Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 13:40, 21 paź 2024

olciamanolcia napisał(a)
Pati na powyższych fotach masz zdecydowanie za dużo trawnika

Tak na razie się tylko wydaje, bo rabaty nieskończone i nierozrośnięte. Tak czy siak w pierwszej kolejności trzeba zrobić te zaplanowane, potem pozostałe wyznaczone matami, a za jakieś 2-4 lata można myśleć o innych.
Patrycja_KG_Lu 13:43, 21 paź 2024

NowaKiKi napisał(a)

ja w zeszłym roku sadziłam dopiero w połowie listopada

Ja czosnek w zeszłym roku sadziłam w grudniu i był mały. Nie wiem czy to jedyny powód jego rozmiaru, czy bardziej suszy, ale nie był wielkościowo taki jakbym chciała. W tym roku planuję szybciej posadzić.
Patrycja_KG_Lu 13:46, 21 paź 2024

Wiaan napisał(a)
Jeśli żywopłot jest z laurowiśni to może trawy limonkowe, aby się wyróżniły kolorem. Mogłyby być rozplenice Hameln Gold, molinie Variegata, one szybko kwitną bo już w lipcu. Tylko to zupełnie inne kwiatostany. Możesz też powtórzyć seslerie. Do tego pokroju drzew, które planujesz najbardziej pasują mi Hameln Gold i one też szybciej kwitną od zwykłych Hameln. Ładne są też rozplenice Jommenik, mam je i uwielbiam

Wiann i Rojodziejowa - macie tą Hameln Gold? Bardzo mniejsza od Hameln jest? Kupiłam 2 sztuki na rozmnożenie w tym roku i na razie to takie wypierdki, a kwiatostany mają bardziej w środku schowane, a niżeli wysunięte tak jak u moich większych Hameln.
Patrycja_KG_Lu 13:48, 21 paź 2024

Wiaan napisał(a)
Widzę świeży żywopłot, masz dużo większe odległości od siebie niż ja posadziłam. Tak zalecają, aby odległości były spore. Ja z racji małej ilości i chęci szybkiego efektu posadziłam gęsto Tak mi radzono przy tego typu sadzonkach i moich założeniach, mam nadzieję, że nie będę przeklinać tych laurowiśni. Dużo osób na nie narzeka, ale sama się muszę przekonać

Dostałam 2 rady dawno temu odnośnie odległości sadzenia plus czytałam w necie jak inni sadzą. Jedna z nich zakłądała nawet 1 m, inna 70-80 cm. Ci co posadzili co 50 cm mówili, że za gęsto. Zdecydowałam się na odstępy co 80 cm. My też ryzykujemy. Zobaczymy co będzie. Całej działki nie obsadziliśmy, więc w razie co nie będzie aż tak żal.
Wiaan 14:05, 21 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dostałam 2 rady dawno temu odnośnie odległości sadzenia plus czytałam w necie jak inni sadzą. Jedna z nich zakłądała nawet 1 m, inna 70-80 cm. Ci co posadzili co 50 cm mówili, że za gęsto. Zdecydowałam się na odstępy co 80 cm. My też ryzykujemy. Zobaczymy co będzie. Całej działki nie obsadziliśmy, więc w razie co nie będzie aż tak żal.

Ja mam co 40 cm najwyżej wysadzę co drugą
Co do Hameln Gold, mam u siebie i one są większe niż zakładałam, ale mają juz kilka lat.
W porównaniu ze zwykłą Hameln są podobne wzrostem u mnie.
Patrycja_KG_Lu 14:13, 21 paź 2024

Dużo symetrii się wkradło…oto pierwsza wersja.

Amanogawy posadzone co 2,5 metra, ich pnie otoczone Hameln Gold + zawilce białe. W dwóch przestrzeniach molinie o wysokości mniej więcej do ogrodzenia, a przy moliniach jeżówki z rozchodnikami.

Macie pomysł na inną wersję ułożenia lub zmiany roślin?
olciamanolcia 14:27, 21 paź 2024

A ja bym wybrała inne kolumnowe ale jak Ci się podobają te wiśnie to sadz
Mnie to się marzą dęby kolumnowe - Green Pillar- wybarwiają się bosko i eleganckie są .

Symetria zawsze fajnie wygląda
MagdaLenka 14:37, 21 paź 2024

Mi też się podoba ta symetria.
Jeśli nie chcesz tak od linijki, to możesz nawiązać do brzozowej - dwie wiśnie blisko siebie, a trzecia nieco dalej od nich. W tej dłuższej przerwie 3 lub 4 rozplenice, a w krótszej coś innego.
Patrycja_KG_Lu 14:41, 21 paź 2024

olciamanolcia napisał(a)
A ja bym wybrała inne kolumnowe ale jak Ci się podobają te wiśnie to sadz
Mnie to się marzą dęby kolumnowe - Green Pillar- wybarwiają się bosko i eleganckie są .

Symetria zawsze fajnie wygląda

Green Pillar świetne są tylko, że w necie podają średnicę w widełkach 3-5 m. W grę wchodzi tutaj Ambrowiec Slender Silhouette albo Amanogawy, bo wąsko jest.
Patrycja_KG_Lu 14:43, 21 paź 2024

Wiaan napisał(a)

Ja mam co 40 cm najwyżej wysadzę co drugą
Co do Hameln Gold, mam u siebie i one są większe niż zakładałam, ale mają juz kilka lat.
W porównaniu ze zwykłą Hameln są podobne wzrostem u mnie.

A średnicę jaką dla nich przewidzieć? 80 cm czy metr jak u Hameln?