Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w malinówkach 17:51, 28 sty 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Przypomnę pierwszą wersję, ostatecznie jodła poszła jakieś 0,5 m w lewo, by oddalić się o rury w ziemi.

Teraz szkic z wczoraj, skupiam się na fragmencie do jodły właśnie. Można powiedzieć, że to jest widok rabaty stojąc przed domem i na podjeździe.

Od razu mam przemyślenia:
- mogły być 3 stożki cisowe, ale trochę mało miejsca. Gdy będą kulki mogę zostawić nadal berberysy (jakbym się na nie uparł)
- sesleria i kulki to fajne nawiązanie do tego co przed domem
- sporo suchych elementów na jesień (kwiatostany hortensji i trawy) co jest na plus
- znalazłem miejsce dla ciemierników, a brakuje mi w tej części czegoś kwitnącego niskiego?
- wcisnąłem jeżówki koło berberysów, bo brakuje mi innych kwiatów oprócz hortensji (inspiracja od Danusi to bordowy berberys, jeżówka różowa i zwiewna trawa)

Bardzo ładny plan, dobrze się takie 3D omawia. Lepiej niż kropki na płaskiej kartce w kratkę. MAsz wyobraźnię przestrzenną. Dodałabym jeszcze jakieś elementy dekoracyjne, ale to już w zależności co wybierzesz jako motyw przewodni w ogrodzie (corten, drewno, metal, beton) może jakąś kule oświetleniową?

Może w drugiej części, której nie rysowałeś dałbyś jakąś wachlarzową molinię? Może jedną hortensje na pniu?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:03, 28 sty 2025

Do góry
Może mi się uda z filmiku opisać jak wyglądają tu nasadzenia
Część I frontowa
Front po lewej
Klon purple globe, cyprysiki, krzewuszki, tawuły japońskie, trzmieliny, turzyce
i do zawiezienia hortensje anabel i rozplenice.

Front po prawej (bez tui)
pigwowce, suchodrzewy gold, ostrokrzew gold, hibiskus, pęcherznice bordo i żółta, trzmielina szczepiona, conica, świerki serbskie, grab wredei, tuja reingold, ognik kolumnowy, czeremchy, derenie, jałowce, irgi, kończy głóg przed serbem. A bylin turzyce, kosaćce, rdesty, miscanty, turzyce, rozchodniki, lirope, wilczomlecze
i do przywiezienia liliowce, trawy, krokosmie (tu jest piasek), hortensje bukietowe, suchodrzewy, rudbekie, astry

cdn
Ogród prawie wymarzony … 16:41, 28 sty 2025

Do góry
Są nowi lokatorzy przy lawendzie
Z trzech Danik zrobiłam 6 i dosadziłam przetaczniki oraz kilka szałwii

Choć nie lubiem kulków to wyglądają w tym miejscu idealnie

Ogród prawie wymarzony … 16:34, 28 sty 2025

Do góry
Działam od kilku dni
Wczoraj i dziś wyczyściłam rabaty
Wycięłam i podliczyłam hortki w grabowej i brzozowej - łącznie 42 sztuki
Wycięliśmy prawie wszyskie trawy z rabat - zostały miskanty w brzozowej

Wygrabilami rabaty z nadmiaru liści i innych cudeniek

Wyrównałam grabową i poprzesadzałam stipy
Chyba się przepracowałam bo nóg i rąk nie czuję

Jestem gotowa na wiosnę

Ciemiernik - Helleborus 15:54, 28 sty 2025

Do góry
Brudne bordo. Tu może niezupełnie taki, jak w rzeczywistości. Zobaczę co się stanie w gruncie.

Taki jest teraz

Stefania nr 2

Nr 1
Zacisze Alicji 15:40, 28 sty 2025

Do góry
Alija napisał(a)
Melduję, że u mnie połowa stawu zapełniona, bardzo by mi się przydał śnieg albo solidy deszcz, bo wiosna tuż, tuż.
I to są dobre wieści że wody przybyło w stawie.. Alicja a masz podłączoną rynnę z dachu domu i przeprowadzoną do stawu?
Ogród Basi i Romka 15:35, 28 sty 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Mały, szybki obchód w delikatnym deszczu. Wczoraj udało mi trochę posprzątać, dziś pada, nie da się nic porobić. Ale wyszłam na chwilę, miałam nakruszone skorupki jajek, rozsypałam, je jest mokro, będę ładnie się przerabiać. Poza tym to wychodzą ranniki, przebiśniegi no i ciemierniki

Basiu, ale już wiosennie się robi, piękne kwiaty. Ja na razie zadowoliłam się hiacyntami i ciemiernikami z B.
Ja nadal czekam na większe ilości wody, śniegu brak, deszczu brak, pogoda piękna. Z jednej strony fajnie ale z drugiej strony u mnie wody nadal mało.

Ciemiernik - Helleborus 15:13, 28 sty 2025

Do góry
Właśnie ten kwiat ma podobną budowę, chciałam tylko porównać kolor. Chyba mój telefon wariuje jak zobaczy fioletowy róż. Ciekawe jak Cecilia zakwitnie w gruncie. Rozmach rozmachem, miejsce się kończy. Przy przeglądaniu strony p.Zymona podejrzewam, że 2 niezidentyfikowane, które z Cecilią zdobiły wejscie w ub. roku to Nightingale. Nie jestem pewna, wynika to z opisu koloru. W gruncie się super rozrosły. Postaram się znależć zdjęcie.

Blaski i cienie nowego życia 15:11, 28 sty 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
A ja to się ciągle dziwię, że nie ma wzdłuż dróg rowów odwadniających, żyję na Żuławach i tu nie ma dróg bez rowów z obu stron, więc myślałam, że to jest standard w całej Polsce

To już teraz wiesz jak jest temat tak trudny, że nie chcę kontynuować na forum. Lepiej nie wolę pogadać o pogodzie i roślinkach.

Zakwita u mnie jakaś kalina
Zacisze Alicji 15:10, 28 sty 2025

Do góry
Zabrałam się już za pracę w ogrodzie, poobcinałam hortensje, hibiskusy, jabłonie i inne krzaki. Nawet prześwietliłam świerki, ale gałęzi jest tyle, że do lata tego nie przerobię.

Zacisze Alicji 15:07, 28 sty 2025

Do góry
Melduję, że u mnie połowa stawu zapełniona, bardzo by mi się przydał śnieg albo solidy deszcz, bo wiosna tuż, tuż.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:02, 28 sty 2025

Do góry
Reszta jeszcze śpi...

Coś tam zostało białego

Dziś ostatni dzień urlopu, a tak fajnie było
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:01, 28 sty 2025

Do góry

Zakwitł oczar
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:00, 28 sty 2025

Do góry
A tym czasem na południu... Uprzątnięty froncik

I wejście do narzędziowni
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:52, 28 sty 2025

Do góry
Snow Dance.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:51, 28 sty 2025

Do góry
Iglaki

i małe krzewy (irgi, berberysy)

Znów cały rok wożenia ...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:50, 28 sty 2025

Do góry
Zimozielone - rodki, trzmieliny, laurki

suchodrzewy

runianki

Owocowe krzaczki
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:48, 28 sty 2025

Do góry
Piwonie, róże

I cała masa bylin

hortensje bukietowe

i ogrodowe
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:47, 28 sty 2025

Do góry
Po raz pierwszy zakwitnie u mnie ciemiernik Tybetański, dwa lata czekałam na jego kwiaty.

Nigery.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:47, 28 sty 2025

Do góry
A ja mam tyle jeszcze do zabrania i wsadzenia - cała bylinówka i trawy:
Miscanty niskie

i wysokie oraz rozplenice i pampasową

Imperaty

Krokosmie i liliowce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies