Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

karolciab93 18:32, 04 maj 2012

Karolciu ale masz duuużo terenu nie dziwie sie ze ciagle zabiegana .. trawka sie nie martw na pewno sie rozrosnie ja tez mialam dzis kosic ale niestety pogoda nie pozwolila.. moze jutro
majkel0326 21:15, 04 maj 2012

Karolina,ale masz fasolkę dużą! Ja z wysianiem czekam do Zośki,bo nie przykrywam.A Ty juz niedługo będziesz zajadać się swoją
popcorn 22:14, 04 maj 2012

Hej Karolciu! W porównaniu z Twoim to pewnie maleńka ta nasza działka - tylko 860m2 Nie jest duża, gdybym miała większą to zupełnie nie wiem czy bym ją zdołała ogarnąć...
Majeczko wysiałam ją jakieś 10 dni temu wraz z ogórkami i nakryłam włókniną. Dlatego taka duża. Mam nadzieję nie będę musiała znów biegiem przykrywać - włókninę wczoraj zdjęłam, ciepło w końcu
Ona w sumie szybko rośnie, ale ja co roku nie mogę się doczekać i wszystko za wcześnie sieję i sadzę A potem latam z włókniną jak głupia ale co tam

Właśnie pożegnaliśmy gości z grilla Było fajnie, a jak się zrobiło zimno pod wieczór przenieśliśmy się z imprą do domu Dzisiaj skosiłam ogródek po raz pierwszy, szybciutko poszło, i tylko 3 pojemniki na trawę - miejscami trawa mocno ruszyła, a miejscami łyso niestety... trudno, nie będzie idealna chyba nigdy, nie zamierzam jej podlewać, sama się musi zregenerować.
Zaanektowałam też dzisiaj pierwszy kawałek za płotem (na działce którą chcemy dokupić). Pozbyłam się darni i perzu na ok 3m2 powierzchni i obsadziłam ten kawałek pomidorami. Miałąm nie sadzić w tym roku... i sama nie wiem jak wyszło, ale posadziłam trochę melinowych (albo bawolich serc - muszę sprawdzić jaka to dokładnie była odmiana) i żółtych "pear-shaped" gruszkokształtnych I 3 koraliki czerwone W sumie 15 sadzonek Na działce by mi się nie zmieściło, mam fasolkę między tulipanami i paprykę między różami Masakra
Jutro fotki

pozdrawiam!!
bacowa 22:59, 04 maj 2012

Karola cześć ,
sypnij na trawnik trochę saletry amonowej , a będziesz zaskoczona efektem działania tego nawozu ,trawnik będziesz miała idealny ja sypię go juz od paru lat i trawnik jak dywan jest .Danusia tez go propagowała na forum .
pozdrawiam Ewa
bacowa 06:54, 05 maj 2012

trawka od Ciebie
bociek 07:30, 05 maj 2012

Karolina, widze, ze masz szmate.... Nie bedziesz jej zdejmowac? Poza strefa wejsciowa fajna
karolciab93 07:46, 05 maj 2012

Karolciu faktycznie wtykasz warzywka gdzie tylko miejsce ale to nic wazne ze masz chceci bo swoich warzyw nic nie zastapi dokladnie ile nasza dzialka ma nie wiem ale nie ma co porownywac bo wliczaja sie do niej jeszcze dwa pola do skoszenia na siano i 1 z pszenica i owsem oraz dwa z ziemniakami .. brr jak pomysle o tym zbieraniu znow w tym roku to az mnie ciarki przechodza ale coz.. jak sie ma zwierzaki to trzeba o nie dbac u mnie mama czesc pomidorow posadzila w foliaku i maja sie swietnie kilka na probe posadzila kolo warzyw i niestety nie przetrwaly gradu.. a warzywka strasznie przymulila ziemia.. ale mam nadzieje ze i tak beda tak rosly jak u Cb
pozdrawiam i milej soboty zycze
popcorn 07:49, 05 maj 2012

Hej Ewo!
Śliczna trawka u Ciebie! Dziękuję za radę! Dzisiaj podskoczę może do ogrodniczego i kupię tę saletrę. Sypałam nawozem do trawnika ze 3 tygodnie temu, może jeszcze czasu trzeba? A może za mało? A może nawóz do bani? Super trawa! A mozga tam pasuje - bardzo! Ładnie się odcina od zieleni trawnika i jałowców za nią

Boćku szmata do zdjęcia - mieliśmy to robić gdy wytniemy brzoskwinię przed domem. A że brzoskwinia zakwitła, to zmiany na tym kawałku zostały przesunięte na bliżej nieokreśloną przyszłość... sadzonki kocimiętki na to miejsce rosną, coś na obrzeże jeszcze muszę dokupić (pomysłu na razie brak - obwódki mam na razie bukszpanowe i z lawendy, może tu powtórzyć?... myślę że na jesień pozbędziemy się włókniny Jak teraz zdejmę i nic nie posadzę to mnie chwasty zjedzą - a mam ich już dość w innych częściach działki
popcorn 07:53, 05 maj 2012

Witaj Karolciu!

Jasne nie można porównywać - u nas mała miejska (prawie) działka, Twoje to przecież duże gospodarstwo - nie ta skala
Posiałam tę fasolę trochę bezmyślnie - jak dokupię róże to ciekawe gdzie je posadzę... chyba poczekam aż zjemy fasolę Za dużo nasion miałam - dokupiłam różnych odmian, a i swoje z ubiegłego roku miałam... jakoś sieję, sadzę a potem się dziwię że naćkane jedno na drugim
Chciałabym szklarnię albo chociaż mały tunelik foliowy na te pomidory, ale na razie szans brak. Więc znów rosną pod gołym niebem U nas gradu tfu tfu na razie nie było... i niech nie będzie
pozdrawiam!
karolciab93 08:09, 05 maj 2012

Karolciu nie martw sie na pewno jak tylko fasolka zacznie owocowac to szybko zniknie wtedy nadrobisz wszystko kwiatami tunel fajna sprawa dla pomidorow idealnie bo szybko dojrzewaja i sa na prawde pyszne ale sadze ze i Ty sie doczekasz trzeba byc dobre mysli