Mam nadzieje że Cie to nie uraziło ale podłużny układ liści i łodyg tak akurat mi się skojarzył, inne rzecz że bardzo podobają mi sie takie ludowe palemki. Tym razem pomyłka bardzo mi się opłaciła bo inaczej nie zobaczyła bym tej przepieknej maski z zachwycającym wiankiem kwiatowym.( Moze znów cos pomyle to jeszcze coś mi wkleisz.)
Chodzi mi jeszcze o to czym zasłonić skarpę, która zostanie z tyłu za nasadzeniami. Tu te\same obrazki bez nasadzeń,, które były w poprzednim poście. Na drugim zdj. posadziłam jałowce.
Oho. trafiłam na jakieś uroczyste "rąsia, buźka"... .. To też spieszę dołączyć do chóru "sto stron, sto stron, niech żyje Bogdzia nam!... " i dołączam swoją osobistą azalijkę...
Witam serdecznie
Miałam przyjemność gościć w tym ogrodzie, w czerwcu ubiegłego roku. Wkleję kilka fotek, niestety, technicznie niezbyt udanych...ale co tam.
Ogród mnie zachwycił, od samej bramy wejściowej począwszy
Zaraz za bramką cudo na murze. Tabliczki z nazwą róży nie znalazłam.
Jabłonie rozpostarte na płocie, obficie obsypane owocami.
Różności
Blue Magenta
William Lobb
Po całym ogrodzie swobodnie spacerowały sobie kury-ozdóbki i inne ptaki
Dzidko,piękne kolorowe kwiaty, czy nie z wielkanocnej palemki? Dziękuję.
A, to dobre
To jest z wystawy karnawałowych masek i kompozycji z papierowych kwiatów.
Ja w tych narcyzach i innych kwiatkach widziałam powiew wiosny, której z utęsknieniem wyglądam.
Niektóre maski też były kwiatkowe.
Rysując kanciaste rabaty okazało się , że wychodzą podobnie jak Wasze ...... Ten projekcik mi się podoba , zaznaczyłam tylko swoje małe co nie co ....... Nasadzenia jakieś tam narzuciłam, ale nie znam kierunków i dlatego są z ??????? czy tam jest dla nich właściwe stanowisko ......????
Teraz uciekam , będę wieczorkiem.....
Danusiu, pamiętam, że ładnie wszystko było utrzymane wokół pałacu, były kwiaty. Pałac też zwiedzaliśmy, może poszukam i na okrasę dodam zdjęcie wnętrz pałacowych.
Spreparowałam zdj. w G. puzzlach., Oczywiście rośliny nie do końca te, ale sam pomysł. Niestety nie widać też półkola i skarpy.
1. Pomiędzy żywopłotem zimozielonym a garażem zostaje półkole trawnika.
2. W żywopłocie mam posadzone młode jarzębiny
3. Od tyłu rabaty rośnie: - miskant
- pęcherznica
- tawuła brzozolistna
4. Od żywopłotu pierwsze roślinki w każdym rzędzie rosną wyżej bo tam tylko jest skarpa.
5. Przy okazji wyremontowałam sobie garaż
a to takie ładne okieneczko ale nie z tej zimy...muszę znów coś kupić i cieszyć oko.
Moje ukochane cyklameny oczywiście kupione, ale Hipeastrum wyhodowane.Za oknem stare wrzosowisko, które niestety tej jesieni zlikwidowałam.