Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w cieniu brzozy 11:38, 31 sty 2012

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Witaj, sąsiadko. Z której strony Krakowa masz ogród? Coraz więcej "kołokrakowiaków" tu mamy.
Podziwiałam Twoje piękne róże, szczególnie tę Madame Issak Pereire, wkleiłam ją zeby się pozachwycać,
u Ciebie dużą i bujnie kwitnącą. Liczę na podobny rozmiar u siebie. Zdradź kto Ci zrobił te fajne metalowe podpórki pod róże, może być na PW.
Bardzo podoba mi się te murek z kamienia, utkany roślinkami, też jedno z niezrealizowanych marzeń.
Nasz mały raj na ziemi :) 11:36, 31 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Asia, ja też obstawiam żurawki. Fajnie jest mieć blisko domu rabatki ładne przez cały rok

Syla, u Ciebie te czerwone żurawki w tle to obsidian?

Te żurawki to Marmalade .... Obsidian mam posadzone na froncie domu
O....! 11:29, 31 sty 2012

Do góry
marzena napisał(a)
dzisiaj trochę pookrywałam jeszcze dodatkowo korzenie rh gałązkami świerka/jodły ... no i muszą dać sobie radę ...

Ja dzisiaj swoje przykryłem prawie w całości śniegiem. Jednego nie udało mi się zasłonić, bo.... śniegu mi brakło... Tego pulchnego
Pogaduchy skowronków 11:29, 31 sty 2012

Do góry
Witam przy kawie! No i dojechaliśmy do końca stycznia.......
Teraz tylko luty,ale ten nam szybko zleci.Bo to Najpierw temat mrozu,potem Walentynki, no i prawie koniec.....zimy.
Co prawda luty przedłużony o 1 dzień,ale jak wysoko wtedy słońce!
Dziś u mnie rano -9,teraz już-5 w cieniu,a za wiatrem i na słonecznej stronie,toi opalać się można.
Miłego dnia wszystkim!

Tyle śniegu było na koniec stycznia 2010

A tak w ubiegłym roku.
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 11:26, 31 sty 2012

Do góry
Na zdjeciu wyżej to jest wierzba palmowa,a poniżej z kijków kupionych w kwiaciarni,wetknięte do ziemi ukorzeniły się.

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 11:24, 31 sty 2012

Do góry

Ogród pełen motyli...... 11:20, 31 sty 2012

Do góry
leonia_pawlik napisał(a)
A ja po prostu nazywałam go trawusią......

Piękny mają kolor
Ogrodnik mimo woli 11:16, 31 sty 2012

Do góry
Dzięki za piekne kozaczki My też sobie na nie tylko popatrzymy.
My z moim M to zapaleni grzybiarze i jak tylko jest okazja to od razu w las.... Jak jadę bo Białegostoku, gdzie lasów grzybowych pełno...to zawsze gonimy na grzyby, a potem cała rodzina obrażona, że ich nie odwiedziliśmy tylko las
W naszym ogrodzie nawet wsadzilismy reklamowaną grzybnie na kanie, ale coś to nie działa i czeka jeszcze ta z róznymi grzybkami..... ale nie zdążyliśy jej użyć i może się przetreminować
Za to jak kupowałam korę, to po rozerwaniu worków okazało się, że jest cała spleśniała. Gonię ja do mojej pani w ogrodniczym, że takiej brzydkiej kory nie chę, bo tam grzyb i jeszcze mi rośliny się pochorują . Stwierdzila, że ten grzyb roślinom nie przeszkadza, a jak mi efkt wizualny nie pasuje, to niech odwiozę... przyjmie z powrotem. Czyli potwierdziła zdanie mojego M. Jak dwa do jednego...to efekt wizualny się z czasem poprawi jak wyschnie..... a odwozić kilkanaście worów mi sie nie chciało.
Za to wiosną zaczęły się dziać dziwne rzeczy w ogrodzie..... i coś zaczęło masowo rosnąć..najpierw zauwazyliśy w trawniku, a potem to już wszędzie.... Chciaż grzybiarze, było nam żal je zrywać....... jak liczebność osiągnęła stan nie do policzenia padło hasło...teraz jemy
A wyrosły takie piękne smardze

Przedogródek Agniechy973 11:10, 31 sty 2012

Do góry
Wczoraj rysowałam, obliczałam (wyszło dużo mniej powierzchni i roślin na podjeździe) i przeszukiwałam internet w poszukiwaniu tej "mojej" tawuły.

Najbardziej przypadła mi do gustu Darts Red. Liście ma ciemnozielone, ale młode przyrosty czerwone. Kwitnie na ciemno różowo, ale przy zielonych liściach. Kwitnie od czerwca do sierpnia i ma duże kwiatostany. Także zmienia się w sezonie. Nie wiem czy przebarwia się na jesień, ale to już by było chyba za dużo wymagań.

Brałam pod uwagę jeszcze odmiany Albiflora (ma białe kwiaty, ale piszą, że jak pada to robią się żółte i trzeba wycinać, bo szpecą), Crispa (tu atutem są piłkowane liście), Little Princess, Goldmound i Goldflame.

Czy Darts Red to dobry wybór?

Proszę znawców o skorygowanie wyliczonych przeze mnie ilości roślin. Tawułę i berberys ograniczyłam do 2 roślin na metr kwadratowy, wcześniej liczyłam 3 rośliny.

Tak jak już wcześniej pisałam pachysandrę i kostrzewę kupiłabym tylko w połowie.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:09, 31 sty 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Irenko, pięknie u Ciebie i masz takie niespotykane rośliny. Nie pamiętam już duży masz ogród. Bo taka ilość roślin musi mieć miejsce. Pomaga ci ktoś w pracach ogrodowych? Ja chociaż nieraz dosyć miałam tego wiecznego pielenia, teraz usycham z tęsknoty za ogrodem. A ile mam planów. Ciekawy czy mi się zapał szybko nie skończy.

Dziękuję ci twoje różyczki - cudne!
Ogród ma 25 arów. Robimy wszytko we dwoje, niestety wracamy około 20, więc mało czasu zostaje na pasje ogrodową. Uwielbiamy nowości i unikaty. Ogród cały czas się zmienia. Miejsca jest bardzo dużo, więc wszystko przed nami. ,,Ogrodowisko" tak się rozrasta, że nie nadążam, tyle nowych wątków i ogrodów do obejrzenia. Ale dzięki temu mąż załapał wenę i rozpoczął rewolucję wiosenną od zakupu donic. Już planuje....

Małgosia - Wanda ma rację, to róża, ale nie wiem jaka, ostała mi się w spadku

a hiacynt pachnie, że hej

Ogród w cieniu brzozy 11:06, 31 sty 2012

Do góry
Piękne masz róże,Rapsody miałam kiedyś w planach,ale jakoś na nią nigdy nie trafiłam,ta różowa piękność to może być Heritage ,dla porownania wklejam moją

Czekam na wiosenne zdjęcia ,murki z kamienia the best
Ogród Ewy :) 11:00, 31 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Zaglądam i ciągle się zachwycam.

To tak jak ja u Ciebie

Następną pięknością, którą bardzo lubię jest ACROPOLIS

Róża ze szkółki Meillanda, wyhodowana w 2002 roku. Ma piękne zmieniające barwę kwiaty w kolorze pudrowego, przechodzącego w beż różu. Ma niespotykany kolor, jest jak wyczytałam różą florystyczną. Krzew raczej niski, nie powinien być wyższy niż 60 cm, szerokość mniej więcej taka sama.

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 10:56, 31 sty 2012

Do góry

Tę poniżej kupiłam we wrześniu u nas na agrze,też nie jest za duża,myślę,że około metra ma pieniek.

Tu jest hakuro z wrzesnia.Widać jak sobie poradziła z zupełnie pustych badyli,ale tak jak mówiłam cały sezon była obcinana na 10 cm dwie kulki.

Skimia (Skimmia) 10:55, 31 sty 2012

Do góry
A tak wyglądała moja w grudniu, zobaczymy czy przetrzyma. Mam ją od trzech lat.
Cały rok w ogrodzie 10:52, 31 sty 2012

Do góry
Miło mi ,Agato,ze przypomniałam Ci o niektórych roślinach ,może jeszcze powalczysz o nie, oferta ogrodników jest coraz większa ,trzmielinę mam napewno jakieś 8 lat,gdy ją kupowałam była rarytasem ,to forma Compacta,dlatego jest nieduża,może twoja też taka jest ,trzykrotkę oczywiście przycinam,staje się nieporządna po kwitnieniu,potem wypuszcza nowe liście i znowu jest ładna,pisałaś wcześniej o czosnkach,znalazłam dla Ciebie takie fajne zestawienie z powojnikiem bylinowym

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 10:46, 31 sty 2012

Do góry
Elu,tak wiele osób myslało na piłkę,że to arbuz,ale nie ma juz po niej śladu,bo Melcia przegryzła,to była jej piłka.

Agnieszko,zebrałam wszystkie swoje wierzby do gromadki.Ta jest kupiona w kwietniu ubiegłego roku u Szmita,miniaturka,maleńka boydii.

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 10:42, 31 sty 2012

Do góry
Babopielko, Irenko, Agnieszko, Monteverde, Sebku jak to miło, że przynajmniej wy pozostawiliście u mnie ślad swojej wizyty. Widzę, że mam sporo wyświetleń, ale co z tego, jak czuję się tu jakaś osamotniona Każda wizyta jest dla nowicjusza na wagę złota. A niektórzy tylko grzecznie odpowiadają w swoim wątku i kontakt się urywa. Ja się narzucać nie lubię. Dlatego jeszcze raz wam bardzo dziękuję za wizyty i mam nadzieję, że z czasem zawita tu do mnie jawnie więcej gości. Nie dorastam swoim ogródkiem do wielu pięknych ogrodów, ale może coś tam ktoś jeszcze u mnie wypatrzy, co zwróci jego uwagę, i doradzi mi, co warto by zmienić

No nic, wyżaliłam się i póki co zamieszczę kilka kolejnych fotek.
Na dworzu mróz, jakiego nikt się nie spodziewał, ale w domu całkiem przyjemni, bo świeci piękne słoneczko.

Kłujaczek stroszy swoje igiełki, bo wreszcie zrobiło mu się cieplej.

Inne zielone też wyciągają szyję do słoneczka.

Wiszące w koszu storczyki pięknie kwitną.

Rozkwitły na parapetach dwa pieguski. Jeden...

i drugi.

A tutaj ogólny widok. Na żółtym podnóżku leży laptop, z którego mam okno na Ogrodowisko

Parapet zapełniają fiołeczki afrykańskie, bo jestem pasjonatką w ich uprawie.
Ogród Ewy :) 10:37, 31 sty 2012

Do góry
Agnieszko, Asiu dziękuję za odwiedzinki

Asiu, zapraszam po inspiracje, jak będę kompetentna, żeby udzielić rad to zrobię to z przyjemnością

Jestem ogrodniczką amatorką i większość co wiem to dzięki życzliwym ludziom na różnych forach internetowych oraz samodzielnie zdobywanej wiedzy metodą "prób i błędów"

Wracając do róż kwitnących w ogrodzie to zaprezentuję następną angielkę : HERITAGE
Śliczna porcelanowa różyczka, pęknie pachnie, u mnie niestety łapie czarną plamistość. Kwitnie 2 razy mocno, 3 raz późną jesienią, ale to pojedyncze kwiaty.

Ogrodnik mimo woli 10:36, 31 sty 2012

Do góry
Aniu, grzybki specjalnie dla Ciebie, ale nie z lasu , tylko z mojej działki Mam taki kawałek ogrodu z sosnami i brzozami i grzybki same zaczęły tam rosnąć, dlatego nie ingerujemy w tą część trawnika - żadnych nawozów, tylko kosimy. Grzybków nie zrywamy - lubimy na nie patrzeć

W miniformacie 10:34, 31 sty 2012

Do góry
Bea napisał(a)
I na koniec powrót do rzeczywistości i pytanie: Co to za ptak?

To jest kos a konkretnie pani kosowa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies