Ale u Ciebie super soczysta zieleń pewnie deszczy padał, a u mnie susza ani kropli i widac to po roślinach mimo codziennego podlewania. Orliki miniaturowe bajecznie piękne.
Gabrysiu, wysadz werbenę do gruntu, bo w donicy tak pięknie nie rośnie jak właśnie w gruncie tak poradziłam Sebkowi. Mówię z własnego zeszłorocznego doświadczenia w gruncie dosłownie szaleje
Ta ma siedem lat i byłaby znacznie większa, gdyby nie to, że cztery lata temu pan, który malował nam okna, złamał mi ją w połowie. Myślałam, że go zabiję, na pewno byłaby teraz większa, bo wtedy była prawie taka jak teraz.
Kawałek z zeszłego tygodnia:
A tu pojedynczy kwiat, one kwitną najwcześniej i nie przemarzają:
Rośnie przy murze, słońce jest tylko do południa.
Deszcz spadł dopiero przedwczoraj, potem znowu były upały i dzisiaj trochę pokropiło, więc podlewaliśmy cały ogród co drugi dzień od zeszłego tygodnia. Moja glina na szczęście tak szybko nie wysycha.
Dlatego założyłam łąkę. Trawy do zebrania jest ogromnie, ogromnie dużo. Chyba więcej niż 40 koszy, zwłaszcza jak trawa podrosła, tak jak teraz, kiedy skropiłam Starane i trzeba było poczekać ponad tydzień z koszeniem. Z łąką będzie mniej, ale od przyszłego roku, jak zgodnie z planem otrawnikuję pozostałą 1/3 ogrodu, strach się bać. Trzeba będzie zakładać rabaty, nie ma wyjścia.
Kasiu, werbeny były w gruncie, ale zimowałam jedną w donicy w szklarence i wynosiłam już od początku kwietnia jak się ociepliło. Jeszcze jej nie wsadziłam na rabatę, bo obawiam się przymrozków, po zimnej Zośce wsadzę, całkiem ładnie teraz rośnie i zaczęła kwitnąć. Niestety, nie udało mi się ukorzenić sadzonek i mam jeszcze tylko dwie malutkie z siewu.
Piękna hortensja moja malutka, ale jak kiedyś będzie taka jak na załączonym obrazku, to poczekam cierpliwie podleję ją nawozem do hortensji to może troszkę przyśpieszy ))
Tylko przy takiej ilości, robienie kompostu to już fabryka i nie ma tylu innych odpadków, żeby robić warstwy. Niby można mulczować, ale tylko raz na jakiś czas, bo przy słabo przepuszczalnej, gliniastej ziemi, ten sposób się nie sprawdza.