Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

mirkaka 14:34, 18 lut 2026

Joku napisał(a)
Zima nadal trwa. W nocy z niedzieli na poniedziałek padł rekord - 20st., dzisiaj dociągnęło do -12st. Śniegu dosypuje. Koty wychodzą na dwór na krótko uprzednio długo się zastanawiając czy im się wyjście kalkuluje.
Przyjrzałam się mojej ogrodowej hortensji przetrzymywanej w garażu. Już zaczyna wypuszczać listki. Jak ją zabierałam z dworu myślałam że to na kilka dni tylko. A zrobiło się już niemal 2 miesiące. Tak źle i tak niedobrze. Nie bardzo wiem co z nią zrobić, innego pomieszczenia o temperaturze kilku st. powyżej zera nie mam. W garażu jest jednak cieplej.

Jola idzie wreszcie ocieplenie, może wytrzyma jeszcze w garażu, potem przeniesiesz do domku ogrodnika, masz tam okno? Jeśli nie to nie pozostaje nic innego jak wnieść do domu, do światła.
Nie martw się, zakwitnie w domu Może jakiś pokój masz zimny?
Joku 18:27, 18 lut 2026

Haniu, Elisko, Mirko dziękuję za podpowiedzi, każda cenna. Moja hortensja jest w donicy, bo dotychczas żadna posadzona na rabatę nie chciała kwitnąć. Dlatego wymyśliłam taki sposób. W garażu jest dość ciemno, tylko małe okno wychodzące na pn -wsch. Szopkę mam z oknem, włókninę też mam. I dobrze oświetlone okno tarasowe, ale tam akurat temperatura pokojowa. Będę kombinować. Jeżeli zabiorę do domu na przetrzymanie w lepszym świetle to chyba najpierw zastosuję oprysk na ewentualne szkodniki żeby sobie nieproszonych gości na rośliny doniczkowe nie sprowadzić.
Joku 11:59, 22 lut 2026

Dzisiaj wyciągnęłam hortensję z garażu, nie mam serca dłużej jej w półmroku trzymać. Wczoraj profilaktycznie spryskałam mospilanem żeby sobie jakichś intruzów do domu nie sprowadzić. Miejscówkę ma przy wschodnim oknie, miejsce nachłodniejsze w domu, przy zakręconym kaloryferze

Planuję ją tu przetrzymać przez kilka dni i poobserwować co się będzie działo. Potem ewentualnie przestawię bliżej okna tarasowego gdzie światła więcej dociera ale też jest nieco cieplej.

Świeża wiosenna zieleń , adekwatnie do + 9 st. na dworze . Nie dowierzam termometrowi, chyba oszukuje.

Gosialuk 13:52, 22 lut 2026

Jakie ładne zielone. U nas +8 i robi się wiosennie. Cebulowe co dzień wyższe szczypiorki mają. Oczywiście w mieście, bo tam u mnie to wszystko o 2 tygodnie opóźnione.
Joku 16:38, 22 lut 2026

Gosiu, wiadomo ze w mieście zawsze cieplej bo dużo domów w skupisku. Te 9st. było na piętrze, na parterze tylko 5. Czy to znaczy że im bliżej gruntu tym chłodniej?
Szczypiorków jeszcze nie widzę, ciągle leży warstwa śniegu.
Basilikum 20:45, 22 lut 2026

U nas śnieg już stopniał. Wiosna idzie
Joku 21:10, 22 lut 2026

To jest nadzieja . W twoich rejonach zawsze wcześniej się zaczyna.
Kontonaogrod 10:41, 23 lut 2026

Jej! Hortensja! Czekam kiedy u nas będą jakieś listki nowe. Póki cośnieg stopniał więc jest nadzieja

Jolu znasz okolice wioski Słosinko? Daleko stamtąd do Ciebie? Możliwe że będziemy sąsiadkami
Joku 12:11, 23 lut 2026

Hortensja była przechowywana w garażu, tam za wcześnie się obudziła. Schowałam ją bo chcę mieć kwiaty. Na zewnątrz niestety w moich rejonach są niekorzystne warunki, za zimno. Nie spodziewałam się że zima z mrozem tak długo będzie trwała.

Nie znam tej miejscowości, ode mnie oddalona o około 130 km wg map Google. Dla mnie niezbyt daleko . Zdarzało mi się jeździć trasą na Poznań, Wrocław jak jeszcze nie było autostrady A1. Bardzo podobały mi się krajobrazy, kręte drogi. Fajnie się jechało, bo ruch był względnie niewielki.
Ładnym miastem jest Szczecinek, jako ciekawostka Borne Sulinowo - miasto odzyskane po ruskich, gdzie mieli swój poligon i nie wpuszczali Polaków.
Kontonaogrod 13:13, 23 lut 2026

Szykuje mi się tam wycieczka dzięki za info