoliłam

hortensje,
miskanty przy słupie (na samym słupie może być ten bluszcz co to tam już jest ) i pod płotem...chyba od strony sąsiada,

Pod płotem po lewej Żywopłot strzyżony wysoki...najlepiej zimozielony, a pod nim trawy.

Zaraz usunę...jak coś

Ogródek w którym klon osłupiał:) 21:42, 26 sty 2015

Do góry
Sobie pozwoliłam

hortensje,

Zaraz usunę...jak coś

Co z tym ogródeczkiem począć 16:19, 26 sty 2015

Do góry
Matko jak żyje na O to tyle wpisów nie miałam

Musiałam dziecku przemeblowanie w pokoju zrobić bo zwidy ma w nocy i się boi

A więc pomysł z drzewem średnio mi się podoba ,bardziej dwie kulki ale wyższe .
Jeżeli dam pomiędzy miskanty to zrobię dokładnie taka samą rabatę jak różanka ,a tego chce uniknąć .
Ma nawiązać a nie być taka sama .

A jak by tak na części gdzie mur posadzić róże i jeszcze róże oczywiście odpowiednio dopasowaną na ścianę puścić czy to już by była przesada ?
Kulaski na pniu podsadzone szałwia czy lawenda i zywopłocik ...i tyle
Co z tym ogródeczkiem począć 14:24, 26 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
to jak w tonacjach fioletowo niebieskiej to ja dorzuce jeszcze szałwie

albo mix tych trzech
ktos kiedys pisał ze fajnie jak na rabacie jest szałwia z przetacznikiem bo jak kończy kwitnąć szałwia to zaczyna przetacznik i potem znowu szałwiai do tego jeszcze lawenda i ciagle pieknie

O!!! To jest super myśl.
Pomieszaj i będzie o.k.
Co z tym ogródeczkiem począć 14:22, 26 sty 2015

Do góry
Tesiulka ja nie mówię że nie chcę lawendy ,pisze tylko że nie chce tej odmiany która mam ,bo teraz jest bardzo brzydka .
Kiedys w Mai był program o plantacji lawedy i tam pan polecał odmianę Hid Cafe

Juziek dzięki za propozycje siewek ,ale wole kupić duże sadzonki cobym zaraz efekt widziała

Kasiu tak szałwia jest tez brana pod uwagę ,bo na jednej rabacie ma być właśnie szałwia a na drugiej lawenda.

Co z tym ogródeczkiem począć 14:12, 26 sty 2015

Do góry
No...szałwia...piękna.
Ewa,czy u Ciebie są slimaki?

To ja teraz z innej beczki: może być barbula,perowskia albo kocimiętka

Ewa!!!Żyjesz?
Pomysły się mnożą!!!
Co z tym ogródeczkiem począć 14:09, 26 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Była już szałwia Chyba ciągle jest brana pod uwagę

Co z tym ogródeczkiem począć 14:06, 26 sty 2015

Do góry

albo mix tych trzech
ktos kiedys pisał ze fajnie jak na rabacie jest szałwia z przetacznikiem bo jak kończy kwitnąć szałwia to zaczyna przetacznik i potem znowu szałwiai do tego jeszcze lawenda i ciagle pieknie

Co z tym ogródeczkiem począć 12:19, 26 sty 2015

Do góry
No juz jestem ,obiadek dokończyłam

Po namyśle przy mieszaniu w garach pomyślałam że chyba jednak zostanę przy pierwszej wersji czyli rabata z kulaskami i może nie lawenda tylko szałwia i może nie jasnych róż tylko ciemniejsze,ale wysokością żeby były tak jak na różance .
Nie chcę dokładnego powtórzenia w gatunkach bo mam tak mało miejsca na kwiatki że szkoda mi sadzić to samo .

Basiu a Twoje pomysły cudowne skopiowane i bedą na kolejną rabatkę ,tam gdzie parking dla samochodów ,czyli zaraz za ta rabata która teraz robimy .
Co z tym ogródeczkiem począć 11:38, 26 sty 2015

Do góry
No to ja bym robiła tak:

Tu gdzie ściana - róże.
Tu gdzie pies - lawenda lub szałwia z kulasami na kiju.
Wszystko w obwódce bukszpanowej.

Musi pasować do tej drugiej strony. Tak mi się wydaje.
W cieniu - zacieniona 09:30, 26 sty 2015

Do góry
...pierwsze wschody z zebranych nasion...

ślazówka wieloletnia -biała

wielosił

szałwia omączona -niebieska
Makowo na Kociewiu 17:56, 25 sty 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Hmmm ... a może zupełnie coś innego Bylinowa rabata

Najwyższe piętro to Gracillimusy przed nimi białe zawilce japońskie przed nimi różowa szałwia omszona a w bukszpanowych kulach różowe przetaczniki kłosowe

Edit ... widzę że zawilce już tam są

Tak jak pisała Ana rabata z Vanilkami będzie wydawać sie bardziej uporządkowaną a na tym mi bardzo zależy przy kulkowej pod brzozą z tej strony za dużo by się tam działo co myślisz ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies