Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Hrabiego 00:01, 16 lut 2012

Do góry
Witajcie
Dawno mnie nie było

Sebek - chodzi Ci o ruiny ? Tak to kaskada ale obecnie niestety nie działa ,rura w środku pękła ,ale może uda naprawić możne tym latem .

Weronika- Dziękuje za miłe słowa ,rzeczywiście niektóre przykre słowa można by kierować prywatnie by nie wszyscy widzieli ,bo takie publiczne mogą bardziej krzywdzić ale na szczęście są tu bardzo mili i serdeczni ludzie Dziękuje za gratulacje odnośnie plakatu niestety nie miałem okazji zobaczyć Warszawie jak wiszą ,ale bardzo się cieszę ,że kolejny raz się udało .

Danusia- Szklarenka już ma parę latek i teraz chyba będzie czekało ją malowanie .Zastanawiamy się na jaki kolor

Wszytko w ogrodzie jest zasypane śniegiem ale nie robiłem fotek bo nieciekawie to wygląda ,mało co widać .Boje się wiosny bo się okaże co zamarzło ...szkoda że śnieg nie spadł wczesnej jak były wielkie mrozy ...

Mój przyjaciel napisał wiersz o moim ogrodzie chciałbym się z nim podzielić .
Tak natchną go mój ogród .
To jest jego interpretacja:

Paradisi Dei

Światem władali bogowie, co bogami nie byli,
lecz tylko tchnieniem, tego co najwyższym.
Ocierali się o ideały, z ludzkich wad kpili,
być chcieli nad światem, być co najmilszym.
Kiedy nowe, nadeszły czasy,
w wojnie świat, pogrążyli.
Największy z nich, na władze łasy,
meduzy głową, w kamienie się zmienili.
I on sam, po władzę sięgał szalony,
nie znał boskości, nie znał człowieka.
Zginął od meduzy, w kamień zamieniony,
sprawiedliwość, cierpliwa, zawsze poczeka.
Do piekieł, zesłane stare demony,
w alei, ich poddańcze stoją pomniki.
Rotunda boska, w oparach kardamony
i dwa na kolanach, poddane stoją łuczniki.
Pod kopułą niegdyś, bogi fałszywe,
dzisiaj najczystsza Madonna stoi.
Stopą, przeszłe czasy, zgniotła robaczywe,
i serce, serce człowieka na nowo koi.
Paradisi Dei, boskie ogrody,
symbol upadku, starego świata.
Kroplą na serca, kroplą osłody,
symbolem upadku, dobra fasada.
-Ludwik August-

Ciesze się ze ogród wzbudza rożne emocje .

Poniżej jeszcze zamieszczam link do krótkiego filmiku z fragment utworu
który wykonuje mój znajomy :
http://www.youtube.com/watch?v=fk8YxqVcDcg&feature=autoshare

Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 23:58, 15 lut 2012

Do góry
Kubusiowo 23:47, 15 lut 2012

Do góry
Gosiu rocznicowy kwiatek dla Ciebie....
Choroby miną, słoneczko przyjdzie i będzie cieplutko i miło!
Powodzenia w Kubusiowie i nie tylko!
Kubusiowo 23:46, 15 lut 2012

Do góry
Gosiu rocznicowy kwiatek dla Ciebie....
Choroby miną, słoneczko przyjdzie i będzie cieplutko i miło!
Powodzenia w Kubusiowie i nie tylko!
To właśnie tu 23:16, 15 lut 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

Dzidko, jakie urocze te zakątki! Funkie przepiękne
Rajski ogród Ani 23:11, 15 lut 2012

Do góry
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 23:11, 15 lut 2012

Do góry
Dopiero udało mi się troszkę czasu dla siebie zorganizować. Spędziłam dziś ponad 2 godziny na odśnieżaniu całego podjazdu i terenu przed ogrodzeniem – duuużo śniegu napadało….
Powiem szczerze – rąk nie czuję
Za to już wiem, że na tym pasku między chodnikiem, a podjazdem nie mogę sadzić nic delikatnego. Całe tony śniegu tam dziś wywaliłam

Acha- przede wszystkim to źle narysowałam na planie kamienno-drewniany płotek. On z lewej strony najpierw idzie 2 metry pod kątem prostym od siatki, a dopiero potem jest ten skos…
Przepraszam bardzo – rysunek robiłam w nocy z notatek i ze zmęczenia coś mi się pomyliło…

Nasłonecznienie:
okolice tarasu (1-1,5 m w górę) – głównie cień
wyżej do mniej więcej połowy terenu – kilka godzin cienia
od połowy do góry (do ulicy) – patelnia. Od strony siatki z sąsiadem może jeszcze jest trochę cienia, ale z prawej strony – patelnia cały dzień.

Pochodziłam dziś trochę po przedogródku i poobserwowałam, nawet sobie krzesło na taras wyniosłam żeby sprawdzić co z tej perspektywy widać i gdzie najlepiej będzie ciurkadełko umieścić.
Na pewno nie można go postawić przy samym tarasie bo tam nie widać nic przez płotek odgradzający taras.
W sumie jak się tak zastanowiłam to najbardziej widocznym miejscem, na które często by się zerkało jest początek dzisiejszego skalniaka (ok. 5 m na wprost od tarasu).

Gosia, miejsce które zaproponowałaś na drugim projekcie byłoby idealnie tylko tam jest z tarasu strasznie daleko! Ciurkadełko musiałoby być ogromne żeby je było widać, a nie bardzo mnie stać na takie.

Strasznie podoba mi się z pierwszego projektu ten „dziubek”, z kolei w drugim urzekł mnie pomysł z białoobrzeżonymi hostami. Tylko one tam chyba rady nie dadzą. Chyba, że są takie co słońce wytrzymają…

A w ogóle to mi chyba w myślach czytasz z tymi kolorami bo ja sobie właśnie wyobrażałam w przedogródku dużo, dużo bieli i troszkę czerwieni żeby pikanterii dodać
I nie wiem jak z tym ciurkadełkiem w końcu… A może by te rabaty powiększyć i przybliżyć? Na dużej powierzchni trawnika mi tam nie zależy – wprost przeciwnie.

Wklejam parę zdjęć jak to wygląda z tarasu – może to coś pomoże.

W cieniu - zacieniona 23:08, 15 lut 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
wspominamy...

Bogusiu, jaka to odmiana?
Ogródek Hanusi po zimie 23:00, 15 lut 2012

Do góry
Haniu, gratulacje i zdrówka do następnych wielu setek

Róże Davida Austina 22:59, 15 lut 2012

Do góry
Ewuniu, Queen of Sweden ma wąski pokrój, proste, sztywne pędy. Ma "wąską talię". Kwitnie pojedynczymi kwiatami na pędach. To róża parkowa, krzewiasta, nie potrzebuje podpory czy muru. To krzew o harmonijnym pokroju i wzroście zwykle do 100 cm.
U mnie rośnie na rabacie z innymi kwiatami, głównie z ostróżkami.
.
U Przemka w ogrodzie. 22:53, 15 lut 2012

Do góry
przemekg napisał(a)
Sebek to karłowa jabłoń o kolumnowym pokroju, Malus "Adirondack" wiosną kwitła bardzo obficie a teraz jest cała w bardzo małych jabłuszkach, zimy nie mamy to i ptaki jeszcze ich nie zjadły

latem też były widoczne, bo owocuje każdego roku bardzo obficie

Przemku, przepraszam że tak nie na temat, ale dzisiaj jeszcze raz oglądałam Twój ogród i w końcu znalazłam tą jabłonkę.... widziałam ją kiedyś u Ciebie, a później nie mogłam sobie przypomnieć gdzie Mam pytanie, czy ona dobrze znosi mrozy? Bardzo mi się podoba, ale nie wiem czy się u mnie utrzyma
Kolorowy ogród na piasku 22:48, 15 lut 2012

Do góry
viva napisał(a)

Tak nasze stożki to Coniki. Rosną po dwóch stronach chodnika wejściowego. Sadzone były w czasach, gdy mąż targował się ze mną o każdy centymetr trawnika "angielskiego" , teraz będziemy do domu chodzić slalomem .
Myślę je przycinać, by nie wchodziły na ścieżkę, chyba im nie zaszkodzę?
Mamy jeszcze Coniki na skarpie ale o tym później.

Tnijcie - tylko niezbyt mocno - tak żeby je wyrównać
Ogrodnik mimo woli 22:45, 15 lut 2012

Do góry

mam jeszcze inne ,a e już znudziło mi się przeczesywanie archiwum...

Piękne zbieractwo Patrzyłam na obrazek..ta łądan i hop. Nie zastanawiaałm sie wogle nad kompozycja.
Za to teraz zamówiłam sobie lilie LANKON.... i to te lilie mają mi pasować do akanta...przesadzam trawy..zwolni się miejsce.... Więc nie na forum widziałam coś co mi pasuje do akanta, tylko jak roziłam zamówienei lilii i liliowców to stwierdziłam ,zę ta lilia się nada do towarzystwa..... taki nietypowy kolor.
I taki ze mnie ogrodnik...zamówiłam i nie pamietam

Nic tylko powiedzieć Mimo woli.
W cieniu - zacieniona 22:43, 15 lut 2012

Do góry
Ogrodnik mimo woli 22:40, 15 lut 2012

Do góry
On Stage

I nie znam nazwy, ale chyba ustalę...z braku czasu jeszcze tego nie doszłam... za dużo poszukiwań...

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:40, 15 lut 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
kupiłam dzisiaj tulipanki poukładałam w wazie żeby nie widzieć tego co się dzieję za oknem....

Piękne
Ogrodnik mimo woli 22:37, 15 lut 2012

Do góry
Stargazer

Red Tiger

Lady Alice

Donato
Rododendronowy ogród. 22:33, 15 lut 2012

Do góry
Bogdziu, za oknem biało od śniegu, a Wy sobie opowiadacie przy kawusi, wcinając wisienki w czekoladzie...ciekawe rzeczy, o kani, o różach wytrzymujących -40...
Mój psiaczek w takie dni przybiega z zamarzającym śniegiem w swoim futerku, muszę go potraktować ciepłą wodą albo suszarką, żeby nie zamarzł. A i tak na słowo "dwór" i "spacer" staje przy drzwiach. Uwielbia śnieg.
Ja wciąż "spaceruję po Ogrodowisku, dzisiaj oglądałam rododendrony w ogrodowiskowych Ogrodach Polskich, i znów mnie do Ciebie przywiało.
To przynoszę coś do tych słodkości, może szampana...
Rododendronowy ogród. 22:31, 15 lut 2012

Do góry
Masz rację Agnieszko. Człowiek który umie się cieszyc z przyrody , podziwiac ją jest naprawdę szczęśliwy. Inni próbują nadążyc za modami świata ,bogactwem i w tej wiecznej pogoni wszystko zatracają. Biegną stale za nowymi złudami i nigdy nie osiagaja tego za czym tak biegną bo zawsze ktoś jest przed nimi, ma lepiej, jest bogatszy. Trzeba umiec sie zatrzymac, zobaczyc swoje szczęście, a mało kto to potrafi.

Pomyślałam że pokaże Wam jeszcze dwa zdjecia kani w locie.Są zrobione prawie o zmroku i dlatego ich wczoraj nie dałam ale mnie i tak się podobają, spójrzcie na jej skrzydła...

Ogrodnik mimo woli 22:28, 15 lut 2012

Do góry
Nie, dąbrówka kwitnie w maju, a lilie w lipcu ..... to tak na oko termin
No to jak jeszcze tusiedzę to pokażę moja zbieraninę liliii, a przynajmnij to co znalazłam na foto...
African Quin - a może to tę wykopałam.....a nie citronellę .. zobaczę latem..

Nappa Valey

Bariton

Jameson
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies