Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Bogdzia 22:47, 06 maj 2012

Ale u Ciebie super soczysta zieleń pewnie deszczy padał, a u mnie susza ani kropli i widac to po roślinach mimo codziennego podlewania. Orliki miniaturowe bajecznie piękne.
Sebek 23:00, 06 maj 2012

No cudna ta wiosna u Ciebie - zdjęcie angielki z chmurami najpiękniejsze.

Mam pytanie - ile koszy uzbierasz spalinówką z koszenia? Ze 40 najmniej?
KasiaWB 23:04, 06 maj 2012

Gabrysiu, wysadz werbenę do gruntu, bo w donicy tak pięknie nie rośnie jak właśnie w gruncie tak poradziłam Sebkowi. Mówię z własnego zeszłorocznego doświadczenia w gruncie dosłownie szaleje
Gabriela 23:10, 06 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
Gabrysiu, w jakim czasie urosła Twoja pnąca hortensja na 2 metry tj. ile lat? i czy ma już kwiaty? czytałam, że kwiaty to może mieć za 4 lata od posadzenia ) i to jak dobrze pójdzie

Ta ma siedem lat i byłaby znacznie większa, gdyby nie to, że cztery lata temu pan, który malował nam okna, złamał mi ją w połowie. Myślałam, że go zabiję, na pewno byłaby teraz większa, bo wtedy była prawie taka jak teraz.
Kawałek z zeszłego tygodnia:

A tu pojedynczy kwiat, one kwitną najwcześniej i nie przemarzają:

Rośnie przy murze, słońce jest tylko do południa.

Gabriela 23:13, 06 maj 2012

Bogdzia napisał(a)
Ale u Ciebie super soczysta zieleń pewnie deszczy padał, a u mnie susza ani kropli i widac to po roślinach mimo codziennego podlewania. Orliki miniaturowe bajecznie piękne.

Deszcz spadł dopiero przedwczoraj, potem znowu były upały i dzisiaj trochę pokropiło, więc podlewaliśmy cały ogród co drugi dzień od zeszłego tygodnia. Moja glina na szczęście tak szybko nie wysycha.
Gabriela 23:15, 06 maj 2012

Sebek napisał(a)
No cudna ta wiosna u Ciebie - zdjęcie angielki z chmurami najpiękniejsze.

Mam pytanie - ile koszy uzbierasz spalinówką z koszenia? Ze 40 najmniej?

Dlatego założyłam łąkę. Trawy do zebrania jest ogromnie, ogromnie dużo. Chyba więcej niż 40 koszy, zwłaszcza jak trawa podrosła, tak jak teraz, kiedy skropiłam Starane i trzeba było poczekać ponad tydzień z koszeniem. Z łąką będzie mniej, ale od przyszłego roku, jak zgodnie z planem otrawnikuję pozostałą 1/3 ogrodu, strach się bać. Trzeba będzie zakładać rabaty, nie ma wyjścia.
Sebek 23:19, 06 maj 2012

No mus to mus

Ale jak otrawnikujesz resztę to w sumie niedużo więcej tych koszy wyjdzie - może 10
Gabriela 23:21, 06 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
Gabrysiu, wysadz werbenę do gruntu, bo w donicy tak pięknie nie rośnie jak właśnie w gruncie tak poradziłam Sebkowi. Mówię z własnego zeszłorocznego doświadczenia w gruncie dosłownie szaleje

Kasiu, werbeny były w gruncie, ale zimowałam jedną w donicy w szklarence i wynosiłam już od początku kwietnia jak się ociepliło. Jeszcze jej nie wsadziłam na rabatę, bo obawiam się przymrozków, po zimnej Zośce wsadzę, całkiem ładnie teraz rośnie i zaczęła kwitnąć. Niestety, nie udało mi się ukorzenić sadzonek i mam jeszcze tylko dwie malutkie z siewu.
KasiaWB 23:23, 06 maj 2012

Piękna hortensja moja malutka, ale jak kiedyś będzie taka jak na załączonym obrazku, to poczekam cierpliwie podleję ją nawozem do hortensji to może troszkę przyśpieszy ))
Gabriela 23:24, 06 maj 2012

Sebek napisał(a)
No mus to mus

Ale jak otrawnikujesz resztę to w sumie niedużo więcej tych koszy wyjdzie - może 10

Tylko przy takiej ilości, robienie kompostu to już fabryka i nie ma tylu innych odpadków, żeby robić warstwy. Niby można mulczować, ale tylko raz na jakiś czas, bo przy słabo przepuszczalnej, gliniastej ziemi, ten sposób się nie sprawdza.