Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kolorowy ogród na piasku 21:47, 28 mar 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Byle do maja i będzie tak

Ten trawnik wygląda lepiej niż angielski. Bez chwaścika i zieloniutki. Vivo, a często trzeba go dosiewać? Bo już wiem, że bardzo o niego dbacie (zabiegi wiosenne, nawożenie, odchwaszczanie i podlewanie).

Ewo, ja na żywo nie widziałam angielskiego trawnika, ale mój mąż tak i porównanie nie zawsze wychodzi na korzyść naszego
Zabójcze dla naszego trawnika są długotrwałe susze przy tak lichej ziemi, pomimo ulepszenia jej pod trawnik.
Dosiewek po całości trawnika (bo chyba to miałaś na myśli) nie robimy, dosiewamy tylko w takich miejscach, gdzie trawa po zimie jest słaba, miejsca po kretach lub inne zniszczenia.
Trawnik pielimy ręcznie jak jest taka konieczność
Rajski ogród Ani 21:45, 28 mar 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Ładnie się roślinki rozrastają,u mnie jeszcze "przednówek" i kolorów brak...i nie znajduję np.miodunki.
Ale za to rozsadnik u ciebie ogromny też trochę wysiałam i na to wychodzi, że niektóre będę musiała pikować przed świętami bo ostro ze wschodem ruszyły

Jak coś mi ubyło podczas zimy to zakryję dziurę jednorocznymi,nic jeszcze nie widzę - ale podglądam
podglądam...
Moje poletko 21:42, 28 mar 2012

Do góry
Celina napisał(a)
Coś tam u mnie się zazieleniło

Lilia trochę przesadziła!

A nie jest to korona cesarska? Wszystko na to wskazuje!
Moje poletko 21:25, 28 mar 2012

Do góry
Coś tam u mnie się zazieleniłoPragnia w pączkach,hiacynt czai się z kolorkiem

Liliowce i jedna lilia też podgoniły Lilia trochę przesadziła!

Hakuro i berberys już mnie cieszą
maleństwo też już słoneczka chce

Mój ogród w cieniu drzew 21:18, 28 mar 2012

Do góry
Netka napisał(a)
I

Tutaj wszystko bym przesadził, a sosny wyciął, bo takie słabe są. Nad jesionami bym się zastanowił. Zamieniłbym wszystko na żywopłot z buka, albo choiny. Tylko ziemie podmienić, bo jest raczej słabsza od tych co już rosną. przed nim jakieś trawki, ale więcej jednego gatunku. To co przed sosnami bym przesadził, bo nie ma uroku. Albo jeszcze inaczej. Zostawić jesiony i pod nimi np. miskanty vaiegatusy. Sosny do usunięcia! Ognisko możnaby zrobić ze znajomymi z nich

Netka napisał(a)

Tutaj bym wykończył wrzosowiskiem. Nie jestem pewien jakie są tam warunki, ale przy dobrej ziemi wszystko dałyby radę. Za nimi jakieś rh i może runianka... Wszystko w taki sposób, żeby kolorystycznie grało. Żeby zmniejszyć ilość sadzonek wrzosów można jakoś "wpleść" te iglaczki. Widzę cyprysika groszkowego...piękny jest z wrzosami. Na samym tyle przy ogrodzeniu jakiś większy krzaczek.Z przodu pomiędzy brzozami, a sosnami pasowałby klon palmowy "atropurpureum" podsadzony hostami z niebieskimi liśćmi np. "halcyon". Przy płocie parzydło leśne, zależnie od dostępnego miejsca.

Tutaj pociągnął bym żywopłot jeszcze z tyłu z np. barabantów. Reszte zamiast obsiewać trawą obsadzałbym stopniowo zadarniającymi. Duuuuuużoooo paproci, bluszczu, runianek, barwinka,irg i jałowców, zachowując piętra roślin, czyli z tyłu wysokie jałowce zadarniające typu jalowiec pfitzeriana, potem irgi a na końcu reszta. Wszystko obsadzone pasami po kilka/kilkanaście szt. Na drzewa bluszcz i puszczony na dziko żeby się płożył i dużo sadzonek (sama możesz zrobić przez cały rok), a na więkze drzewa hortensję pnącą. Jak troszke się rozrośnie wszystko możesz podosadzać byliny ozdobne po kilka sztuk razem. Myślę o hostach,bodziszkach i innych z ładnymi jasnymi liśćmi, ale żeby nie było "ciapkowato" Trawnik bym zakończył niskim żywopłotem z bukszpanu..miałby on zazadanie oddzielać działkę z zadbaną trawą od tajemniczego pięknego zakontku z drzewami. Podstawa to stopniowo dosadzać sadzonek, ale dużej ich ilości.

Ale się rozpisałem xD

Proszę cię tylko o jedno, nie zmarnuj takiego ogrodu na wielogatunkowy misz-masz.

Jeśli wiesz,że nie zdołasz obsadzić wszystkiego od razu, napisz sobie listę roślin i kupuj tylko określone stopniowo dosadzając nowe, kolejne. Lepiej kupić dużo sadzonek jednego gatunku w określone miejsce niż wielu gatunków i nie wiedzieć gdzie wsadzić. Ja bym zaczął od bluszczu, bo jak się rozrośnie to możesz robić sadzonki które się szybko ukorzeniają i szybko zarastają. Możesz też poszukać w okolicy u kogoś bluszcz i poprosić żeby po przycinaniu oddał Tobie to co poobcinał.

Ojej, ale tego wyszło. No cóż, "od przybytku głowa nie boli". Będę śledził twoje postępowania,bo wydaje mi się,że szykuje się piękny ogród!
Ogród w Tarnowie 21:12, 28 mar 2012

Do góry
Dzisiaj była operacja przesadzania bonzaia z działki do ogrodu. Było ciężko bo rósł w glinie i żeby nie uszkodzić systemu korzeniowego trzeba było głęboko podkopać a potem załadować na wózek i przetransportować tylko 100m i podnieść do góry do donicy.Ale w 4 osoby daliśmy radę...

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 21:06, 28 mar 2012

Do góry
ell napisał(a)

Fajny instruktaż

Powiedzcie czy z tytoniem postępujecie podobnie czy czekacie aż sporo podrośnie i dopiero wtedy pikować pojedynczo?

Pikowanie zaczynam"za drugim właściwym listkiem",nie liczę tego na zdjęciu,jeżeli za bardzo wybiega to za pierwszym.Nie masz za mokro?Sadzę głębiej.

Bogusiu zdjęcie było zrobione bezposrednio po podlaniu.
Czyli pikujesz każdą osobno? Rany jak ja je chwycę - chyba zaczekam aż będą dużo większe.

W tej fazie przylistków się nie pikuje...musisz jeszcze poczekać,aż pokażą się listki właściwe.Postępujemy podobnie z innymi siewkami.Wysadzałam do doniczek po kilka,ale za tydzień wysadzę pojedyńczo - zabrakło mi miejsca.
Moje poletko 21:04, 28 mar 2012

Do góry
mira napisał(a)
te floksy już mi pachną !!! masz więcej
floksów proszę, proszę

Mirko niestety fotki marne,ale floksy na ogródku są ,to masz jak w banku opstrykam w tym sezonie specjalnie dla Ciebie
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:03, 28 mar 2012

Do góry
Jagna napisał(a)
a teraz pokażę Wam co dostałam od An_tre:
Dla niewtajemniczonych to porzeczki.

.
Faktycznie Jagna, cieszę się, że wyglądają dobrze i niech tak dobrze a nawet jeszcze lepiej ci rosną i rozmnażają się Pozdrawiam Ania
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 21:03, 28 mar 2012

Do góry
A tu pokaże co moi znajomi w błyskawicznym tempie wybudowali u siebie w ogródku
Zdolniachy !

Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 20:56, 28 mar 2012

Do góry
Pozakladałam siatki na szmaragdy Zrobiłam też obrzeża w rabacie z płożącą irgą, która w tym roku bardzo zmarzła. Muszę ją przyciąć

Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 20:52, 28 mar 2012

Do góry
Obiecane fotki
Moja nowa , wieeeeelka rabata i ścieżka zdrowia dla piesków

Mój 4 arowy azyl... 20:48, 28 mar 2012

Do góry
Dzisiaj, na pocieszenie, kupiłam biały wrzosiec. Sadzonki nie są rewelacyjne ale rozrosną się. Miałam jedną, ładnie rozrośniętą kępkę ale podmarzła.

Zakwitła kolejna kępka krokusów

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 20:47, 28 mar 2012

Do góry
A to składania ofiary całopalnej ciąg dalszy:
sam perz. dacie wiarę że te "kupy" to nawet nie 1/4 oczyszczonego terenu?!
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 20:45, 28 mar 2012

Do góry
a teraz pokażę Wam co dostałam od An_tre:
Dla niewtajemniczonych to porzeczki.

jak zobaczyłam karton po TV u siebie w pracy to mnie zatkało. Na szczęscie chłopak który jeździ w firmie kurierskiej pochodzi ze wsi w której mieszkam i mi to podwiózł.
Roslinki w super stanie. Gazet tyle było w srodku, że w zyciu by im sie nic nie stało.
No i jeszcze pare "gratisów. Min floksy, rozchodniki, bluszczyk, bergenia.
JUz siedza w ziemi. Tylko porzeczki musiałam zadołowac na chwilę bo niestety ale nie było jak wsadzic od razu.
An_tre dziekuję jeszcze raz.
O....! 20:44, 28 mar 2012

Do góry
dzięki dziewczyny, no, mnie też ta pergola się podoba, dlatego ja kupiłam

jestem nieźle wycieńczona, dzisiaj prawie cały dzień mi upłynął na przywożeniu bukszpanów i cisów, sadzeniu żywopłotu cisowego...
do Waszych ogrodów zaglądnę później...

rośliny z prywatnego ogrodu/posesji, więc zapakowane jak widzicie, tu juz rozpakowane

tu najładniejsze cisy przewożone na przyczepce

a tu fragment posadzonego żywopłotu z właścicielką - po prawej stronie fotki nieużytki sąsiadki, po lewej mój płot, który usunę jak żywopłot urośnie ( a żywopłot jest na tzw 'moim' )

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 20:27, 28 mar 2012

Do góry

Idąc po najmniejszej linii oporu - podsadź laurowiśnię różanecznikami, które będą przypominały, że to takie same krzewy są, albo po prostu posadź jeszcze dwie takie same laurowiśnie w kształcie kuli cięte jak ta, co jest.

Najładniejsza propozycja wg mojego stylu to jest nr 4 i niestety trzeba wszystko przesadzić - inaczej co byś nie posadziła - dosadziła to i tak nie wyjdzie, żebyś była zadowolona.

Twój upór w pozostawieniu na siłę, że nie masz gdzie posadzić - winien wszystkiemu

Ja tu nic nie wymyślę Ana, wywalaj wszystko z tej rabaty.

Gdybym przyszła Ci ją robić od tego bym zaczęła.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:14, 28 mar 2012

Do góry
Narcyzy też już rozkwitły

Bazie już wygina do góry - pewnie opadną niedługo lub pokryją się pyłkiem

Pierwiosnki nie zadowalają - prawie wszyskie pąki im wymarzły - właściwie kwitną tylko te

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:12, 28 mar 2012

Do góry
No - na razie jestem
Ale jutro znów może mnie nie być Ale żyję - dziś przegrabiłem nowymi grabiami drugą stronę, posypałem nawozem i mocno podlałem - trawa powinna się niedługo zazielenić

U mnie rozkwitają tulipany - dużym zaskoczeniem są dla mnie

I hiacynt ma duże pąki

Śnieżniki

Moje roślinki 20:00, 28 mar 2012

Do góry
Nie wiedziałam u urodzinach, ale doczytałam..wiec składam najserdeczniejsze życzenia urodzinowe.... niech Ci ogród pięknieje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies